Diagnose: Anbudsutsatt

Behandling: Ny politikk

Det er noe som ikke er friskt i velferdsstaten vår. En sykdom som har fått feste seg i mange deler av den kroppen velferdsstaten vår er. En del av hjernen har fått sykdommen New Public Management, og det har spredd seg til indre organer og sentrale funksjoner. Diagnosen er klar og behandlingen likeså. Nå trengs det ny politikk for velferdsstaten vår.

Deler av det viktige helsetilbudet og sentrale velferdstjenester i Norge må hvert fjerde år konkurrere for å vinne anbud. Saken om Rogaland A-senter bør få selv ideologisk blendede Høyrefolk til å gløtte på øyelokket. Gjennom mange år er det bygget opp et solid kompetansemiljø, som er gode på rusbehandling; avrusning, abstinensbehandling, poliklinisk behandling, familiebehandling og mer. Over hundre ansatte med solid kompetanse og erfaring. Det er tragisk om dette miljøet nå skal splittes opp.

Vi vil være helt uten familiebehandlingstilbud i Stavanger-regionen dersom anbudsbeslutningen står. Tilbudet flyttes i sin helhet til Haugalandet. Det er særlig skuffende, for det vil bety et svekket tilbud for sårbare familier. Lengre reisevei til behandlingstilbud er ikke bra, enten det er den ene eller andre veien. Her bør Helse Vest sikre gode tilbud på begge sider av fjorden.

Nå er det på høy tid å sette foten ned for anbudskonkurranser innenfor velferdstjenester. Det er ikke kvaliteten for barnevernsbarn, rusavhengige eller bestefar som er i høysete når høyresiden konkuranseutsetter barnevernstjenester, rusomsorg eller sykehjem. Det er prisen, uansett hva som påstås. De argumenterer jo for at det skal bidra til mindre utgifter. Hvordan man skal få mindre utgifter, men høyere kvalitet høres jo ut som er mirakelkur. Og til hverdags pleier jeg ikke satse på et mirakel.

Det er selvsagt bra at Høyres Sissel Knutsen Hegdal engasjerer seg for Rogaland A-senter. Men hun må også se at det som skjer er et resultat av en politikk hennes partier har ivret for. Derfor håper jeg at etter innsatsen vi sammen skal gjøre for å redde Rogaland A-senter, så ringer hun til Erna Solberg og gjøre det klart at partiet deres fremover bør si nei til å anbudsutsette velferdstjenester. De bør heller ivre for å gi ideelle aktører langtidskontrakter. Sjansen for at det skjer er vel forsvinnende liten. Det spørs om de ikke vender tilbake til den hestekuren de som vanlig ivrer for: konkurranseutsetting, anbud, kommersialisering og målstyring. Gårsdagens løsninger på morgendagens utfordringer.

Vi bør heller sørge for at ideelle aktører kan inngå langtidskontrakter med offentlige myndigheter, basert på kvalitetskrav. Ved behov for endring, utvidelse av tilbudet eller justering av tjenesten, så får den reforhandles. Alternativet er som nå, at man hvert fjerde år står i fare for å legge ned gode tilbud og mange ansatte frykter for sin egen fremtid.

Det er synd om Kirkens bymisjon nå må legge ned sitt gode arbeid. SV vil fortsatt ta kampen for at ansatte skal ha det forutsigbart på jobb, at brukere skal få gode og stabile tjenester og at ideelle aktører skal ha gode avtalevilkår. 

Eirik Faret Sakariassen,

Gruppeleder Stavanger SV

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s