Verden er et rart sted…

Mens en del av verden er rammet av en krise er en annen rammet av en helt annen krise. De har nok en sammenheng – men er allikevel vidt forskjellige.

I Europa er det nå ville tilstander. Bensinprisene er rekordhøye. Det er virkelig et slag under beltespennen for «den vestlige mann» og hans livsviktige bil! Nå må vi rike betale litt mer for bensinen, som ødelegger miljøet – sakte men sikkert. I Brüssel brøt det på onsdag ut en ville tilstander. Flere voldelige belgiere demonstrerte mot bensinprisene.

Mens på andre siden av jorden ser vi nå en matkrise. Matprisene har økt betraktlig, og mange mennesker har ikke lenger rå til å fø familien sin. Her kommer en del paradokser:

Det er flere som lider av fedme enn underærnering. To problemer som begge er alvorlig og i verste fall fatale. Men det gir et bilde på at de som er rike, er til gjengjeld utfattelig rike – mens verdens fattige er virkelig fattige.

Et annet paradoks: for at vi skal kjøre på miljøvennlig drivstoff så tar vi i bruk biodiesel – som sørger for at flere mennesker i Latin-Amerika (m.fl.) ikke får nok mat. Men akkurat samme drivstoff kunne blitt produsert i Sverige – men det er for dyrt å gjøre det der. Verden er et kapitalistisk sted, og det gagner ingen i den tredje verden.

Erik Solheim gjør hva han kan for å prøve å løse matkrisen. Han er selvsagt ikke alene – men han er fra Norge og SV. Jeg har troen på Erik Solheim. For et par dager siden var han på et møte, som han håper gir gjennomslag for at det skal settes et krav om internasjonale retningslinjer, slik at biodrivstoff verken skal true matproduksjonen eller skape miljøkonsekvenser!

Han lover økte norske bevilgninger slik at afrikansk landbruk skal subsidieres – slik at de selv kan stå for deler av maten til sitt land. Det er et viktig poeng for norsk bistand: vi gir slik at de selv kan løse evn. problemer. I dette tilfelle matmangel.

«Det er få erklæringer som har forandret verden. Det viktigste med dette møtet var å få disse spørsmålene høyt opp på den internasjonale dagsordenen, og få toppolitisk ryggdekning for økt satsing på landbruket,» sa Erik Solheim.

Jeg synes det er en interessant studie av verden: hvor viktig ulike ting er for ulike mennesker. Jeg synes den ene «krisen» er latterlig og den andre krisen er forferdelig. Den ene må løses straks og den andre kan for min del vedvare. Jeg ønsker at folk skal bruke kollektive fremkomstmidler – og gjør det selv – så jeg er foreløpig fornøyd med at det får svi får dem som forurenser!

3 kommentarer om “Verden er et rart sted…

 1. Rart det der med fedme. Rik er IKKE synonymt med feit! De fleste fattige i Amerika feks. er rimelig kraftige, dette pga. lave priser på feil mat(mc Donalds/burgerking osv.)

  Jeg er enig med deg at det må flere tiltak innen matproblemet, men ikke kom her å si at vi hadde klart oss uten bilen i lengre tid, for det stemmer ikke. Bilen er nødvendig, både når det kommer til privat bruk samt innen logistikk og produksjons avdelinger over hele Norge.

  Det svir for hele Norge når arbeidsplasser frosvinner pga. økte kostnader innen transport. Se litt mer enn bare de tallene som partiet ditt gir ut.

 2. Jeg foreslår at folk som har jobb innen transportsektoren får bensinprisreduksjonskort…
  Vi er ikke avhengige av bilen. Vi kan gå, vi kan toge, vi kan busse, vi kan sykle og vi kan her i Stavanger også snart ta i bruk bybanen. Bussene ville gått mye oftere og komt presist hadde det ikke eksistert privatbilisme.

  * I Italia er det en drøss med småbyer langs kysten som er helt bilfrie hvor det bare går tog fra by til by. Kun en lastebil i ny og ne slipper inn…

 3. Jeg kan si meg enig i at vi ikke er avhengig av bilen. Men når det kollektive ikke er tilstrekkelig utbredt så kan vi ikke redusere vanlige menneskers mulighet til å komme seg til og fra jobb.

  Et annet men og litt viktig punkt er alle de turene Norske familier tar rundt om kring i Norge, i bil. Det er mange plasser som ikke går ann å legge tog til rett og slett pga det økonomiske. Hvis jeg vil dra på en tur i Norge for å se alle disse små fine tettstedene langt uti gokk så hjelper jo bare det på kommune økonomien deres. Men når jeg må punge ut med endel mer for å kunne gjøre det så minsker lysten.

  De Italienske byene kan overleve sånn helt til de blir større. Akkurat som kommunismen, det funker i små samfunn mens store samfunn blir for komplekse og dermed trenger noe mer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s