Hvem bør frykte Stavanger-natta?

I går kveld var jeg tilskuer til debatten «Hvem bør frykte Stavanger-natta?» som ble holdt på Sting nere. I denne debatten satt en advokat, Bjørg Tysdal Moe (KrF), Bjørn Sæbø (Rogalands Avis), en politimann, Rune Tvedt (SV) og Anette Houge som har gransket voldtekter.

Debatten og nivået på debatten ble bra. SUs feministisk sjølforsvar ble nevnt og så ut til å få en del god respons. Men det som ble nevnt som noe av det viktigste er at menn må vise avksy. At menn må diskutere dette med kameratene sine, kollegene, mennene i familien og andre.

I den anledning har jeg startet en gruppe på fjesboka. Gruppa heter Menn som tar standpunkt mot voldtekt. Planen for gruppa er at vi menn skal forene oss og enes om at vi må ta ansvar. Dette er ikke et kvinneproblem. Dette er heller ikke et mannsproblem. Det er et samfunnsproblem.

Jeg håper at alle mine mannlige lesere melder seg inn. I tillegg håper jeg at alle mine kvinnelige lesere oppfordrer sine mannlige bekjentskaper til å melde seg inn og ta et aktivt standpunkt.

Voldtekt og overgrep mot kvinner er et alvorlig samfunnsproblem. Mange omtaler det som et nesten-drap. Hvordan kan vi forandre dagens voldtektstall?

En av løsningene må være å drive godt prevantivt arbeid. Menns holdninger må endres. Det er viktig at menn tar et oppgjør med det mindretallet blant vårt kjønn som forgriper seg på kvinner.

Vi skal vise avsky! Det er aldri offeret som skal skjemmes, det er gjerningsmannen som skal det!

Det er viktig at vi snakker om. Om seksualisert vold, holdninger og overgrep som skjer. Viser at dette ikke aksepteres og at vi må gjøre noe med det.

ALLE skal føle seg trygge – enten de er på byen eller om de er hjemme. Overfallsvoldtekter skal ikke forekomme. Ei heller terrorregimer i norske hjem – hvor man deler tak med en overgriper.

Det er også viktig med mer politi – men det er ikke utelukkende der løsningen ligger!

3 kommentarer om “Hvem bør frykte Stavanger-natta?

 1. Absolutt helt enig, og veldig fint tiltak du gjør.
  Dette er et stort problem, som for mange kvinner begrenser hvordan vi kan leve livet vårt, fordi det er steder vi ikke kan gå, ting vi ikke kan gjøre og klær vi ikke kan gå i (selv har jeg sluttet helt å gå på byen uten å ha med minst en mannlig venn.)
  Det er veldig viktig å ta tak i problemet før det blir så stort at det enerste vi kan gjøre er å gå og gjemme oss.

  Det er også veldig viktig at vi ikke glemmer forskjellen på det å FØLE seg trygg og det å faktisk VÆRE trygg! Falsk trygghetsfølelse kan gjøre at flere setter seg selv i farlige situasjoner, uten å se det selv.

  Også må vi huske å passe på hverandre!

 2. Her er noe å være enig i, og noe som må balanseres :)

  Enig i at det er et samfunnsproblem mer enn at det er et kvinne- eller mannsproblem. Molina var ute og kritiserte mitt innspill til debatten i RA sist uke, og jeg reagerer på det jeg oppfatter som legge alt ansvaret for voldtektene over på mennene.

  Hvem skal ansvarliggjøres for voldtektene? Kvinnene? Mennene? Samfunnet? Eller faktisk dem som begår voldtekter?

  Jeg er ikke sikker på om menn som gruppe kan ha en «indre justis» på dette området. De som begår voldtekter tror jeg ikke hører på den store massen. Jeg tror vi må finne mer ut av hvem det er som voldtar, oppklare voldtektene, og sette dem som begår voldtekter bak lås og slå. Slik kan vi sette en mer effektiv prevantivitet inn i de miljøene hvor voldtekter er «normalt».

  Nå er jeg meldt helt ut av hele Facebook, ellers skulle jeg vurdert å bli med i gruppen det her nevnes. Men jeg har desverre ingen tro på at en slik gruppe vil ordne noe som helst. Heller ikke rollespill i barnehagene.

  Kvinnene skal ikke ansvarliggjøres for at de voldtas. Men de må desverre leve med økt risiko. Da er spørsmålet – hva gjør kvinnene med denne økte risikoen?
  Det må kvinnene svare for selv, jeg har ikke svarene…

  Kjetil C.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s