Den €uropeiske union #2: Handel, økonomi og oss

Norge er EUs nest viktigste leverandør av olje og gass. Vi leverer omtrent 30 % av gassen og mer enn 20 % av oljen som EU importerer. Dette viser bare at vi trenger ikke å være medlemmer i unionen for å selge varene våre. De trenger oss mer enn vi trenger dem…

Arbeidsløsheten i EU er dobbelt så høy som den er i Norge. Spesielt høy er den for kvinner. De aller fleste vet at EU-land har en egen valuta, euroen som du ser over. De prioriterer lav prisstigning fremfor sysselsetting. Så lenge vi holder oss utenfor EU styrer vi vår egen økonomiske politikk. Den norske krona er ikke bare en mynt, det er også makt!

EUs omstridte tjenestedirektiv har jeg blogget om før. Det er et direktiv som har et ønske om å øke konkurransen om å yte tjenester på tvers over grenser i EU- og EØS-land. Det fører til sosial dumping, fordi dersom en polakk jobber i Norge, jobber vedkommende for polsk lønn. Man kan jo ikke leve av polsk lønn i Norge…

«Det finnes ingen økonomiske argumenter for at Norge skulle bli medlem i EU.» Tidligere EU-ambassadør Gerhard Sabathil.

«Et ja til euro (og EU) vil avskaffe norsk pengepolitikk og bety en nedlegging av Norges Bank. Det er å gå vel langt.» Steinar Strøm, professor ved Økonomisk institutt, UiO.

Det betyr at renten styres fra Brüssel. Så om det er nedgangstider i Norge, og renten settes opp får vi et alvorlig problem. Derfor er det viktig at økonomien styres hjemmenifra.

For og mot-argumentene

Vi må inn i EU for å styre kapitalen og redusere de multinasjonale selskapenes makt.

Dette strider med hele grunnideen bak EU og EØS; Kapitalen skal flyte fritt både innad i EU, og mellom EU og land utenfor EU.

Dersom vi ikke er medlemmer av EU får vi problemer med å selge varene våre.

EU-landene kjøper varer fra oss fordi de trenger det. Eksporten til EU har på ingen måte gått ned etter at Norge sa nei til EU-medlemskap i 1994. Vi har gjennom EFTA handelsavtaler som gir oss bedre handesbetingelser enn EU-landene selv.

EU arbeider for kvinners rettigheter over hele Europa.

EUs pressede arbeidsmarked rammer særlig kvinner. Andelen kvinner i arbeid er i EU 56,3 prosent, mens Norge har 71,7 prosent.

4 kommentarer om “Den €uropeiske union #2: Handel, økonomi og oss

 1. Dette var da ikke svar på min kommentar, Eirik. Når du sammenligner EU med Norge sier det ingenting om utviklingen i de nye EU-landene. Forskjellen mellom et ekstremt velfungerende land som Norge og en union med relativt fattige land som Slovakia og Lithauen er lite interessant i denne sammenhengen. Norge ville vært best sammenlignet med nesten alle andre land.

  Det som derimot er interessant er hva EU-utvidelsen har gjort for de nye medlemmene. Selv om jeg er uenig i mye av det EU bedriver og stiller meg skeptisk til mange av metodene unionen bruker, kan jeg ikke la være å se en rivende utvikling i alle disse landene. Venstresiden er svært opptatt av utjevning. Man skal være veldig kreativ for å bortforklare at EU har gjort Europa til et kontinent med mindre sosiale forskjeller.

  Jeg forventer ikke at du skal være tilhenger av EU og måten utjevningen har skjedd, men jeg skulle ønske EU-motstanderne kunne innrømmet at unionen har hatt positiv innvirkning på situasjonen i Europa. På den måten kan vi bidra til en mye sunnere diskusjon om medlemskap.

  Norge har masse å tape på å gå inn i EU. Slik er det ofte med utjevning; de rikeste gir fra seg goder for at de fattige skal få mer. Mange land i Europa har fortsatt store økonomiske problemer. Rike land som Frankrike og England satser enorme summer på å bedre forholdene i disse landene. I Norge øker skepsisen til å bli med på laget. selvfølgelig: Sosialister og andre EU-motstandere øyner fare for at også vi må ofre noen milliarder for andres velstand. Solidarisk? Neppe

 2. Ok. Men da prøver jeg på nytt. Og du får ikke gi deg før du får et svar du er fornøyd med, OK?

  Utviklingen i enkelte Øst-Europeiske land har vært bra. Det skal jeg innrømme. Men når man ligger langt nok nede, er ikke veien opp lang.

  Jeg tror ikke den beste utjevning kommer gjennom nyliberalisme. Man opplever en kort, økonomisk vekst. Så etter en stund dreper markedet seg selv. Verdensøkonomien tåler ikke liberalisme og kapitalisme, etter min teori. Vi ser jo hva som skjer med verden nå. Mat, bensin og mye annet får enorme priser. Dette skyldes markedet.

  Desverre tror jeg oppgangen er midlertidig, før vi ser et fall.

  For meg handler ikke EU-spørsmålet om solidaritet. Det handler om demokrati, sjølråderett, miljø, antikapitalisme og trygghet over det som er vårt. Vi kan ikke la alt styres fra Brüssel. Nordmenn, ellers i landet, er sure nok for at mye styres fra Oslo. Demokrati lever best på lokalt nivå!

 3. At veien opp ikke er lang når du ligger langt nede, var en merkelig påstand med tanke på hva de rike landene i Europa, med unntak av noen få land som Norge har ofret i arbeidet med utjevning i Europa. Situasjonen i Øst-Europa hadde vært en helt annen uten EU.

  Argumentet om demokrati har jeg mer forståelse for. Likevel er det slik at Norge, utenfor EU likevel er avhengige av samarbeidet i Europa, og vi må føye oss etter mye av det Eu bestemmer. Vi er imidlertid uten stemmerett når saker skal bestemmes. Selv om mange av prosessene kunne vært mer demokratiske, vil det likevel være mer demokratisk å ha en finger med i spillet. Argumentet om at vi er så små at vi får lite makt i EU er meningsløst. Fundamentet i et demokrati er jo nettopp at mange små kommer sammen og danner en slags folkemening. Skal vi overføre dine holdninger til Norge, ville det jo f.eks blitt meningsløst for meg å stemme ved valget. Min stemme er svært liten i den store sammenhengen, men uhyre viktig likevel. Hvordan en demokratiforkjempe kna tillate seg å skrive at Norges stemme er så liten, og dermed meningsløs er hårreisende.

  … Det er også svært skremmende at du, som selvørklært sosialist våger å sette solidariteten til side i en så viktig politisk sak som EU-spørsmålet. Jeg kan ha forståelse for ulike standpunkter om EU og solidaritet, men om du nedprioriterer solidariteten med milliarder av fattige europeere bør du tenke grundig gjennom ditt politiske engasjement.

 4. Tilbaketråkk: NOU om EØS - lite sexy, men viktig! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s