Walls

Israel har en mur. En apartheidmur. KrF omtaler det som et sikkerhetsgjerde. Men er det virkelig kun et virkemiddel tatt i bruk for å sikre seg mot islamistiske terrorister? Eller er det andre grunner til at Israel benytter seg av muren? Dette vil jeg se nærmere på.

Fakta om muren

 • Den er 670 kilometer lang
 • Den er 8 meter høy
 • Det finnes også deler av den som er et mer «vanlig» nettinggjerde. Det er strømledende og har  automatiske maskingæver som skyter mot det som kommer for nær. Altså ikke en passiv mur, men en som angriper DEG.

Det som alt for sjeldent blir sagt er at muren i de fleste tilfeller ikke skiller Israel fra Palestina. Som regel er det en mur som skiller palestinere fra palestinere. Naboer, kolleger, familier og venner blir skilt av en 8 meter høy mur.

Israel har jo heller ikke gjort mye for å skjule dette. Muren omtales jo på engelsk som » the separation barrier». Det taler jo faktisk for seg. Den blir brukt til å skille folk. Den er en del av en terrortaktikk, for å bryte det palestinske folk ned. Denne effekten greier de å oppnå. Den blir et psykisk moment, som alltid er der. Splittende, brytende og delende.

Hvordan har murer ellers fungert opp igjennom historien?

Det virker ikke som det er lenge siden Berlinmurens fall, selv om det faktisk er 19 år siden – og to år FØR jeg faktisk kom til verden. Men da sto mange av verdens statsledere og ba Gorbatsjov om å rive muren. Det var – på lik linje med apartheidmuren – en mur som ønsket å splitte et folk.

Til høsten begynner litteraturfestivalen Kapittel09, med årets tema: Wall. Jeg gleder meg til de ulike foredragene som vil være. Det er Eirik Bø som er ansvarlig for festivalen – en mann jeg tror vil gjøre en strålende jobb.

5 kommentarer om “Walls

 1. Siden du liker å nevne murer, hvorfor trekker du ikke inn gjerdet som russerene har ned hele Norske grensen sin. Er den og for å skille? eller er det et sikkerhetstiltak som må til for å begrense antall mennesker som kommer sweg over grensen.

  USA – Mexico, der skal det og komme mur, dette av samme grunn som Russland – Norge problematikken.

  Vi kan og gå tilbake i tid helt til Romerne som bygde Hadrians wall i nåtidens Skottland. Forsvarsverk og klar grenseskille.

  Kineserne har et av verdens underverk, og hva er det? Jo en mur som dekker mye.

  Ikke alle murer er negative vettu.

 2. Ja, jeg ville mest sannsynlig sett på sikkerheten, men fortsatt, du forbedrer ikke situasjonen ved å gjøre motparten enda mer desperat…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s