Skjenkereglene i Stavanger: Helt på tryne!

1. juli ble de nye skjenkereglene innført. Partiene bak er Høyre, Venstre, FrP, Senterpartiet og Pensjonistpartiet. Mange mener at de nye reglene er dårlige. Til og med Unge Høyre – med Høyre som har ledet Skjenkeutvalget – mener de nye skjenkereglene er dårlige.

SV fremmet sitt eget forslag, og fikk fem stemmer; sine egne og Rødts ene stemme.

Nå går alkoholforsker Sverre Nesvår ut mot reglene: «Dette er rett og slett ikke til å tro. De siste årene har vi hatt en god nasjonal utvikling i ruspolitikken. Så kommer Stavanger-politikerne med dette. Det er det reneste idioti», sier forskningsleder Sverre Nesvåg i Kompetansesenteret for rusmiddelforskning i Helse Vest.

Mye av det debatten har dreid seg om er kulturbevillinger. Dette har vist seg å også være en dårlig ide. «Dette er en skjenkepolitikk jeg kjenner igjen fra da jeg var ung. Da vi måtte kjøpe et rundstykke på deling for å oppfylle spiseplikten. I dag er rundstykket byttet ut med en pianospillende person i et hjørne, i den tro at man kan man kalle det kultur. Dette er ikke kultur, det er en unnskyldning for å få servere sprit. Akkurat som spiseplikten en gang var. Det setter hele politikken i vanry,» mener Sverre Nesvåg.

For hva er egentlig kultur? Dagens kulturpolitikk handler desverre i alt for stor grad om skjenkepolitikk. Hvem skal bestemme hvem som får kulturbevillinger?

Flertallet som sto bak forslaget kalte de nye reglene mer restriktive. Allikevel er det gitt 19 nye skjenkebevillinger. Rogaland Unge Høyre stempler Stavangers skjenkeregler som at de avler «bare mer fyll og bråk».

«De nye skjenkereglene har fullstendig forandret drikkevanene til de under 21 år i Stavanger. Nå drikker de seg kanonfulle tidligere på kvelden. De nye reglene virker derfor helt imot intensjonene som politikerne hadde da de satte dem opp. Det prøvde vi i Unge Høyre å forklare dem før de fattet vedtaket,» mener Karen Marie Gunnerud.

Jeg mener at det ikke kan kalles en restriksjon når flere har mulighet til å skjenke sprit.

«Den gode gamle kunnskapen om at økt tilgjengelighet gir økt forbruk gjelder fortsatt. Det som skjer i Stavanger nå er ren politikk, i ordets rette forstand. I bunn og grunn handler dette kun om i hvor stor grad politikerne ønsker å begrense eller utvide den personlige friheten til folk. Konsekvensene av reglene kommer i annen rekke,» sier alkoholforsker Nesvåg.

Desverre kan vi ikke få nye skjenkeregler før etter neste valg. Jeg tror vi vil se flere uheldige utfall som følge av de nylig innførte skjenkereglene. Men jeg synes det er bra å se at SV har støtte fra alkoholforske Sverre Nesvåg – OG Rogaland Unge Høyre!

3 kommentarer om “Skjenkereglene i Stavanger: Helt på tryne!

 1. Resolusjonsforslaget mitt som går på ordensvakter ble sendt til fylket så forhåpentligvis så blir den ordningen bedre.
  Det er et økende behov for ordensvakter i disse dager med tanke på hvor lite politi som er ute. Senest på fredag måtte jeg og 2 andre vakter stoppe en person som ville gå til angrep på 2 andre. Med seg hadde han en lang og tykk planke.
  Vi som ordensvakter jobber med sånt, mange av oss flere dager i uken. Vi blir slått, spyttet på, truet og etterfulgt.
  De fleste av oss gjør en god jobb men det finnes selvfølgelig dårlige eksempler og. Vi bør ha strengere kriterier for godkjenning men det bør og bli mer straffbart å angripe ordensvaktene.

  Jeg har sagt dette mange ganger ihht. skjenkepolitikken og jeg sier det igjen. Det er ikke antall enheter som gjør at folk lager bråk, det er holdningene deres som må gjøres noe med. Ved en eller annen plass i livet så skar det seg for noen og deres holdninger til medmennesker ble rett og slett forvrengt og dette går ut over andre.

  Jeg vil gjerne ha en ny skjenkedebatt med dere andre for å se på hva vi kan gjøre fram til nye regler blir vedtatt. Det er bare å skrike ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s