Åpningstale Rogaland SVs årsmøte 2023

Gode SV-venner!

Velkommen til rødgrønne Stavanger!

Velkommen til energihovedstaden, en by med urbane og rurale strøk, som snart er 900 år. Velkommen til byen til Alexander Kielland, Tore Renberg, Sally Nilsson, Isah, Erik Thorstvedt og Mia Gundersen. Byen med Domkirken og med Viking. Vi er en by med ni kommunedeler, 145 000 innbyggere, fordelt på 37 øyer. Vi har tettbygde sentrumsområder og bebodde øyer i distriktene. Vi har et koselig sentrum som jeg tror mange her kjenner godt, og Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

I dag og i morgen skal vi peke ut retningen for Rogaland SV, både frem mot landsmøtet og frem mot kommune- og fylkestingsvalget. Vi skal gjøre viktige vedtak og vi skal bli motiverte for den valgkampen som ligger foran oss.

I Stavanger skal vi kjempe for at SV fortsetter å være med å styre byen, som vi har gjort siden 2019. Vi er klar for fire nye år!

For selv om Stavanger ikke ennå er blitt et sosialistisk paradis, så er vi på god vei, kamerater!

Ordet «kommune» bør få det til å banke hardt i innbyggernes hjerter. Kommunen skal være din beste venn, som gjør livet bedre for innbyggerne sine. Den viktigste jobben for kommunen er å gi gode tjenester til barn, unge og eldre.

Det er mange muligheter for å skape forandring for mange når man driver lokalpolitikk. I Stavanger har vi en god liste, med seks kumulerte, motiverte kandidater, som er klar for fire nye år!

Stavanger SV har fått store gjennomslag for viktige hjertesaker for oss.

Vi innførte gratis SFO (fulltidsplass) for alle 1. klassinger fra 2020. Vi har også kuttet prisen med 500 kr hver måned for 2.-4. trinn. Så og si alle 1. klassinger går nå på SFO. Alle barn skal få være med. Derfor kjemper SV nasjonalt for å sikre gratis SFO for alle.

Vi har rullet ut gratis skolemat, foreløpig på 9 skoler (ca. 3000 elever). Fra høsten vil det være et tilbud for over 6000 elever. En helsesykepleier i Stavanger fortalte meg at for noen elever er skolematen det eneste sikre måltidet de har gjennom en dag. Sultne unger lærer lite. Hvis SV får fortsette å styre Stavanger, så skal vi sikre skolemat til alle elever i byen vår. Det er omfordeling til barnefamilier, heller enn å kutte eiendomsskatten som gir store skattekutt til byens største boliger.

Som jeg alltid har sagt: Livet blir ca. en milliard ganger bedre når man bare gir litt skolemat til elever!

Vi har gjort mye mer, som betyr noe for folk:

Trygghetsalarmer for eldre er gjort gratis, fordi vi ikke vil at eldre skal velge bort tryggheten når alle priser øker. Vi har bevilget 25 millioner kroner til et lokalt tannhelseløft, som skal sikre tannbehandling for de som trenger det, men som ikke har råd.

I en tid der alt blir dyrere, så skal vi sikre trygghet for innbyggerne våre. Derfor er det vedtatt at Stavanger kommune fra 1.1.23 som hovedregel bare skal lyse ut 100%-stillinger. Det handler om at ansatte i kommunen skal ha råd til å skaffe seg en bolig og økonomisk trygghet. Vi har stanset bruken av kommersielle inkassobyråer, og tatt inkassotjenester inn i kommunen. Det gir innbyggere med betalingsproblemer betydelig lavere gebyr- og salærsatser på forfalte regninger.

Alt dette forandrer livet til helt ekte mennesker:

* Unger som får være med på SFO og som får gratis skolemat

* Voksne som får full stilling og bedre tannhelse

* Innbyggere som unngår gjeldsproblemer

Merk dere at høyresiden har begynt å snakke om velferdsmiksen, som altså er en blanding av kommunalt, ideellt og privat. Velferdsmiksen er det vi kaller miks-maks. Det er retorikk for å skjule at de vil privatisere.

I Stavanger har vi satt foten ned for privatisering, konkurranseutsetting og anbud på offentlig velferd. Det er ikke etablert nye kommersielle barnehager i perioden, vi har tatt tilbake alt som var privatisert innen renhold, parkdrift, det eneste kommersielle sykehjemmet er blitt kommunalt igjen og vi skal nå utrede kommunal barnevernsinstitusjon, fremfor å kjøpe plasser privat og sende barnevernsbarn til Bergen eller til Østlandet.

Vi jobber knallhardt for å kutte utslipp, og har satt av midler i hundre-millionersklassen for å bygge ut solenergi, bygge sykkelveier, støtte til varmepumper og andre tiltak som får utslippene ned og skaper en bedre by. Og vi kjemper mot et havneselskap vi selv eier for å få kuttet antallet cruiseanløp til vår egen havn.

Det betyr noe om SV er med å styre. Jeg håper mange av dere får mulighet til å være med å styre deres kommune etter valget i høst!

Jeg håper alle får et godt fylkesårsmøtet, at vi får gode debatter og at vi reiser hjem mer motiverte og klare for valgkamp!

Takk for oppmerksomheten!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s