Kast de kommersielle ut

Altfor mange av dem som gjør de viktigste jobbene innen helse- og omsorg i Norge, har ikke en hel og fast stilling. SV vil kaste de kommersielle bemanningsbyråene ut, og få på plass faste, kommunale vikarer.

Skal vi få nok folk på jobb i helse og omsorg i Stavanger i årene framover er vi avhengige av at det er godt å jobbe her. For alt for mange i helse- og omsorg er det ikke mulig å få en fast, hundre prosents stilling. For mange er veien inn å ta vakter gjennom vikarbyråer. Det er ikke en god inngang i arbeidslivet. I norske kommuner utlyses 7 av 10 stillinger innen helse- og omsorg som deltidsstillinger.

Behovet for vikarer er likevel stort. I 2018 leide norske kommuner inn vikarer for over en milliard kroner. I Stavanger ble det brukt 28,7 millioner kroner i 2018. Det er alt for mye.

Vi vet at de som jobber gjennom vikarbyrå har lav utdanning og mange har innvandrerbakgrunn eller kommer til Norge for å jobbe en periode. Det er ofte arbeidstakere som er mer sårbare enn mange andre, og mange har utfordringer med å komme inn i trygge arbeidsforhold. I en SSB-rapport fra 2018 svarer de fleste at «det var den jobben jeg fikk» og at det ikke er frivillig motivasjon som gjør at de jobber gjennom vikarbyråer.

Det kan være enklere å få seg en vikarjobb fordi det er mindre risiko for firmaet å ansette personer fra vikarbyråer da de ikke forplikter seg til fast ansettelse med det første. Men vi skal ikke ha et A og B-lag i norsk arbeidsliv. Derfor må vi forby bemanningsbransjen. For helse- og omsorgstjenestene skal være trygge, faste arbeidsplasser. Økt grunnbemanning i helse og omsorg vil redusere behovet for vikarer, men ikke fjerne det.

Hverdagen som vikar i et kommersielt vikarbyrå er å leve med usikkerhet. Å stå med mobilen i hånden og ikke vite når du får jobbe neste gang. Det er å ikke ta ut sykedager eller ha muligheten for å være hjemme med syke barn, fordi du frykter at byrået ikke velger deg neste gang. Og uten full og fast stilling har du heller ikke full og fast inntekt.

Vikarer sikrer at vi yter forsvarlige tjenester, og at det er mulig å ta ut sykedager og permisjoner. Men vi trenger ikke gjøre som i dag og sette den delen av arbeidslivet ut til kommersielle aktører. Kommunalt ansatte vikarer, i faste stillinger, kan løse det samme behovet. Da sikrer vi både et arbeidsliv som er attraktivt, en trygghet for de ansatte og en mer forutsigbar tjeneste. 

På landsbasis anslås det at vi i dag mangler omtrent 12 000 helsearbeidere. Problemet vil bare øke i årene som kommer. Skal Stavanger bli attraktiv arbeidsplass må vi ta grep nå. Ved å tilby faste og hele stillinger, og ansette faste vikarer, blir vi ikke bare en god kommune å jobbe i, vi får også bedre tjenester. 

SV går til valg på å styrke velferden i kommunene. Ingen skal måtte gå med mobilen i hånda og vente på neste vakt. SV vil ha et arbeidsliv med faste, hele stillinger og nok folk på jobb. Derfor styrker SV kommunesektoren med over 5 milliarder mer enn regjeringen, mer enn noe annet parti. Kommunevalget er et verdivalg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s