Vern av sivile?

Securitas-overgrep

Det er mange av oss som husker tilbake til desember i fjor, når flere Securitas-vakter ble filmet mens de brutalt pågrep en 45 år gammel mann, som hadde stjålet en salat til omtrent 40 kroner. Dette skapte mye diskusjon – men så stilnet debatten. Vil den nå våkne igjen?

På grunn av bevisets stillig har politiet valgt å henlegge straffesaken mot Securitas-vakten. Mannen på bildet ble brutalt pågrepet av flere Securitas-vakter, etter å ha knabbet en salat til drøyt 40 kroner. Ved å presse et kne mot mannens nakke holdt Securitas-vaktene ham nede. Dette er samme grep som ble brukt mot Eugene Obiora, som også antas å ha forårsaket hans død. Det er skremmende å tenke på hvor mye skade maktsyke leke-politi kan gjør mot sivilie.

«Det skjedde en del ting i forkant av det som ble filmet som vi måtte vektlegge da vi etterforsket saken,» sa Bjørn Vandvik i Oslo politidistrikt til NTB.

Omtrent uansett hva som skjedde i forkant av filmen tør jeg påstå at Securitas-vakter ikke under noen omstendigheter har rett til å benytte seg av dødelige midler for å kontrollere personer. I utgangspunktet har Securitas-vakter mindre rettigheter enn vanlig sivile har.

Jeg synes ikke det er akseptabelt at politiet ikke slår ned på dette. Da hadde de statuert et eksempel for andre som jobber som sikkerhetsvakter, enten det er i Securitas eller Vakt Service. Det er uholdbart, etter min mening.

For dem som ønsker det, kan dere se på hva jeg skrev tre dager etter overgrepet.

En kommentar om “Vern av sivile?

  1. Jupp! Kjenner en som går salg og service nå som skal jobbe innenfor scuritas/vakt service/falken… etc. Han er et ærlig menneske og jeg håper securitas vil få flere av ham :P =)

    Når det er sakt stopper nemlig tilliten min.

    Det er ingen hemmelighet at securitas går under tilnavnet «liksompoliti». Det er til og med noen som hevder at en stor brøkdel av de som blir securitasvakter er maktsyke.

    Politiet/rettsvesnet er siste authoritet og bør kunne overstyre denne private sektoren. Den er til for å holde hjem trygge og kjøpesentere frie for tyveri, ikke for menn som trenger å utøve brutal vold!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s