Uravstemning om SVs syn på NATO

Frem mot SVs landsmøte neste vår vil diskusjonen om den sikkerhetspolitiske situasjonen prege debattene. Fremfor å la spørsmålet være opp til noen få hundre delegater, bør alle SVs medlemmer inviteres til å si sin mening gjennom en uravstemning.

SV er et parti som kjemper for mer direkte demokrati og som mener at folk skal være deltakere i demokratiet, ikke bare tilskuere. Da må det også være slik i partiets egne beslutningsprosesser. Jeg er blant dem som er tilhenger av at uravstemning brukes for å avklare viktige og store debatter. SVs syn på NATO er viktig for mange medlemmer, både blant de som er tilhengere av norsk NATO-medlemskap og blant de som er motstandere.

Tiden vi lever i har ført til at mange av oss må se nøye på de standpunktene vi har. Allerede er diskusjonene i gang i lokal- og fylkeslag i SV om Norges rolle i den sikkerhetspolitiske situasjonen som stadig endrer seg. Dette kan være en god og konstruktiv debatt, som mange kan lære mye av.

Før valget var partiet samlet om at en regjeringsplattform skulle medlemmene få si sitt om gjennom en uravstemning. Det ble jo ikke noe av, men ideen om uravstemning om politiske spørsmål må jo allikevel holdes varm. Det skal være meningsfullt å være partimedlem og medlemskapet skal gi mulighet til å påvirke SVs politikk. Når nå debatten om SVs syn på medlemskap i NATO har begynt, så er dette en god anledning til å la alle SVs over 16.000 medlemmer bli hørt.

Det vil sikkert komme veldig praktiske innvendinger om hvordan en uravstemning skal legges opp, hvilke spørsmål skal stilles og hvordan skal et resultat behandles videre. Det tenker jeg vi kan finne gode løsninger på gjennom debatt og vedtak i landsstyret. Det viktigste for meg nå er at folk diskuterer om man prinsipielt støtter at alle medlemmers mening skal komme frem. At alle får stemmerett gir jo den faktiske beslutningen mer legitimitet som kan gjøre det lettere å gå videre når beslutningen er tatt. Alternativet er at noen få lobber frem sitt syn og skaffer seg stemmerett på landsmøtet.

Her kan SV fortsette å utvide partidemokratiet og gjennom egen praksis utfordre andre partier til å utvide sitt eget medlemsdemokrati. En utfordring i dagens politiske Norge er at det er relativt få som bestemmer veldig mye, både i partiene og i samfunnet. Her kan SV vise at en vanskelig debatt om partiets syn på sikkerhetspolitikk kan tas med lave skuldre og høyt under taket, og der alles mening betyr like mye. Det vil være nok en god grunn til å være stolt medlem i SV.

Eirik Faret Sakariassen,

Varamedlem i SVs sentralstyre

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s