Den €uropeiske union #1: Folkestyre og demokrati

Det kommer de neste dagene til å komme en føjetong om EU og ulike emner innenfor EU-systemet. Mye av informasjonen hentes fra et fornuftig hefte, utgitt av Nei til EU, og heftet heter EU-guiden.

For svært mange av innbyggerne i EU-land så forstår de ikke hva EU driver med. 82 % opplever at EUs institusjoner kommuniserer dårlig med dem. Bare 36 % mener at de forstår EU-systemet, mot 63 % som sier at de forstår sitt nasjonale politiske system. Undersøkelsen er utført av European Voice i mai 2006. Det er et alvorlig problem i et samfunn som skal være velfungerende. For at det skal være det trenger man at folket forstår og aktivt deltar i beslutninger (indirekte)

Valget i 2005 var på mange måter et bra valg. Ikke bare fordi det ble en rød-grønn regjering. Men fordi det var et rekordvalg når det kom til valgdeltakelse. I Norge, i stortingsvalget i 2005, stemte 77,4 prosent av befolkningen. I de aller fleste EU-land er deltagelsen under halvparten, og i en del land er den nede i 20 %. Det er forferdelige tall – for folket og det levende demokratiet.

En digresjon. Den bebrillede personen nede i venstre hjørne. Du ser ham? Han er leder i Ungdom mot EU, heter Tore Syvert Haga, har en blogg og er fra Rogaland. Bra fyr! Han med slips… ikke SÅ bra. (For EU)

Nå skal jeg presentere noe JA-bevegelsen presenterer som sannheter, for så å knuse deres løgn.

1. Som EU-medlem kan vi påvirke Europas politiske utvikling.

Norge vil i de aller fleste råd og utvalg kun få et par stemmer. Vi ville fått 2 % i de bestemmende lovgivende organene. Grunnloven EU har foreslått ville derimot gitt små land enda mindre makt, så vår makt ville blitt redusert til 1 %.

2. EU skaper fred.

EU skapte ikke freden, freden skapte EU. EU er en av pådriverne for militær opprustning i Europa og vil med tid bli en militær supermakt.

3. EU-grunnloven viser at EU har visjoner og tar ansvar for at den politiske utviklingen i Europa skal være stabil.

Når både Irland, Frankrike og Nederland stemte nei til EU-grunnloven viser det at det er et eliteprosjekt. At EU til tross for protestene ikke vil forkaste traktaten, viser at det er politikk som styres over hodet på folk.

EU har et utrolig stort problem med demokrati og folkestyre. EU er i dag styrt av en liten elite, stasjonert i Brüssel. Demokrati er nok noe mange i EU-parlamentet kunne greid seg uten.

9 kommentarer om “Den €uropeiske union #1: Folkestyre og demokrati

 1. Hei Eirik! Likte ganske godt argumentene mot disse typisk blåe-setningene. Du får det veldig klart og tydelig frem at EU e d motsatte av demokrati.

 2. Kor fann du det bilete? Har ikkje sett det sjølve før.

  Det er frå valet i 2007, då eg som valfunksjonær tok i mot stemmen til Jensemann på Krinsjå skule på vestkanten i Oslo.

 3. Kull og stål unionen ble dannet sånn at det ikke skulle blomstre opp enda en verdenskrig ifra Tyskland. Uten den så ville vi hatt mindre kontroll over hvem som har hva av våpen i Europa. Er det det du ønsker?

 4. Nettopp! FREDEN skapte EU. EU skapte ikke freden. Og at EU driver en militær opprustning er ingen hemmelighet.

  Men kan du kommentere hvor udemokratisk ditt kjære EU er, Jørgen? For det er nemlig mer interessant

 5. Vi trenger ikke å gå lengre enn til ditt eget parti for å se på udemokratiske avgjørelser. Kjønnskvotering. Skal ikke gå lengre inn på den for du vet hva jeg mener om dette.

  Dere snakker alltid om hvilken god tanke sosialismen er hadde det bare vært at alle sammen hadde holdt hender og gjort det samme.
  Så hvorfor ikke trekke den samme om EU. EU hadde vært en fantastisk samling av nasjoner hadde de bare sammarbeidet mer. De kunne fått til en god del mer enn enkelt nasjonene i Europe når det kommer til fattigdom, sult, arbeidsløshet og endel mer.

  Militær oprustning… Dere i SU har aldri likt U.S.A. Dette er et faktum og mest sannsynlig kommer aldri til å forandre seg.
  EU er det ENESTE organet som kan stå imot en såpass stor krgsmaskin som statene er derfor ville det vært uansvarlig av oss å ikke kunne komme med noe som kan balansere makten.

  Ja hadde det nå vært sånn at verden var en fin plass å bo for alle så hadde vi ikke trengt våpen og militæret, men nå er det engang sånn at vi gjør det. Uten militæret så hadde vi ikke hatt noe form for støtte mekanisme til andre land som trenger hjelp heller. Disiplinen du får igjennom treningen der gjør at du kjapt og effektivt kan utføre oppdrag som hjelper befolkningen i flere land.

 6. Et lite land i EU vil få mindre makt enn et stort, men det sier seg vel selv? Liten makt er ufattelig mye bedre enn ingen makt.

  Freden skapte kanskje EU, men i dag er EU med på å skape kryssende avhengighetslinjer over hele kontinentet, som gjør at krig aldri vil lønne seg. Å gjøre krig til et tapsprosjekt for alle parter er noe av det viktigste vi kan gjøre for verdensfreden. Når det gjelder tidligere Joguslavia ser vi at EU bidrar til et oppgjør med krigsforbryterne og forsoning i regionen. Unionen er i dag den viktigste grunnen til at det er optimisme på Balkan; en optimisme som sakte bryter ned ekstremnasjonalismen f.eks i Serbia.

  Det dette innlegget ikke sier noen ting om er EUs innsats for å gjøre Europa til et kontinent med få sosiale forskjeller mellom landene. Skal ikke reise langt utenfor Norge før de ser utviklingen i f.eks Estland, Tsjekkia og Polen. Merkelig at venstresiden ikke i det minste kan innrømme at EU er et storslått sosialt prosjekt som kommer milliarder av innbyggere i fattige Europeiske land til gode.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s