Lehne, EU og sosial dumping

På trykk i Stavanger Aftenblad 12. august

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger SU og landsstyrerepresentant Ungdom mot EU

Trygve Lehne, leder i Stavanger Europeisk Ungdom, skryter EU opp i skyene i Aftenbladet 4. august. Men hvem vinner på slike tanker?

Gro Harlem Brundtland, tidligere statsminister (Ap), og Arbeiderpartiet er dem vi i dag kan takke for at vi ble medlem av EØS. Det var tenkt som en snikinnmelding i EU, men førte mange ulemper med seg. Som medlem får vi direktiver som EU vil at vi skal innføre. På papiret har vi mulighet til å takke nei, men Norge har aldri sagt nei takk til et eneste direktiv.

Et direktiv EU vil innføre er tjenestedirektivet. Tanken bak dette direktivet er den samme som grunntanken i EU; Fri flyt. Av varer og tjenester. Men til hvilken pris? For med tjenestedirektivet vil det bli fri flyt av arbeidskraft rundt om i Europa. Det aller største problemet med dette direktivet er at det fører til sosial dumping.

En polakk som kommer til Norge for arbeid i dag jobber for norsk lønn, som jo er rett og rimelig. Dersom tjenestedirektivet vinner fram og blir gjennomført ender det med at polske arbeidere jobber for polsk lønn – i Norge! Det er åpenbart at man ikke kan leve på polsk lønn i Norge. Derfor bør Norge legge ned veto mot tjenestedirektivet.

Lehne synes den beste ideen er å hente arbeidskraften fra Øst-Europa. Å se ut i verden når vi har lite arbeidskraft er ikke nødvendigvis det riktige, tror jeg. Hadde bussjåførene fått bedre betalt så hadde nok flere nordmenn tatt slike jobber. Men for å presse prisene ned, så kuttes det i lønninger.

Ifølge SSB har sysselsettingen økt siden den rød-grønne regjeringen inntok regjeringskontorene. Og ikke bare litt: 200 000 har kommet i arbeid siden 2005. Det er faktisk den sterkeste veksten målt noen gang. Antallet registrerte arbeidsledige er over halvvert, fra 90 000 ved utgangen av september 2005 til 40 000 januar 2008. Andelen arbeidsløse ligger nå på 2,3 prosent, noe som tilsvarer 1/3 av Europas generelle ledighet.

Å si at et norsk EU-medlemskap er eneste alternativ for å opprettholde den økonimiske veksten er direkte feil. Norge er EUs nest viktigste leverandør av olje og gass. Vi leverer omtrent 30 % av gassen og mer enn 20 % av oljen som EU importerer. Dette viser bare at vi trenger ikke å være medlemmer i unionen for å selge varene våre. EU-landene kjøper varer fra oss fordi de trenger det. Eksporten til EU har på ingen måte gått ned etter at Norge sa nei til EU-medlemskap i 1994. Vi har gjennom EFTA handelsavtaler som gir oss bedre handesbetingelser enn EU-landene selv.

Heldigvis er majoriteten blant det norske folk EU-motstandere. Trygve Lehne fremstiller det som om alle vi andre er mot økonomisk vekst. At vi ønsker «et lukket Norge med økonomisk stagnasjon og halvferdige hus.» Dette stemmer på ingen måte. Men Norge greier seg fint utenfor EU! Det gjelder EØS også, for den saks skyld.

En kommentar om “Lehne, EU og sosial dumping

  1. dette er bare patetisk! Er nesten 3 år siden EU fjernet opprinnelseslandsprinsippet fra tjenestedirektivet.

    Tjenestedirektivet som det nå foreligger vil kun føre til mindre byråkratiske prosedyrer og nasjonale regler for å tilby tjenester. Det vil gjør det lettere for forbrukerne siden alle land vil ha samme sikkerhet med hensyn til klageadgang og erstatning.

    I andre behandling i Europaparlamentet ble Rådets tekst godkjent. Og teksten slå nå ettertrykkelig fast at tjenestedirektivet IKKE berører arbeidsmarkedsbestemmelser slik de fremkommer i nasjonal lovgivning eller praksis.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s