Kari og Ola Nordmann stemmer vel ikke FrP?

Tenk på alt du regner for å være norsk; ski, fjell, Kvikk lunsj, lusekofte og topplue. Men hva ligger i den norske folkesjela?

For meg er det:

 • Åpenhet
 • Fellesskap
 • Omtanke
 • Ikke-egoisme
 • Frivillighetsgen
 • Deler på godene
 • Ikke svært verdensvant – men heller ikke redd for nye impulser
 • Kulturelle
 • Intelligente
 • Naturmennesker

Alt dette – og mye mer – er hva jeg mener er en god karakteristikk av nordmenn, selv om vi ikke kan skjære alle under en kam. Nå vet vi jo at flertallet blant befolkningen vår ikke stemmer Fremskrittspartiet. Men hvorfor gjør de andre det?

I utgangspunktet – om jeg velger å se trangsynt på det – skjønner jeg ikke hvorfor noe blant «folket» stemmer på FrP. Jeg kan forstå at medlemmene og de folkevalgte gjør det, men hvorfor «vanlige» mennesker. En faktor er jo at FrP har en billig retorikk som enkelt appellerer til mange. Men ville folk stemt på dem om de kjente til hele politikken deres. Nå tror jeg ikke at alle som stemmer SV kjenner til ethvert punkt i vår politikk, men jeg føler det er ulik grad av profilering. Mens FrP har få saker de fronter, fronter SV flere av sine fanesaker.

Jeg mener det er veldig utypisk nordmenn å stemme Fremskrittspartiet. Er det noen som har en god forklaring på dette delvis uforklarlige fenomenet? Eller er det rett og slett slik at det norske folk radikalt har endret seg?

FrP er ikke for nordmenn flest! Heldigvis viser dette igjen på meningsmålingen: fortsatt.

7 kommentarer om “Kari og Ola Nordmann stemmer vel ikke FrP?

 1. Den såkalla FrP-koden ligg i deira eige program. Den eliten blant oss som har diskutert FrP-bølga dei siste åra har hatt relativt lite nytt å henta i å synge på og gjenta «FrP-koden.» Den meir eller mindre einstemmige konklusjonen synest å vera «slutt å gjera narr av FrP-/harry-stereotypen.»

  Koden ligg i FrP sitt program, den! Alle dei av oss som trudde at diskusjonen om «FrP-koden» var noko svært og vanskeleg må berre oppfordrast til å lese gjennom FrP sitt program med markeringstusj. Hadde det ikkje vore for dei andre (mindre galne) partia, hadde ikkje SV trengt meir enn det for å vinne vala!

 2. Jeg liker ikke å gjøre dette, for jeg liker bloggen og dette innlegget, men det heter å SKJÆRE alle under en kam.

 3. Selv forbinder jeg ikke FrP med ikke-egoisme. Det er et populistisk parti som er villig til å gjøre alt for å få stemmer. Hadde det ikke vært for partier som AP og SV hadde sannsynligvis aldri Norge vært der vi er i dag. Vi hadde ikke hatt velferdsstaten. Norge er verdens beste land å bo i, og det er ikke FrPs fortjeneste. Vi har kommet så langt pga. vi siden krigen har kjørt en sosialistisk politikk bla. med grunnleggende verdier som fellesskap og god fordeling av godene, som Eirik allerede har nevnt.

  Høye bensinpriser er, i mine øyne, en bra ting. Det er en ting nordmenn flest fint kan ta seg råd til. Ungdom – buss. tog. båt.

  Skatt burde betales med et stort smil om munnen. What goes around comes around.

 4. Karakteristikken din over normenn høres 100% ut som om den kommer fra 1800-tallets nasjonalromantikk eller Lillehammer-OLs selvdyrkingpropaganda. Å beskrive seg selv slik får en til å virke ikke så veeldig ikke-egoistisk eller intelligent. Spør du meg så passte kun det siste punktet.
  Jeg synes janteloven har blitt undervurdert og jeg drømmer om tider der noen (les: nordmenn) slutter å tro at de er noe, noe bedre enn andre (les: resten av verden).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s