Selvforsvar mot uanstendighet

Jeg møter folk som mener at kampen mot fattigdom egentlig bygger på misunnelse: At man ikke tåler at noen tjener mer enn andre.

For meg er kampen mot fattigdom et selvforsvar. Det er ikke misunnelse, men et selvforsvar mot den uanstendige utviklingen hvor noen få mennesker skal få samle seg stadig større rikdommer, og som gjør at det blir mindre igjen til alle de andre.

Vi har alle en egeninteresse i dette selvforsvaret. Fordi det kunne vært oss. Fordi det er oss. Få steder i Norge er forskjellene i inntekt så store som i Stavanger. Det finnes over 100 000 barn i familier med lav inntekt i Norge. 2968 av disse bor i Stavanger.

Høyres nasjonale linje har vært denne: De rike trenger mer penger for å virke bedre. De fattige trenger mindre penger for å virke bedre. Det er en klassepolitikk som er så utspekulert at man nesten ikke tror det er sant. Høyre kutter i formuesskatten slik at de aller rikeste sitter igjen med enda mer penger enn før. Høyre redusere barnetillegget for uføretillegg og for støtten til fysioterapi til de vanskeligst stilte blant oss, for å få råd til skattekuttene til de rike.

Lokalt i Stavanger har det vært svært krevende å få høyrealliansen med på utjevningstiltak. Når det derimot er snakk om kongressenter eller sykkelløp sitter millionene løst. SV har stemt mot begge delene, og mener pengene kunne vært brukt bedre for byens innbyggere.

SV mener at det er flere ting som kan gjøres for å jevne forskjeller i byen. Vi har ønsket at kommunen skal ta regningen lokalt for å utjevne kuttet i barnetillegget for uføre, satt av 15 millioner årlig til fattigdomstiltak, vil ha flere helsesøstre i skolen, gratis skolemåltid og kjemper for å øke barnetrygden.

Den danske visesangeren Kim Larsen skal ha sagt at han ikke skjønner hvorfor ikke enhver politiker jobber for de fattige – de rike klarer seg jo uansett.  Det er ord jeg deler ett hundre prosent.

Eirik Faret Sakariassen,

Kommunalråd, Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s