Er det noen som VIRKELIG frykter SV-samfunnet?

2005 var et spesielt år for SV. For aller første gang havnet partiet i regjering. Evalueringen av hvordan prosjektet er gått kan man ta om et år. Men retningen Norge har tatt, er den i feil retning?

Norges nyliberale politikk fikk bremseklosser i 2005. Dette mener jeg SV kan ta store deler av skylden for. Med et samfunn som gikk mot høyre, med en privatskolelov på bærtur og en regjering som ikke prioriterte de svakeste i samfunnet, var Norge på vei mot mørke tider. Det mørkeste av de mørkeblå ulmer i det fjerne, det er kun et år igjen. Nå som nordmenn har hatt rød-grønt styre i fire år, hva ønsker de for de neste fire årene?

SV har hatt både tap og seire i regjering. Selv om det ikke er slik media fremstiller det. Media ønsker strid og regjeringskonflikt, mens de sakene SV har vunnet terreng blant samarbeidskoallisjonen har journalistene skrudd kameraene av og tatt seg lunsjpause. Derfor er det forståelig om noen kan se det som at SV ikke har tjent på å sitte i regjering og heller ikke vunnet noen saker. Dette stemmer derimot ikke med virkeligheten.

Men la oss se på hva SV-samfunnet er. Det er nemlig noe ganske annet enn det sosialdemokratiet Arbeiderpartiet ønsker. For det er der vi er på vei nå. Og det er vel og bra – men det er ikke godt nok! Det er jo faktisk en grunn til at det heter sosialistisk venstreparti.

Store seire i denne regjeringsperioden, særlig for SV:

 • Kjønnsnøytral ekteskapslov
 • Barnehagerevolusjon
 • Omfordeling (skatt)
 • Bistand 1% av BNI
 • Kulturløft
 • Dobling av jernbaneinvesteringene
 • Satt miljø på den politiske agendaen
 • Flere plasser ved politihøyskolene
 • 1000 nye studentboliger (bare i 2009!)
 • 15 milliarder til opprustning av skolebygg
 • En styrket kommuneøkonomi

Du skjønner sikkert at jeg kunne fortsatt i evigheter, men her har jeg trukket frem noen av de punktene jeg selv er mest fornøyd med, innenfor ulike emner.

Men hva er SV-samfunnet?

Det er et samfunn hvor sosiale forskjeller er jevnet ut, klasseskiller er fortid og kapitalmakt står ikke over folkemakten. Flertallet skal eie godene, det er ikke noe som skal kontrolleres av de få, mektige og rike. Ulikheter aksepteres, mangfold er naturlig og folk kan oppleve virkelig frihet. Her må det nevnes at alle politikere snakker om frihet, men at vi alle definerer det på ulik måte. Min definisjon av frihet er at man har alle primære behov dekket gjennom det offentlige, og at man derfor er fri til å gjøre hva man vil – selvrealisering. Derfor er et rikt kulturliv av stor viktighet.

Er dette så ille? Nei, egentlig ikke. Det er folkestyre, rettferdihet, demokrati, frihet, åpenhet, ulikhet, aksept. Det er ulike mennesker og like muligheter. Jeg elsker SVs slagord. Det er vår politikk oppsummert med fire enkle ord. Genialt. Så hva er det egentlig å frykte?

Jeg er ikke redd. Jeg gleder meg!

Forresten så lover jeg å ikke ta av med stemmeboksene. Men de kommer i ny og ne…

10 kommentarer om “Er det noen som VIRKELIG frykter SV-samfunnet?

 1. Bra du lister opp flere plasser på Politihøgskolen som en viktig seier for SV. Selv om jeg ikke tror det er en sak de fleste SVere kjemper hardt for, så burde det være det!

 2. Jeg må si at jeg ikke frykter SV styret!!! Men jeg syns SV virker naivt og ikke særlig inkuderende for resten av folket, men om SV i seg selv fikk styre så hadde , Norge fått en veldig god politikk!!! men med resten av verden er jeg meget usikker på hva med de fattige i verden det virker som om SV ønsker at alle i verden skal ha det så bra som oss her i Norge, dette er en fysisk umulighet, da om alle i verden skal ha det like bra må Norge gå ned i sitt forbruk og levestandard, men hvilke parti vil vel fronte den saken?

 3. Eirik: Ja, jeg gjør det. Med tanke på at jeg vet at vi har mye å være stolte over, at det er mange dyktige mennesker som vil jobbe for det og at jeg tror det norske folk innser hva som er best for dem så tror jeg nok sjansen for nok en seier er innen rekkevidde.

  Fie: Ja, det tror jeg ikke du trenger bekymre deg for. Hva er det du frykter med SV-samfunnet da? Det er jo mye mer interessant for meg å vite.

  E

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s