Slagsvold Vedums blinde flekk 

Kulturkrigeren Trygve Slagsvold Vedum tar kampen mot «eliten», sist i lørdagens Klassekampen. Her legger han fram regler for økt folkelighet, blant annet at politikere ikke skal tro de er viktigere enn andre, ikke skryte, ikke gå på luksusseminar – og om man gjør det må man betale selv.

Punktene er lette å være enig i. De er imidlertid ganske avslørende for Vedums blinde flekk: Mens resten av Norge diskuterer om det er akseptabelt å ansette en spekulant og en hedgefond-milliardær som oljesjef, som innrømmer at han aktivt benytter internasjonale skatteparadis, er Vedum opptatt av om fortjenesten brukes på seminarer eller ikke.

Vedums kamp mot «eliten» er og blir en kulturkamp. Vedums blinde flekk er at kampen mot elitene er en kamp langs to akser, ikke bare den kulturelle, men også den finansielle:

Kampen mot skatteparadiser, kampen for å redusere forskjeller gjennom en tøffere skattlegging av eliten, åpne skattelister, et bedre sikkerhetsnett for de som faller utenfor.

Her har Senterpartiet aldri hatt sunne reflekser, enn si vært en pådriver. For Senterpartiet er det folkeligheten, ordene, dressene, seminarene, den kulturelle forskjellen mellom «oss» og «dem» som er det viktigste – ikke pengene og makten.

Vedums inngang er elite som kultur, ikke elite som som finans. Forslagene for å ta tak i dette blir tilsvarende puslete. Det gjør dessverre Senterpartiet politisk ufarlig. Skal vi virkelig møte den finansielle eliten og de voksende forskjellene i Norge med regler om hvem som kan gå på hvem sine seminarer?

Den viktigste kampen mot elitene er den finansielle kampen. Derfor oppfordrer jeg Tryge Slagsvold Vedum til å svare på om han støtter SV på følgende punkter:

– SVs forslag om en mye tøffere formuesskatt, slik at eliten betaler mer skatt enn i dag, og slik at forskjellene mellom folk går ned

– SVs forslag om en tøffere fordelingsprofil på inntektsskatten, slik at de som har de laveste inntektene betaler mindre skatt, og de som tjener mye betaler mer skatt.

– SVs forslag om å fjerne statsstøtteordningene for oljeselskapene.

– Det internasjonale arbeidet som skjer for å bli kvitt skatteparadiser, for mer rettferdighet.

– SVs kamp for en sterkere velferdsstat som gjør at det går an å leve et anstendig liv om man ikke kan jobbe eller har jobb – for eksempel at kommunene ikke skal inkludere barnetrygden når kommunen beregner sosialhjelpsatsene.

– SVs forslag om en mer moderat lønnsvekst for den politiske eliten, altså stortingsrepresentanter, statssekretærer,  statsministeren og regjeringsmedlemmer.

Eirik Faret Sakariassen (SV)
Gruppeleder i Stavanger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s