Tale 17. mai – SUS

Kjære alle sammen!

Gratulerer med dagen!

Nå kommer jeg rett fra Stavanger sentrum, der vi har hatt et flott barnetog, med tusenvis av glade unger i toget og tusenvis av stolte foreldre og besteforeldre langs ruta. Korpsene har spilt, ungene har sunget og flaggene er svingt i lufta!

På denne dagen feirer vi det som er godt med Norge, vi hyller friheten og grunnloven vår og vi feirer freden og fellesskapet. I dag er det først og fremst barnas dag. I dag har de fått spise så mye pølser og is de bare orker, de har forehåpentligvis lekt, sunget og danset. Samtidig som vi feirer vår frihet, så skal vi ikke glemme at den friheten og freden vi har ikke er alle forunt. Og den har kostet dyrt. Mennesker har ofret sine liv for Norges frihet.

Men hva er Norge? Hvis alle tenker på det, så vil vi sikkert tenke på noe av det samme, men det vil også være ulike svar for hver av oss. Men for meg er Norge hjemme. Det er velferdsstat. Det er vakre landskap, store havområder og fjell som reiser seg opp fra havet.

Men Norge er også dugnad i sameiet og velforeningen. Det er fellesskap med ukjente. Det er at vi hilser på folk vi møter på tur, men som vi ikke hilser på hvis vi møter på et fortau. Noen måneder etter 22. juli 2011 startet Aftenposten en avstemming og diskusjon om hva de liker best med landet vårt. Vet dere hva svaret var?

«At folk henger glemte luer og votter på trær og gjerder, i håp om at eieren kanskje finner dem igjen.»

Det er masse omsorg i at vi henger opp gjenglemte ting. Vi vet jo hvor irriterende det er selv, og gjør noe for noen vi ikke kjenner. Fordi vi også håper de ville gjort det for oss. Norge er først og fremst alle vi som bor her og det vi gjør for og med hverandre.

Vi deler Norge i fellesskap. Vi deler Norge sammen. Norge er ikke mer mitt enn det er ditt, det er noe vi har sammen. Som vi skal forvalte og dele til det beste for oss alle. Og rammen for Norge er det vi feirer i dag, nemlig grunnloven vår.

Det å få feire grunnloven vår er et privilegium. Grunnloven vår er faktisk Europas eldste og verdens nest eldste grunnlov som fortsatt er i bruk. Helt siden den ble skrevet i 1814 og til i dag har den vært i utvikling. Grunnloven skaper rammen for det som er Norge. Fra første paragraf som slår fast at “Kongeriket Noreg er eit fritt, sjølvstendig, udeleleg og uavhendeleg rike”, gjennom vårt verdigrunnlag, kongens og monarkiets rolle, demokrati, rettsstat og menneskerettigheter. Dette feirer og markerer vi i dag.

Noen av dere feirer 17. mai på sykehuset fordi dere er her på jobb, andre er her som pasienter og noen er her for å besøke noen de er glad i. Det er fint at det er en markering også for alle som tilbringer 17. mai innenfor sykehusets mange vegger.

På en dag som denne tenker man gjerne på hva som er det vakreste med landet vårt.

Vi har nok ulike meninger om hva det er.

Det vakreste med Norge er ikke en fjelltur i Lofoten, med vakkert landskap så langt øyet kan se.

Det vakreste med Norge er ikke å suse i en båt innover i Ryfylke og se fjellene som ruver i horisonten.

Det vakreste med Norge er ikke å vandre en vindstille sommerdag lands Jærstrendene.

Det vakreste med Norge, det er etter min mening det demokratiet vi har og den velferdsstaten landet vårt er. Det bidrar til at så mange av oss lever gode og trygge liv. Det er i mine øyne det aller flotteste med landet vårt. Og slik må vi beholde det.

De som jobber her på SUS er menneskene som gjør velferdsstaten til en realitet. Som gir trygghet og omsorg når pasienter er redde og syke. Tusen takk til alle dere som hver dag gjør en stor innsats for oss som bor her i regionen. Vi er veldig glade i sykehuset vårt og alle dere som jobber her.

På vegne av 17. mai-komiteen vil jeg med dette ønske hver og en av dere en fortsatt fin 17. mai!

Takk for oppmerksomheten og igjen, gratulerer med dagen!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s