Appell, Afghanistan-markering på Arneageren, 15. desember 2007

God dag, alle sammen! Mitt navn er Eirik Faret Sakariassen og jeg er her på vegne av Stavanger Sosialistisk Ungdom. Det er bra å se at så mange har møtt opp for å markere sitt standpunkt i denne saken.

Fra dagen USA tok seg den frihet å gå inn i Afghanistan har jeg vært veldig kritisk. Og med god grunn. 7. oktober 2001 invaderte USA Afghanistan, med Osama bin Laden som mål. Det forferdelige i denne saken er at store deler av krigen kunne vært avverget, dersom USA hadde vist litt samarbeidsvilje. Men det er jo ikke slik det fungerer. ”Verdenspolitiet” kommer alltid til ”unnsetning”.

Like etter angrepene på World Trade Center i New York 11. september 2001, tilbød Afghanistan å utlevere Osama bin Laden til en domstol i et nøytralt land. Dette anså ikke USA som en god ide, og valgte heller å ta saken i egne hender. Alle hensyn settes til side når det kommer til USAs ”War on terrorism!”

Dette i seg selv er hårreisende fakta. For en verden vi lever i! De Amerikanske myndigheter mister det humane perspektivet totalt! Men er vi egentlig bedre selv?

I juli deltok jeg på en konferanse i Oslo. I den sammenheng ble jeg invitert med på en tur til det mye omtalte Asylakademiet. Her hadde 15-20 afghanere gått i kirkeasyl. På teltdukveggen hadde de hengt opp bilder av de av deres venner som var tvangssendt tilbake til Afghanistan. En av afghanerne, som bodde på asylet, fortalte at han hadde snakket med en av de hjemsendte. Han hadde, uten videre, blitt angrepet på gaten av tre gutter og banket halvt i hjel. Han overlevde, men fikk alvorlige skader og benbrudd. Situasjonen i Afghanistan er ikke levelig.

Norge har selv bidratt med 150 spesialsoldater. Men allikevel påstås det at Afghanistan ikke er et farlig land å oppholde seg i. Flere av de som ble hjemsendt sa at de var i fare dersom de returnerte til hjemlandet. Men slike hensyn tok ikke Norge. Vi sender mennesker hjem til et såkalt trygt land, men sender allikevel spesialsoldater med neste fly. Jeg føler det beskriver situasjonen i landet. Man sender ikke flyktninger tilbake til et krigsherjet land.

APs innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande, kom med en særdeles hard uttalelse om afghanerne som marsjerte fra Trondheim.

”Når disse guttene har klart å komme seg fra Trondheim til Oslo på egne bein, så er de sterke nok til å gå videre ned til Afghanistan og delta i gjenoppbyggingen og motstandskampen der!”

Med slike holdninger svekkes kampen for fred og demokrati. Fra første stund har dette vært en skitten og udemokratisk sak. USA har tatt seg friheter som de ikke har, og en slik kamp kan ikke Norge støtte. Derfor mener SU og jeg at de norske spesialstyrkene må trekkes ut av Afghanistan! Fokuset bør være på fred, ikke krig. Det er snakk om å føre en politikk som bygger opp Afghanistan, ikke river det ned.

Takk for oppmerksomheten og støtten!

En kommentar om “Appell, Afghanistan-markering på Arneageren, 15. desember 2007

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s