SV stemte mot bompenger

Mandag kveld behandlet Stavanger bystyre hva som skal gjøres med bompengesatsen i Stavanger-regionen. Flertallspartiene Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet gikk inn for å øke bompengesatsen til 25 kroner.

De fleste partiene ønsker i utgangspunktet ikke bompenger. Men for å få gjennomført en del viktige mener flertallet av man må øke bompengesatsene.

«Vi kan ikke utsette disse prosjektene. Hvis pakke 1 ikke gjennomføres, så går det heller ikke å få til Jæren-pakke 2, der bybanen også ligger,» sa Christine Sagen Helgø (H).

Men for FrP handler det bare om et prinsippielt syn om at de er mot bompenger. Men overraskende nok gikk ikke FrP mot dagens bompengesats, som er på 13 kroner.

Som sagt stemte SV mot de nye bompengesatsene.

«Måten vi finansierer på en slik måte at vi forherliger biltrafikken. Vi skal få på plass kollektivfelt, men det forutsetter at folk skal kjøre mer bil. Det henger ikke på greip,» sa Marcela Tvedt Molina (SV).

Oppsummert: SV stemte mot bompengesatsene fordi de brukes til å gjøre det enklere med privatbilisme. Dette er vi mot. Vi ønsker å gjøre det vanskelig med bil* og enklere å benytte seg av det kollektive.

*Se innlegget Sosial beskatning

7 kommentarer om “SV stemte mot bompenger

 1. Ved å øke bompengene minsker du ikke da lysten til privatbil førerne å kjøre? Var det ikke det som var hensikten med å sette opp prisene på bensin og?
  Rett og slett gjøre det såpass ubekvemt for de som ønsker å kjøre sånn at de ikke gjør det mer.
  Hvordan kan da en økt bompengesats være en forutsetning for økt biltrafikk?

 2. Hvordan er systemene lagt opp med rushtidsavgift da?
  Tror du ikke noe av dette vil bli brukt til vei?

  At SV går mot å øke bompenger har de også gjort i Sandnes, med begrunnelse at det var alt for lite til å ha noen betydning.

  Dette er tåpelige grunner. Dere burde stemt med 25 kr.
  Dette finansierer jo masse kollektivløsninger også, isåfall kan politikerne heller ta kontroll og selskapet som driver bommene og kreve mer til kollektiv.

  Du må huske at det er store administrasjonskostnader med bompengene, og svært lite egentlig kommer frem, det betyr mindre til kollektiv også.

  Hadde vi øket til 20 (som jeg vil) og 80 for tyngre transport, ville administrasjonskostnadene ikke gått opp et øre, men inntektene og det som blir brukt på bedre veier og bedre kollektivtransport ville fått et skikkelig push. For regjeringen gjør jo ikke en dritt…

 3. For min del som miljøverner har jeg ingenting imot at det blir dyrt i bomringene. Da vil folk la være å kjøre så mye. Selvsagt kunne jeg jo også tenke meg at pengene ble brukt til kollektiv trafikk og bybane, og iallefall fremfor teite undersjøiske tunneller.
  La det bli drit å kjøre bil, og la folket presse frem bra kollektiv transport løsninger. Så vips løste vi alle problemer.

 4. Det hjelper jo ikke å ‘la det bli drit å kjøre bil’, det har jo bensinprisene allerede bevist. Vel og bra med bedre kollektiv trafikk, men folk setter stort sett ikke fra seg bilen hjemme før det bedre tilbudet faktisk er på plass, og har vist at det fungerer.

  Å stemme mot bompengesatsene fordi de brukes til å gjøre det enklere med privatbilisme, er vel alikvel en rimelig tynn begrunnelse, da inntektene om de hadde blitt brukt riktig, kunne fikset mye penger til ordentlig kollektivt tilbud, rimelig raskt.

 5. Jeg prøver meg på en komentar igjen.
  Det er fremdeles rart for meg å diskutere med et pari av den samme politiske legning, i en så utrolig viktig sak, å være så uenig som SV og AP gjevnt over er her. De lokallagene som har stemt mot økte bompenger peker på staten, og synes generelt at bompenger er en uting, som er fair nok, men utrolig lite sosialdemokratiske argumenter i mitt øre. SVs argumenter mot bompengeøkning er som jeg oppfatter dem, at de på en måte som ikke er synlig for meg, skal forherlige privatbilisme, slik Molina påstår, forherlige ved å gjøre det dyrer? Hun påstår også at det ikke henger på greip at man ved å øke bompenge takstene jo legger opp til at folk må bruke bilen for at bompengene i det hele tatt skal kunne komme kollektiv tilbudet til nytte. Vel, for å si det sånn, hvis bilistene skulle flykte fra bilen og dermed svekke grunnlaget for økt inntjening, hvor skal de flykte? Den store andelen vil jo flykte til kollektiv traffikken, og hva er vel bedre enn det? Da får vi jo penger til kollektiv på den mest effektive og direkte måten. Det tror jeg desverre ikke kommer til å skje med det første, og ønsker derfor bompenger til å gjøre kollektiv trafikken mer konkuranse dyktiv vs bilen. Slik som det er idag, slik SV vil beholde det, skjer ingen av delene, privatbilismen går fri med 13 kr istedet for 25, kollektiv trafikken tjener ikke på det overhodet. Så vil SV sikkert komme med andre løsninger, som rushtidsavgift eller egen benisavgift for stavanger/sandnes. Dette er to forslag jeg ikke har noe imot i og for seg, men jeg mener bompenger er det mest effektive og nyttige pr nå, jeg tror dere kjenner argumentene for det, om ikke kan jeg gjenta senere.

  Det som er ankerpunktet mitt for å være for denne økningen er at den skal brukes på å fullføre Jærenpakke 1 og påbegynne Jæren pakke 2. Det som gjennstår i Jærenpakke en er kollektiv feltene, som fks på RV44 og 509. Dette står i fare for å ta unødvendig lang tid å gjennomføre fordi middlene ikke strekker fort nok til. I jærenpakke 2 er det helt klart en del vei, men det største prosjekte by far er jo bybanen?! Dette er jo fordi at klokepolitikkere (de finnes til tider), har innsett at trafikken på nord-jæren må over på kollektive løsninger uansett i fremtiden, til tross for alle de andre vei prosjektene, vi kan aldri bygge oss ut av trafikken med å bygge mer vei, men ved å bygge kollektiv, og det er det man i all hovedsak gjøre i Jærenpakke 2, som nå SV med Høyre og FRP nå har passet på å presse langt ut i neste tiår.

  Man kan videre peke nese til staten, som noen av mine partifeller gjør, å si at staten skal inn. Probelmet er at samferdselsutfordingene våre er alt for store til å løses over statsbudsjettet alene, i virkelighetes verden, eller for å si i en verden der man ønsker at staten er mer enn en veibygger. Og hvem tror du sentrale rød-grønne politikkere vil gi mest penger til kollektiv: de som sitter å skriker etter mer uten å løfte en finger selv, eller de som ønsker seg staten som en partner i et spleiselag der de selv bidrar?

  Ellers, den rød-grønne regjeringen er det beste alternativet, også etter 11 september 2009 :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s