Internasjonalt klimafokus

3. – 14. desember var statsledere og statsråder fra hele verden samlet på Bali for å bli enige om en ny klimaavtale, som skal være en erstatter for Kyoto-avtalen når den går ut.

Det som ikke beroligger meg i denne saken er at målet som det til slutt ble enighet om var at det skal tas «store kutt i de globale utslippene» av klimagasser. Men det er ikke satt noen eksakte tall over hvor mange prosent man skal kutte. Heldigvis ser det ut til at de rikeste landene etter hvert skal tallfeste hvor store kuttene skal bli, men foreløpig kan vi bare krysse fingrene for det. Det som gjør avtalen ansvarlig er at utviklingslandene, som ofte ikke har «råd» til å kutte utslipp, istedetfor skal begrense sine utslipp så langt som det går. Dersom U-land bygger opp en bærekraftig økonomi kan dette føre til at de etter hvert utvikler langt mer miljøvennlige metoder for å tjene penger. Men slik som det er i dag må verdens rikeste land ta ansvar for de største kuttene.

Et FN-fond skal gi fattige land økonomisk støtte som skal brukes til å takle økte vannstander, tørke og andre konsekvenser som kommer som følger av klimaendringene som mange allerede begynner å merke på kroppen.

Et annet viktig moment for å minske utslippene av klimagasser er å bevare regnskogen, og ikke hugge den ned. I dag står nedhugging av regnskogen for 20 % av utslippene i verden. Og det er et faktum at trær «gjenvinner» CO2 til oksygen. I den nye klimaavtalen kan U-land få betalt for ikke å hugge ned regnskogen sin.

Alt-i-alt ser avtalen ut til å være en god, foreløpig mal for hvordan det skal tas internasjonalt ansvar for å begrense klimaendringene så godt som mulig. Norge greide ikke å få gjennom at CO2-fangst skal være en del av de fremtidige metodene for å begrense utslipp, men det skal tas opp på et av de fire klimaforhandlingsmøtene som er planlagt neste år. Det er en fornøyelse å se at klima står så høyt på agendaen. Kan vi takke Al Gore?

Også flere av presidentkandidatene ønsker å ta et kraftig klimaoppgjør. Særlig Hillary Clinton. Blir hun valgt til president blir hun USAs første kvinnelige president – OG den aller første presidenten som annerkjenner klimaendringene.

Til slutt vil jeg bare komme med en liten digresjon:

(Foto:  Lars M. Hjorthol / SCANPIX)

Er det andre som kan være enig i at statsminister Jens Stoltenbergs skjorte var helt grusom? Ved alle anledninger hvor han stilte til bilde eller et TV-intervju greide jeg ikke få med meg budskapet, nettopp pga. denne skjorten. Føler ikke det er svært relevant for saken, men det måtte bare ut!

2 kommentarer om “Internasjonalt klimafokus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s