Moter og trender i den politiske verden

Utstillingsdukke

Det er ingen som kan unngå å se de mange unge som bruker palestinaskjerf. I gult, grønt, blått, rosa og lilla. Det finnes omtrent ingen begrensninger for hvilke farger du kan få palestinaskjerf i. De aller fleste mener dette er en uheldig utvikling. Men er det nå en gang slik?

Mange mener at den stadige økte bruken av palestinaskjerf setter mer fokus på saken. Når mange bruker det minnes vi til stadighet om hva som skjer i Palestina. Eller?

Jeg er uenig i disse påstandene. Når folk, og særlig ungdom, bruker palestinaskjerf misbruker de et viktig, internasjonalt symbol. For meg symboliserer palestinaskjerf solidaritet og kamp mot undertrykking. Og dette er ting jeg setter høyt. Når folk misbruker dette blir jeg faktisk sint. Motebransjen utnytter et viktig symbol. Det er utrolig typisk moteverden.

Den siste tiden har Sosialistisk Ungdom i Stavanger hatt en liten kampanje som går på bevisstgjøring. Vi deler ut egenproduserte palestinabuttons og snakker med folk som bruker palestinaskjerf. Det er viktig at folk er opplyst. Kanskje særlig i en sak som konflikten i Midtøsten?

Erlend Sandholm, med palestinaskjerf og button

I Steinkjer var det overraskende mange som brukte falske palestinaskjerf. Jeg vet ikke hvorfor… den utstillingsdukken er forresten fra Steinkjer.

Er det en naturlig følge av moteverdens evige kapitaljag? Ja, sier jeg. Bør vi la det være unevnt. Nei. For meg handler det om et misbruk fra moteverdens side, som lurer unge til å bruke palestinaskjerf for å være moteriktige. Jeg håper at motebransjen lar vær å benytte politiske symboler som en del av sin kollasje.

«Jeg bruker Palestina-skjerf av politiske og solidariske årsaker, ikke fordi det er mote,» sier Eirik Faret Sakariassen, nestleder i Sosialistisk Ungdom (SU) i Stavanger (NRK Rogaland 24. januar 2008). Jeg sa det da, og jeg sier det nå!

6 kommentarer om “Moter og trender i den politiske verden

 1. Den palestinabuttonen ser identisk ut med dei Molde SU tinga sjølv tidlegare i år. Button.no?

  Eg trur forøvrig palestinaskjerf som politisk markering er litt særskandinavisk og ikkje heilt «internasjonalt.» Ikkje at det tyder noko…

  Moteindustrien dreper. Rasjonaliser den!

 2. Eirik: Når folk, og særlig ungdom, bruker palestinaskjerf misbruker de et viktig, internasjonalt symbol.

  Men, det kan jo tenkes at de bruker dette skjerfet som et viktig symbol, og nettopp stiller seg solidarisk med det palestinske folket …

  Skjønner at du er sint for noe, Eirik, og når jeg leser innlegget ditt litt nærmere virker det som om du er sint fordi så mange ikke bryr seg om den lidelsen du ser. Det nytter ikke å rase over akkurat det. Folk flest har ikke åpne øyne for all lidelse i verden, hverken i Palestina eller andre steder. Slik er det bare.

  Å rase og kjefte fordi det er slik har lite for seg, mener jeg. Prøv heller å fortelle fra menneske til menneske, om hvordan et menneske behandles dårlig, og hvilke mekanismer av makt som skapes for å undertrykke dette mennesket. Det tror jeg når dypere hos de fleste, og åpner flere øyne.

  Det er ei større oppgave, selvsagt, siden det betinger at du setter deg inn i hvordan det er å være et enkelt menneske i slike konflikter, og at du samtidig klarer å se den systematiske maktanvendelsen som undertrykker eller å se den onde dynamikken som driver konflikten. Du trenger et veldig godt klarsyn for å kunne plassere eller fordele ansvaret, og for å kunne fortelle om det på en medrivende måte.

  Det jeg ber deg om, er å være mer medmenneske enn du er motmenneske. ;)

 3. Hei Tomas. Ja, jeg er forsåvidt enig i det du sier. Men jeg prøvde å poengtere at det er moetbransjens fortjeneste, og ikke nødvendigvis undommen. Jeg mener derimot at ungdommen lar seg lure av motebransjen, noe som er dumt.

  Og jeg gjør nettopp det du sier. Jeg snakker med dem som bruker skjerfet og forteller dem mitt syn. Dette er en sak som har stor betydning for meg, og jeg synes faktisk det er veldig dumt at skjerfet brukes slik det gjør.

  Ha en fin helg!

 4. Tja. Enten eller – og om så var? Konsentrer deg om presset mot sosialismen og trykket fra FrP i stedet. Meninger og uttrykk kommer i mange former. Du tjener ingenting på å fragmentere din bevegelse. Den vesentlige motsetningen er ikke mellom motebildet og sosialistisk tankegang. Du ser ganske fjong og revolusjons-chic ut selv. Man kan tilogmed støtte palestina uten å føle behov for å gjenspeile sine holdninger i klesveien. Lykke til!

 5. hei! jeg er 16 år og går med palestiaskjerf av politiske grunner. Jeg blir flau over de som går med det uten at de vet hva det står for, og jeg er tror at folk som ser meg på gaten tror at jeg bare går med det for motens skyld. Og det med at palestina skjerf står for kamp mot undertrykking er vel litt feil…siden palestinerne i hovedsak er muslimer og de undertrykker kvinnene noe jævlig, men for undertrykkelse av hele befolkningen er det riktig. Jeg har mange venner som også er engasjert i saken, og det med at du skriver at ungdommer missbruker skjerfet er vel riktig for noen, men det er også mange som faktisk vet hva det står for! Jeg har vokst opp med Palestina-Israel konflikten, og fikk mitt første PLO-skjerf når jeg var 9 år.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s