Stemmerett for 16-åringer

I Stavanger bystyre mandag kveld fremmet Iselin Nybø (V) en interpellasjon. Der snakket hun om at 16-åringer skal få stemmerett ved neste lokalvalg.

Jeg mener dette er en viktig sak. Som sosialist higer jeg alltid etter en utvidelse av demokratiet. Som 16-åring betaler man voksenbillett på buss, tog, båt og fly. Man kan straffes av den norske lov. Et viktig poeng er at man bør kunne (indirekte) endre de lovene man selv skal straffes av. Da er det innlysende at man burde ha mulighet for å stemme.

Ungdom bør også ha mulighet til å endre sin hverdag. Mange engasjerer seg i ungdomssaker. Jeg må være ærlig når jeg ikker ser problemet med at unge skal være en del av demokratiet vi lever i.

«16-åringer vet masse om det tilbudet Stavanger gir sine innbyggere. De vet mye om skolen, de driver idrett, besøker bibliotek og teater. 16-åringene er aktive deltakere i samfunnet vårt, og har gode forutsetninger for å ta gode avgjørelser ved lokalvalg,» sa Venstrepolitiker Iselin Nybø.

Det store flertallet va positivt innstilt til forslaget. Kun Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet sa seg totalt uenige i at dette er et godt forslag.

Men om 16-åringene i Stavanger får stemme er ikke avgjort. Saken vil komme opp senere – men til syvende og sist er det Kommunaldepartementet som avgjør hvilke byer som skal være en del av prøveprosjektet. For opprinnelig kommer forslaget fra Den rød-grønne regjering.

8 kommentarer om “Stemmerett for 16-åringer

 1. Man kan jo selv se hvilke saker som er oppe i elevrådet på en ungdomskole. Saken «skift farge på melkekartongen, vi er lei av rosa» var den mest diskuterte saken i vårt elevråd.

  Kanskje 1 av 20 interesserer seg for politikk, og dermed stemmer riktig. De 19 gjenstående kommer til å stemme på det partiet som lover mest eller det læreren og foreldrene mener.

  Dersom de interesserer seg for politikk er det for det meste aldersgrenser og priser på tobakk og alkohol som er det viktige i livet, samt gratis kondomer og ingen nynorsk.

  Du må jo selv se at dette ikke er noen spesielt god ide, Eirik?

 2. Jeg mener det er viktig at demokratiet utvides. Selv om det er dårlige saker som er oppe i elevrådet så sier det lite om elevene. Derimot sier det mye om at skoleledelsen gir elevene lite inflytelse over sin egen hverdag.

 3. Nå vet både du og jeg Eirik at de fleste førsteklassingene rundt om kring i Norge ikke er de mest opplyste individene. Vi ser det gang på gang.
  Jeg og resten av UH har vært for dette lenge men vi har og presisert at det må være større fokus på Norsk politikk i skolen, spesielt i samfunnsfag. Det burde være en «prøve» i hvert valgår for å se på hva de faktisk kan.

  Den ordningen hadde jo egentlig vært grei å gi de fleste, spesielt de ihugga AP velgerne som gjør det fordi de alltid har gjort det.

  Folk må vite hva de stemmer på, hvorfor de stemmer på de, og hva de ønsker å oppnå.

  Husk tilbake til når DPP nesten kom inn på tinget. Det var fordi altfor mange skulle bare være morsomme å stemme dette. Jeg har en stor frykt for at noe lignende kommer til å skje i komunene.

 4. Opprinnelig kommer forslaget fra den rød-grønne regjering?
  Neeh… Venstre var det første partiet som foreslo dette. Etter kom SV. De andre partiene i regjeringen er imot.

  Du kan ikke si at den rød-grønne regjeringen har vært for dette før, Eirik!!!

  For ved forrige kommunevalg (2007) var det vel 6 kommuner som søkte om en slik prøveordning, da sa regjeringen nei.
  (ved kommunaldept)

  Den eneste grunnen til at regjeringen nå åpner for dette er at vi fikk en ny kommunalminister etter Haga.

 5. Jeg er personlig ikke spesielt begeistret for at 16-åringer skal få stemmerett. Jeg mener faktisk at det er kun et lite fåtall av dem som evner å sette seg godt nok inn i partienes programmer til at de kan ta et velinformert valg. (Nå mener jeg forsåvidt det samme om samtlige velgere, men det er en annen diskusjon.)

  Det som derimot gjør at jeg støtter stemmerett til 16 åringer fullt ut er at den kriminelle lavalder er 16 år. Det er nemlig et bærende prinsipp i vår demokratisk anlagte rettstat at innbyggerne i landet kun skal kunne reguleres (herunder straffes) i henhold til lovverkt de selv har hatt anledning til å påvirke.

  ergo:
  Om du skal kunne straffes etter norsk lov skal du også kunne være med å definere norsk lov gjennom å stemme ved stortingsvalg.

  Hedgard

 6. Gode poeng, Hedgard. Men:
  «Nå mener jeg forsåvidt det samme om samtlige velgere, men det er en annen diskusjon» (vedrørende «evne til politikk»).

  Hvorfor er det en annen diskusjon? Jeg ser klare paralleller mellom de som mener 16-åringer ikke «evner» å sette seg inn i politikk og elitepolitikerne som en gang mente det samme om bønder, kvinner, 20-åringer og 18-åringer.

  Stemmerett til 16-åringer er ikke BARE et prinsippspørsmål som må ses i sammenheng med hvilken status 16-åringer tilfeldigvis ellers har i vårt samfunn. Selv om det er dét også.

  Visst har man eksempler på 16-åringer som er lite engasjerte eller som engasjerer seg for de «feil» tingene (dette bør man forøvrig være forsiktig med å slå fast). Som du i parantes påpeker er dette også tilfellet med mange voksne. Jeg kjenner til mange godt voksne som betingelsesløst avviser alle diskusjoner som får merkelappen «politikk» på seg.

  På den andre sida har man også eksempler på at 16-åringer langt på vei er samfunnsengasjerte til tusen, som kjemper gode og viktige saker sammen med andre og som får gjennomslag for dem.

  Alt i alt ser jeg ingen beviser på at 16-åringer ikke «evner» politikk. Derfor bør vi se etter andre forklaringer på at så mange 16-åringer (og godt voksne) ikke er politisk engasjerte. For eksempel at de ikke får så god politisk opplæring i skolen. For eksempel at de ikke får bestemme noe som betyr noe i skolen. Får man ikke myndighet over det som er viktig i livet sitt, slutter man å bry seg. Hvorfor er deltakelsen så lav i kommunale og særlig fylkeskommunale valg? Begge nivåene har blitt stadig mer tappet for ansvarsområder. Mer og mer politikk blir lagt ut på private markeder og fjernes fra politikken.

  Svaret er mer demokrati, ikke umyndiggjøring. Høyresida skaper selv den politiske apatien de bruker som argument.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s