Tale 1. mai – Byparken

Hallo Stavanger!

Gratulerer så mye med dagen!

For fire år siden i 2019, var vi samlet her under parolen «24 år er nok! Ja til rødgrønt flertall i Stavanger». Den stemningen som var i Byparken den dagen ga meg troen på at vi faktisk kunne få det til. Alle dere tente et håp i meg. Og gode venner: vi fikk det til!

Vi har mye å forsvare. Et sterkere fellesskap, styrking av ansattes rettigheter, universelle ordninger som er gode for alle, men best for de med minst fra før. Mange av de gjennomslagene vi har fått til vil bli reversert om høyresiden igjen får flertall i Stavanger. Det må vi sammen sørge for at ikke skjer!

Forrige gang vi feiret 1. mai var bakteppet at Ukraina for få måneder siden var invadert. Dessverre står vi her i dag og krigen pågår fortsatt med full styrke. Putins høyrenasjonalistiske diktatur fortsetter undertrykkingen, volden og overgrepene mot ukrainere.

Ukrainas sak er vår sak. Vi kan aldri godta et Europa hvor en stormakt tar seg til rette og endrer grenser med vold. Når vi i dag markerer den solidaritetsdagen som 1. mai er, så er budskapet klart: Vår solidaritet er hos Ukraina og det ukrainske folk. Vi står fortsatt sammen med dere!

Krigen har også ført til et annet bakteppe, nemlig den dyrtiden vi nå opplever. Økende renter, matpriser som stiger og prisen for strøm er fortsatt høy. Derfor var streiken helt riktig og seieren arbeidsfolk fikk er historisk. Takk og gratulerer til LO!

Når krisene rammer er det som vanlig de med minst som rammes hardest. Vi ser bilder i media av matkøer i mange norske byer. Det er en massiv økning i folk med behov for hjelp til å mette ungene sine og seg selv. 

Samtidig med dette vil høyresiden i Stavanger fjerne den gratis skolematen. Det er skammelig politikk. SV vil ikke bare forsvare gratis skolemat, vi vil utvide den til å gjelde alle skoler! I en tid der alt blir dyrere, så skal ungene sikres et sunt måltid på skolen!

Gode venner! Som 1. mai-markeringen vi hadde for fire år siden, så fyller synet og lyden av dere meg med troen på at vi skal klare det igjen. Vi skal mobilisere og sikre at det rødgrønne flertallet kan styre Stavanger i fire år til.

For det har noe å si om de som styrer vil privatisere helsetilbudet, så de ansatte får dårligere lønns- og pensjonsvilkår og en tøffere arbeidshverdag. 

Om eldre og pleietrengende må forholde seg til stadig nye ansikter, fordi de som styrer synes det er helt greit med midlertidige ansettelser og bruk av vikarbyråer. 

Om de som styrer ikke vil prioritere en skole og aktivitetstilbud der alle barn kan få være med på leken, uavhengig av foreldrenes lommebok. 

SV skal stå på hver dag frem mot valgdagen for å sikre en så slagkraftig og sterk venstreside som vi kan. Og vi lover å fortsette kampen for klima, natur og rettferdighet også hver dag etter valgdagen. For utslippene må ned. Og ulikheten må ned.

Velg fellesskap, heller enn privatisering.

Velg klima, heller enn cruiseskip.

Velg rettferdighet, heller enn grådighet.

Velg et rødgrønt Stavanger, som bygger fellesskap!

Ha en fortsatt fin 1. mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s