De rike skattes mest – takket være Høyre!

Mens mange tror at det er «SV-Kristin», som Aftenbladet skriver, som «flår de rike» så er dette feil. Det sørget faktisk Per-Kristian Foss for, når han var finansminister!

Dette skulle man jo ikke tro, men det er nå en gang slik. Det var skattereformen den forrige regjeringen iverksatte som nå viser seg fra sin sanne side. Aftenbladet ba Statistisk sentralbyrå (SSB) beregne ut hvordan skattetrykket har utviklet seg etter Bondevik IIs skattereform. Tallene overrasker mange – kanskje Høyre aller mest?

Sist jeg sjekket var Høyre for skattelettelser. Under forrige regjering prioriterte de jo å gi skatteletter for 20 milliarder – som gikk til de aller rikeste. Men nå ser vi resultatet av den reformen de innførte. I 2002 betalte Norges rikeste under 10 % av inntekten i skatt. Andre rikinger, som ikke var så rike som de aller rikeste, betalte opp mot 20 %. Mens i 2006, når skattereforimen trådte i kraft for fullt, betalte de omtrent 35 % i skatt.

Hele ideologien Høyre baserer seg på er at det skal deles ut skattelettelser, mot at den offentlige velferden skrenkes inn og ting privatiseres. Men hvor la du ideologien, Foss? Det er jo viktig å ha den med seg. Det var det Halvorsen hadde da hun la frem forrige budsjett.

Høyre skuffer. Ikke fordi jeg mener det de gjorde er dårlig, men fordi de glemmer sin ideologi. Eller kanskje har de innsett hvor usosial den er?

WordPress har fått en ny funksjon! Nå kan jeg også ha små stemmebokser der jeg føler det er nødvendig. Så får jeg også sett litt hvilke mennesker det er som leser meg :-) Stem i vei, folkens!

10 kommentarer om “De rike skattes mest – takket være Høyre!

 1. Går det an…?? Går det an å ver glade for at ein flår folk for penga?? Ke slags tankegang e det der…?

  Men bra av Bondevik-regjeringå. Dessverre e skatt ein nødvendighet, og då e de såklart bra at dei som he mest au betale mest. Men at de ska ver ett mål i seg sjøl å flå hardtarbeidande folk for penga… den slite æg me å forstå altså.

 2. «Ke slags tankegang e det der…?»

  Mange av de rikeste i Stavanger, Norge og verden generelt tjener penger på en måte som jeg synes er helt utilgivelig.

  eksempel:

  Mange av personene på inntekts/formuetoppen i Stavanger nyter godt av boligspekulering. Altså at man kjøper opp eiendom og tjener penger på å selge nevnte eiendom når markedet tilsier at man kan tjene penger på dette. Når man ser på boligsituasjonen i Stavanger, synes jeg dette er helt utilgivelig. Tak under hodet til en rimelig penge er noe jeg mener er helt essensielt i et godt samfunn. DERFOR synes jeg det er horribelt å prøve å tjene penger på dette…

  Jeg har ingenting til overs for spekulantene og det fryder meg når deres lommebøker på blø litt ekstra for vårt felles beste. Om man skal skape et klasseløst samfunn, kan man ikke ha mennesker som sitter på formuer i 100 000 000ersklassen…

 3. Hvorfor skal det ikke være lov å lykkes? Du snakker om boligspekkulanter,men hva med gründerne? Hva med de som faktisk klarer å bygge noe for samfunnet og skaper arbeidsplasser?
  Dere har en sånn snever holdning til folk som vil noe med livet sitt at det er til å bli dårlig av.

 4. Glemte å skrive det jeg egentlig skulle.

  Neste gang Eirik du sier at Høyre bare jobber for de rike så skal jeg smile bredt. Jeg er ikke så engasjert i skattepolitikk men jeg må se å grave litt i denne saken.

 5. Her glemmer man en ting. Høyre avskaffet utbytteskatten etter å ha vunnet valget i 2001. Derfor ble det tatt ut veldig mye utbytte i 2002. Dessuten blir det litt rart å sammenligne med 2002 – etter at Høyre hadde avskaffet utbytteskatten. Hadde sammenlingna blitt gjort mellom 2001 og 2006, ville man sett resultatet av Høyres politikk over en hel fireårsperiode.

 6. Det var også Høyre som innførte Folketrygden. Jeg vil anbefale Eirik å lese Isaksens «For en ny konservativisme» og ta en titt på Høyres partiprogram; så vil han kanskje forstå at skattereformen passer godt med Høyres verdigrunnlag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s