Tale – åpning av kunstutstilling

Kjære alle sammen!

Det er en stor glede for meg å ønske dere velkomne hit til Sølvberget galleri og til åpningen av utstillingen av Elisabet Norsengs arbeid. Og det er en stor glede å ønske Elisabet velkommen tilbake hit til oss.

Sist hennes kunst ble utstilt her i Sølvberget galleri var i 1992. Og for de som lurer: da var jeg ett år, så det husker jeg ikke særlig mye av. Men det er vel en sjanse for at noen her nå også var her den gang.

På onsdag var jeg innom her i galleriet for en snikkikk, og fikk snakket en god stund sammen med både Elisabet og hennes mann Sven Lyder Kahrs. Helt frem til rett før jul så kan alle som vil, enten siddiser, turister eller andre ta turen hit for litt påfyll og inspirasjon gjennom kunsten. Dette fargerike rommet kan vi alle finne glede i etter at de siste vakre høstbladene faller, og den gråe vinteren fargelegger byen vår.

Alle som leser katalogen vil se at Elisabet er sterkt inspirert av poesi, som T.S. Eliot og Pablo Neruda. Men også musikken er en viktig kilde til inspirasjon, og vi vil om ikke så lenge få høre en forkortet versjon av et nytt verk som er komponert av Sven. Og det er byens egen, og nå også nyslåtte ridder av St. Olavs orden, Nils Henrik Asheim som har spilt det inn, på orgelet i Stavanger konserthus. Det vil være mulig å høre musikken i lytteposter her i rommet.

Om få dager åpner også Kapittel-festivalen, og årets tema er Samhold. Men også ordet samhørighet passer kunsten godt, som bilderekkene med fire enkeltstående bilder, som også hører sammen i en helhet.

Elisabet har bodd og arbeidet i Paris i 20 år, med noen år også i Roma, men har siden 2016 bodd på Hamar. Som dere kan se i katalogen har hun stilt ut hyppig, både i Norge og i utlandet.

Da jeg snakket med Elisabet og Sven på onsdag, sa jeg at bildene her for meg kunne vært malt av flere ulike kunstnere. Det er jo et uttrykk for en allsidighet hos maleren som både har det lekne og fargesprakende, som hvertfall vekker en barnlig glede hos meg, til det enkle, men som også er veldig levende bilder.

I dag vil jeg også rette en takk til Sølvberget galleri, Hildegunn Birkeland og de som arbeider sammen med henne, for den jobben som gjøres her i galleriet. Sølvberget kulturhus og bibliotek får en ekstra og viktig dimensjon gjennom å ha et galleri, som gjennom mange år har tilbydt kunst av høy kvalitet og til glede for alle som besøker Sølvberget. Som styremedlem på Sølvberget mener jeg det er viktig at vi satser på galleriet vårt – det vet jeg veldig mange i byen setter stor pris på!

Jeg er sikker på at alle får en god opplevelse her nå, og dere er hjertelig velkommen tilbake for å oppleve kunsten igjen.

Til slutt vil jeg lese et dikt av T.S. Eliot, som også er noe av det som har inspirert kunstneren:

We shall not cease from exploration

And the end of all exploring

Will be to arrive where we started

And know the place for the first time.

Med dette erklærer jeg utstillingen for åpnet!

En kommentar om “Tale – åpning av kunstutstilling

  1. Tilbaketråkk: Sakki på søndag: jubileum, reiser og møter | Et Stavanger for alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s