Manglene ved et fullkomment marked

Per i dag finnes det ikke et fullkomment marked. Det finnes tilnærmet fullkomne marked, men selv i USA annerkjenner de at Staten av og til må bryte inn. Senest når det kom til en mulig krise og staten måtte bryte inn og overta dem.

Som sosialist har jeg ikke tiltro til at markedet kan løse problemer som klimakrisa, likestilling av kvinner og andre viktige spørsmål. Men hva er de aller største problemene med et fritt marked?

Det aller første er at staten mister sin posisjon. Interessene vil dermed snus, og det blir minre og mindre tanke på menneskene og forbrukerne – men mer på profitt og profittmaksimering. Men nå staten mister sin posisjon mener jeg at vi vil se økte klasseskiller. For meg er det en åpenbar følge. Det private får monopol på områder som skole og helse. Da forfaller det offentlige. Det betyr at tilbudet til folk flest blir dårligere.

Skolens oppgave er å utviske klasseskillene. Derfor er skolepolitikk et av de viktigste områdene innenfor politikken. Det er viktig å ta oppgaven på alvor. Skolen greier ikke dette godt nok i dag. Men tenk hvordan situasjonen hadde vært dersom utdanning var markedets oppgave. Som jeg har sagt før: ingen starter en privatskole for å være snille, men for å tjene penger. Det gjør ikke Staten.

Men hvordan skulle det gått om vi ikke hadde Staten? Hvem tar vare på pensjonister? Hvor skal de få pensjonen sin fra? Eller arbeidsledige? Hvordan skal de greie seg? Da blir det jo som i USA. Der sliter man om man ikke har jobb.

For hva ville vi fått om markedet fikk monopol på samfunnets oppgaver? Vi ville fått et markedsøkonomisk anarki. Jeg tror det kan regnes som et slags helvete. For alle sosialister så er det i ytterste rekke det samfunnet vi jobber mot.

Jeg har ikke tro på markedet. Jeg har tro på Staten. Ikke som en overformynder men som en beskytter og hjelper. Mine interesser blir ikke ivaretatt av markedet. Derfor er jeg sosialist og jobber mot privatisering, kapitalisme, markedsliberalisme og et markedsøkonomisk anarki.

En kommentar om “Manglene ved et fullkomment marked

  1. Byggebransjen, industrien, it… listen er lang og den er styrt av det private med reguleringer av staten. Ved å gi folk valgmulighet mellom aktører så kan vi presse prisene ned sånn at de «fattige» og kan kjøpe varene. Ved kun å la staten styre så finnes det ingen prisregulering for da kan de ta hva de vil. Skal det kun være en av typen rimi? Daligvare staten? De som ønsker kan gå på Helgø eller meny for varene sine og få et bedre produkt, det er snakk om prioriteringer av penene sine. Andre kan gå på Kiwi for å kjøpe firstprice produkter.

    Det skaper konkuranse Eirik, og det igjen skaper prisforskjeller som gjør at ALLE, ikke bare de rike kan ha litt luksus i hverdagen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s