Stortingsinnlegg: skole

President

Vi står ved et veiskille for framtidens skole. Der høyreskolen bidrar til større sosial ulikhet, vil SV ta kampen for bedre inkludering, bredere kunnskapssyn og styrke lærerrollen. Framtidens skole former framtidens samfunn. Derfor er de valg vi nå gjør, ikke bare viktige for den enkelte, men også for samfunnet som helhet. Regjeringens overdrevne tro på konkurranse og rangering er gammeldags og bakstreversk skolepolitikk – men bekrefter et Høyre som i årevis har hatt et snevert syn på læring og kunnskap.

Å snakke om «de beste og svakeste skolene», som interpellanten skriver, mener jeg er en avsporing fra det som er det viktige i denne debatten. Utdanningsforbundet skriver på sine nettsider at de er «generelt kritisk til rangering av skoler og kommuner på bakgrunn av elevenes resultater på denne typen prøver og eksamener.» Også SSB er tydelige og anbefaler ikke å bruke skolebidragsindikatorer i kåringer av «beste/dårligste» skoler. Vi vet mye om hva som er viktig: flere lærere, mindre målstyring og rapportering og styrkede skolebudsjetter.

Utdanningsforbundets kritiske merknad mener jeg det er verdt å lytte til. Det er mange faktorer som spiller inn på skolen, og da må regjeringspartiene også merke seg at kommuneøkonomi har mye å si. Mange steder er skolebudsjettene strammet gjennom mange år. Overføringer til kommunene, som jo dagens kunnskapsminister kjenner godt til som tidligere kommunalminister, er avgjørende. Og da må Stortinget og regjeringen erkjenne at det siden 2013 er bevilget for lite til landets kommuner og dermed til skolen, lærere og elever.

Regjeringen sitter med ansvaret for et likeverdig skoletilbud og ikke må skylde på kommunene og lærerne. Det er kunnskapsministeren som må ta skylda for at det er blitt færre – ikke flere kvalifiserte lærere, og at de innfører en stadig sterkere mål- og resultatstyring med økt konkurranse, kontroll og rangering som svekker skolens mulighet til å oppfylle sitt samfunnsmandat og tilpasse undervisningen hvert enkelte barns behov.

For tiden besøker jeg alle skoler i Stavanger, og har til nå vært på 29 av dem. Den rundturen har tydeliggjort for meg at skolene heldigvis har ganske stor frihet til hva de selv vil vektlegge som profil; noen satser tungt på teknologi, andre steder er språk prioritert, andre mer praktisk undervisning og noen arbeider aktivt med realfag. SV har tillit til skolen og til lærerne. Gjennom tillit til pedagogene og flere lærere kan vi sikre en god skole.

I går fikk jeg tilsendt et brev. Det lyder slik:

«Til Eirik Sakariassen

Jeg skulle ønske at Eiganes skole var leksefri. Og vi kunne heller gått en time lenger på skolen. For en leksefri skole.

Jeg skulle også ønske at vi fikk varm havregrøt en gang i uka fordi da kan vi konsentrere oss bedre.

Hilsen Daniel Malmin, 5B»

 Daniel og mange andre elever som jeg møter, løfter nettopp dette: at de ikke ønsker lekser.

Det finnes flere skoler rundt i landet, også i min hjemby Stavanger, som dropper leksene.  Vi vet at hjemmelekser bidrar til å reprodusere forskjeller mellom elever.

Forskning fra SSB har konkludert med ag «Elever med lav sosioøkonomisk bakgrunn som får mye lekser, presterer dårligere enn elever med tilsvarende bakgrunn som får mindre lekser.» Det er tid for å si at hjemmelekser hører til en annen tid og heller drive en mer moderne kunnskapspolitikk.

«Lærer foran pærer» har representanter for Høyre sagt flere ganger. Så fjernet de skolefrukten, kuttet 600 lærerstillinger i ungdomsskolen og ga milliarder til landets rikeste. Lærer foran milliardærer syns jeg er en bedre prioritering!

SV ønsker skolemat. Vi vet at læring og ernæring henger sammen. Hodet reiser ikke alene på skolen, vi sender faktisk hele mennesker dit. Og ikke alle de får sunn eller nok mat hjemme.

SVs heldagsskole vil gi mer læring og trivsel for alle. Og den representerer et bredt kunnskapssyn. SV vil ha en skole der alle barn kan lære, lykkes og trives. Skolen kan ikke utjvene sosiale forskjeller alene, men det er et viktig bidrag. 

Da må vi tilpasse undervisningen det enkelte barns behov – ikke føre en politikk der alle skal måles og veies over samme lest. Skolene må få tid og mulighet til å undervise praktisk og variert, og på de måtene som de ser elevene trenger for å lære. Ikke bare øve til neste test.

Heldagsskolen er ambisiøs, men realistisk, dersom vi prioriterer det som er viktigst. SV vil bruke pengene på barn og unge, i stedet for skattekutt for de rikeste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s