Sakki på søndag: Nye Stavanger, levekår og budsjett

God søndag!

Det begynner å bli vår og godt er det. Uken har vært fylt med kveldsmøter, men i et parti med vekst er det bare kjekt!

Nye Stavanger

Mandag var fellesnemda for Nye Stavanger samlet på Finnøy. Det var en rekke ukontroversielle og administrative saker som sto på dagsorden, så dette møtet forløp raskt.

I tillegg til at det var møte i Fellesnemda mandag, skulle SV ha åpent møte på Finnøy. Vi fikk en hyggelig kveld for de fremmøtte, og en god diskusjon om hva som skal bli viktig for SV i nye Stavanger.

Torsdag kveld var det tid for vårt åpne møte på Rennesøy. Også der var det en liten gjeng som ble samlet, og vi fikk en god samtale om hva som blir viktig for Rennesøy inn i den nye kommunen. Der møtte også Bygdebladet opp, så forhåpentligvis får vi et oppslag der vi får presentert hva som vil bli SVs politikk i Nye Stavanger.

Levekårefs_sv_stvgr_st_2015_08

Ingrid Kristine Aspli er SVs representant i kommunalstyret for levekår. Hun har skrevet litt om det SV arbeidet for der:

Denne uka var det møte i kommunalstyret for levekår. En av de viktigste sakene var ”gevinst ved kjøp av omsorg”. Vi fikk presentert en forskningsrapport som har undersøkt gevinst ved kjøp av omsorg inne områdene psykisk helse, rus og utviklingshemmede. Det viser seg at det er vanskelig å se noen gevinst av kjøp av omsorg, både når det gjelder kostnadseffektivisering og kvalitet.

SV fremmet et forslag sammen med Arbeiderpartiet om at vi skal skissere hvordan det ville sett ut om tjenestene vi kjøper fra kommersielle leverandører innen psykisk helse og rus hadde blitt overtatt av kommunen:

Det beskrives hvordan det ville sett ut om kommunen selv overtok oppgavene inne områdene psykisk helse og rus, som per i dag utføres av kommersielle leverandører. Det er her ønskelig med et tilhørende kostnadsoverslag til et slikt tenkt scenario. En slik oversikt skal også beskrive antall brukere pr tiltak og kontrakt.

Dette forslaget fikk kun SV og Ap sine stemmer.

Budsjett

Torsdag ettermiddag var folkevalgte og administrasjon samlet til det som heter Budsjettmøte 1. Det er noe vi startet med for noen år siden, for å sikre at folkevalgte er tettere på i utarbeidelsen av budsjettet rådmannen legger frem om høsten. Det er klokt, også fordi vi noen år fikk oss noen skikkelige overraskelser i hvilke og hvor store kutt rådmannen la frem. Så dette gir oss mer innsikt underveis.

Så tidlig i prosessen er det ikke mange tall som er ferdigsstilt, men mer en tilstandsrapport fra hvordan fjoråret gikk. Budsjettet for 2019 blir siste budsjett for «gamle» Stavanger, før vi lager en ny kommune sammen med Finnøy og Rennesøy. Så sånn sett blir dette en historisk prosess.

Direktørene i kommunen gikk gjennom sine egne fagområder. Det er, dessverre, en gjennomgangstone at vi må stramme inn budsjettene for å ha råd til velferd. Det er en logikk som brer om seg, i takt med at høyresiden nasjonalt og lokalt strammer inn bevilgningene til kommunene og til de lokale velferdstjenestene.

I tillegg snakkes det om «produksjon» av velferdstjenester. Det er et fremmedgjørende og langt fra den virkeligheten ansatte rundt om i kommunen står i. De færreste tror jeg ser på seg selv som produsenter av velferd. Det snakkes også om effektivisering. Oversatt til vanlig norsk betyr effektivisering kutt. Språket vårt sier noe om hvordan vi arbeider og tenker. Det kan fremstå bagatellmessig, men velferdsretorikk opptar meg stadig mer.

I helgen fikk jeg være ordstyrer på landsmøte i Naturvernforbundet, som ble avholdt på Alstor hotel i Stavanger. Veldig hyggelig og godt møte!

I morgen kveld er det møte i Stavanger bystyre, så neste uke får dere en rapport fra hva SV gjorde der!

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram!

Sakki

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s