Sakki på søndag: bystyremøte, formannskapsmøte og Stavanger på skeivå

God søndag!

Det har vært møter både i bystyret og formannskapet, denne uken. Men det kjekkeste og viktigste er at det er årets Stavanger på skeivå! Les mer om uka som har gått her >>>

Bystyremøte

Høstens første bystyremøte var på mandag, og det var en rekke saker på dagsorden.

SVs Heidi Leite fremmet en interpellasjon om bærekraftig mat i kommunen. Målet var å øke valgmulighetene, også for dem som ikke spiser kjøtt, og vårt forslag var følgende:

 1. Kommunen jobber for å øke andelen vegetarisk mat i kommunal matservering, inkludert på politiske møter, til 20% for å bidra til å nå nasjonale mål for klimagassutslipp.
 2. Vegetarisk mat skal gjøres tilgjengelig ved siden av kjøtt/fisk hver dag i kommunens kantiner, der hvor dette er hensiktsmessig.
 3. Kommunen skal løfte frem vegetarisk mat en dag hver uke på kommunale spisesteder/kantiner gjennom styrket tilbud og bruk av informasjonsmateriell, for eksempel Meatless Monday.

Det ble en ganske fargerik og underholdende debatt, men SV fikk ikke direkte gjennomslag for interpellasjonen. Ordføreren fremmet følgende forslag, som ble enstemmig vedtatt:

Rådmannen bes legge frem en sak som beskriver matservering i kantiner og i virksomheter, og hvordan vi skal utvikle ulike alternativer (fisk, kjøtt, vegetar) i fremtiden. Saken må ta utgangspunkt i mat, miljø og helse.
Det som var den største debatten i bystyret var Frps interpellasjon om bompenger. Debatten gikk i vante former, og Stavanger SV fremholdt det samme som vi mente i 2017, nemlig å stemme mot bompakken. Dette er også utdypet i min kronikk fra Aftenbladet denne uka.
Her er det SV stemte for:
 • Stavanger kommune trekker sin støtte til etableringen av de nye bomringene på Nord Jæren
 • Stavanger kommune ber om at innføringene av de nye bomringene utsettes inntil de negative konsekvensene for innbyggerne og næringsliv er tilstrekkelig utredet og det er etablert forsvarlige avbøtende tiltak.
 • Stavanger kommune tar kontakt med regjeringen for å få til en bedre og mer klimavennlig Bymiljøavtale, uten bompenger.
 • Rådmannen bes å utarbeide en rapport på de negative konsekvensene av innføringen av de nye bomringene og takstene, samt å utarbeide forslag til avbøtende tiltak til de grupper som er mest negativt utsatt.
 • Innkrevingsretningen i bommen på Bybrua snus slik at beboerne på byøyene ikke kommer særskilt dårligere ut enn andre som bor i regionen.
 • Antall månedlige makspasseringer settes ned fra 75 til 60, slik at beboere i vår region ikke kommer dårligere ut enn for eksempel Oslo og Bergen.
 • De med inaktiv autopass-avtale får passeringstak på samme måte som de med aktiv avtale, timesregel innføres også for disse.
 • De som har en pågående sak angående manglende betaling av fakturaer i Jærenpakke 1 og dermed ikke kan få ny aktiv avtale i Bymiljøpakke Nord-Jæren får tilbud om å tegne ny avtale selv om de har ubetalte krav.
 • Stavanger kommune innfører en ordning basert på Skien kommunes ordning med økonomisk støtte til lavtlønte og vanskeligstilte for å få hjelp til å betale regningene fra Ferde. Rådmannen tar kontakt med Skien kommune og kommer tilbake med en sak tilpasset takstene i Bymiljøavtale Nord-Jæren og folketallet i Stavanger kommune i forhold til økonomiske rammer.
 • Vedtatt konsekvensutredning for handelsnæringen og næringslivet generelt gjennomføres av Stavanger kommune, siden Greater Stavanger ikke har hverken kompetanse eller ressurser til å gjennomføre denne utredning i følge dem selv.
 • Utredning av mulige økonomiske og sosiale konsekvenser for innbyggerne, institusjoner og de frivillige, deriblant idretten, av Bymiljøavtale Nord-Jæren iverksettes. Bymiljøavtalen utsettes til denne utredningen er gjennomført. Om det viser seg at bymiljøavtalen medfører seg mange negative konsekvenser tas avtalen opp til ny vurdering av Stavanger bystyre.

Det var et annet, og veldig langt forslag, som fikk flertall. Så bompakken ruller videre.

Formannskapsmøte

De mest interessante sakene i ukens formannskapsmøte var hvilke økonomiske handlingsregler som skal ligge til grunn for Stavanger og nye Stavanger. Debatten sto mellom hvorvidt vi skal ha 2 % eller 3 % driftsresultat. Det kan høres veldig teknisk ut, men det vil i realiteten si om vi skal kunne bruke ca. 100 millioner mer eller mindre hvert eneste år. 100 millioner kroner kan du få veldig mye velferd for, og det var SVs forslag om å endre fra 3 % til 2 % – og dermed kunne bruke 100 millioner kroner mer, årlig. Dette ble nedstemt, men debatten vil også stå i fellesnemda. For intensjonsavtalen mellom Finnøy, Rennesøy og Stavanger sier nemlig at det skal være 2 %.

I tillegg foreslo vi at det såkalte effektivieringskravet på -0,5 % for alle virksomheten skulle fjernes. Det er jo i realiteten bare et flatt kutt for alle. Det mener vi ikke er en god måte å styre en kommune på.

I tillegg ble det flertall for et fellesforslag fra SV, Ap, Sp, Venstre og KrF om strengere jordvern:

Stavanger kommune mener at ambisjonene for jordvernsmål må styrkes ytterligere i Rogaland. Kvaliteten på jordbruksjorda er blant de høyeste i landet. Rogalands andel av det maksimale omdisponeringstallet bør følgelig ikke mekanisk tilsvare fylkets prosentandel av jordbruksareal i landet. Stavanger kommune mener at årlig omdisponering av jordbruksareal i Rogaland i absolutte tall ikke skal overskride mer enn 200 dekar i gjennomsnitt i perioden.  Den tilhørende handlingsplanen må inneholde tiltak som årlig reduserer behovet for nedbygging av slikt verdifullt areal.

For Stavanger kommunes del skal det være tilnærmet lik null nedbygging av dyrket mark.

Nødvendige infrastrukturtiltak som gang-og sykkelvei er unntatt fra måltallet.

Dette skal gå videre som innspill til Rogaland fylkeskommune.

Stavanger på skeivå

Onsdag var det først flaggheising av regnbueflagg på Rådhuset ved lunsjtider og om kvelden var det åpning av Stavanger på skeivå på Gaffel og karaffel. For 20. år på rad avholdes festivalen, som virkelig har utviklet seg med årene.

I går gikk den andre paraden i historien, og det var som vanlig veldig kjekt å være med. Stavanger SV gikk med vår egen parole og medlemmer og sympatisører gikk sammen med oss. Det var om lag 5000 som gikk i paraden, og det var veldig god stemning!

I kveld er det kveldsmessa Skeiv i sjelå, og der har jeg fått æren av å holde min første preken. De som vil høre den kan komme til St. Petri-kirka 19.00. Her er Facebook-eventen >>>

Det ble også klart på mandag at nominasjonskomiteen har innstilt meg som ordførerkandidat til valget neste år. Det syns jeg er en stor ære og jeg er veldig motivert for å fortsette i lokalpolitikken! Saken ble omtalt i Aftenbladet, Rogalands Avis og S24.

Ha en fin uke og følg meg gjerne på Facebook, Twitter eller Instagram

Sakki

En kommentar om “Sakki på søndag: bystyremøte, formannskapsmøte og Stavanger på skeivå

 1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: kommunale møter og landsstyremøte | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s