Norge blir medlem av EU etter 2011

Dagbladet melder i dag at Europabevegelsen tror Norge blir EU-medlem i 2011. Dette som en følge av at Island trolig vil gå inn – etter deres analyser.

De aller fleste har nok fått med seg den trykkende situasjonen som har oppstått på Island. Økonomien deres faller sammen, den islandske krona står veldig svakt og den islandske sentralbanken satte renta opp til 18 prosent. Kort oppsummert så går ikke ting så bra for våre naboer…

Mange spår at Island, når ting har roet seg, vil se at den islandske krona er for svak og ønske å gå inn i den europeiske unionen. Men å gå derfra til å si at Norge vil dilte etter er vel å ta litt hardt i?

Det er lederen av Europabevegelsen, Svein Roald Hansen, som har kommet med påstanden i blogginnleggets tittel. Som den optimisten og JA-mannen han er. Nå må det også sies at EU ikke er åpne for hvem som helst. Med et Island som har store økonomiske problemer vil det nok bli en temmelig stor diskusjon rundt et eventuelt medlemskap.

«Jeg tror Island vil velge EU-medlemskap i 2011, og da vil Norge følge etter,» sier leder Svein Roald Hansen.

Hvor han har fått belegg til å si noe sånn fra? Det har vært et markant nei-flertall i Norge rekordlenge. Forrige måling, utført av Sentio Research Norge, ga nei-siden en oppslutning på 51,4 prosent. Ja-siden har 36,8, mens 11,8 prosent har ikke bestemt seg.

Jeg tror på ingen måte at Norge vil gå inn i EU. Det norske folk har jo sagt nei to ganger. Det vil nok bli resultatet om problemstillingen ville blitt reell en tredje gang. Ja-siden føler nok at de trenger noen glad-nyheter. Men analysen er for enkel – og Norge forblir nok utenfor EU en god stund til!

Vil også tipse folk om at Tore Syvert Haga, leder for Ungdom mot EU, også har blogget om emnet.

12 kommentarer om “Norge blir medlem av EU etter 2011

 1. I forhold til denne analysen ville jeg nok tro at du har rett, i hvert fall innenfor et overskuelig tidsrom.
  Jeg har ikke lest analysen selv, men jeg tviler på om Islands inntreden vil få Norge til å ville bli medlem på denne siden av 2020-tallet.

 2. Dersom Island melder seg inn i EU, vil det sannsynlegvis få fylgjer for EØS-avtalen, men det treng ikkje tyda at Noreg vert med i EU. Det er i alle fall klårt at dersom Island startar medlemsskapsforhandlingar, er det tid for å mobilisera nei-sida i tilfelle det vert ny kamp. På den andre sida kan det henda at Island som EU-land gjev eit fint høve for å omforhandla tilhøvet mellom Noreg og EU, og byta ut heile EØS-avtalen med ein rein handelsavtale.

  Jørgen: Kven er desse fire du siktar til?

 3. Jeg tenker Jørgen sikter til dissensen i Arbeidsprogrammet til SV. Der sier høyresidefolk at de ønsker tettere samarbeid med Europa, og mer eller mindre at de ønsker medlemskap.

  Jeg er enig med deg Eirik om at det nok ikke blir noe medlemskap i 2011. Jeg tror dette er ren propaganda for å få folk til å «støtte den vinnende siden».

 4. For ikke aa snakke om at EU-tilhengeren helt later til aa glemme at selv om Island skulle komme til aa joine EU vil det likevel ta lang tid foer de oppfyller det oekonomiske kravene til aa delta i eurosamarbeidet. Det kommer ikke automatisk ved EU-medlemsskap, tross alt…

 5. Jeg har en venn som har jobbet på sentio. Han fortalte meg at meningsmålinger blir bestilt av neisiden (Nationen og Klassekampen) og pga. dette fikk ansatte beskjed om å ringe kun på formiddagen når bare bønder tar telefonen og vanlige normenn er på jobb. hvis jeg hadde vært deg Eirik hadde jeg vært litt mer skeptisk på disse meningsmålinger. En demokrati må ikke styres med meningsmålinger og også «mindretallet= jasiden» må ha sin rett om å ta opp saken igjen, selv om det har allerede vært 2 folkeavstemninger.
  Norge er en unntak i europa og norske venstresiden går hånd i hånd med den meste radikale og fascistisk høyresiden i europa for det som gjelder forhold til Eu. Er dette ikke ganske pinlig for dere?
  Jeg drømmer om en liten mindre NASJONALIST venstresiden i Norge.
  Ciao, en italiensk kamerat.

 6. Hei Luca. Ja, du har helt rett i at man skal ta en meningsmåling for en meningsmåling. Men det norske folk har jo faktisk sagt nei to ganger – og det er jeg glad for. Og hvordan prosessene rundt meningsmålingene utføres vet jeg ikke, men det skal jeg nå (etter at du gjorde meg oppmerksom på det) gå nærmere etter sømmene.

  Du og jeg er nok enige om mange ting. Men i EU-spørsmålet blir vi kanskje aldri enige? Jeg mener ikke EU-spørsmålet handler om nasjonalisme. Jeg mener det handler om nasjonal råderett. Det er en forskjell der, vesentlig faktisk. Jeg er tilhenger av at nordmenn skal bestemme over Norge. Det jeg misliker med EU er at vi blir påtvunget ting fra Brüssel.

  Ciao, Luca :)

 7. Morsomt å se at ja til EU tok så feil, i positiv forstand. «Island blir medlem i 2011». Slik det ser ut nå, så kan Island bli medlem før det.

  Når det gjelder analysen din om at Norge ikke må dilte etter Island, så er det litt flåsete. Hvis Island blir med i EU så forandrer det en del grunnleggende forusetninger for EØS avtalen og for norsk adgang for fisk til EU. Et Island i EU vil ha tollfri adgang på fisk til EU og det vil gå ut over norsk fiskeri og en god del norske arbeidsplasser langs kysten.

 8. Påvirker dette egentlig EØS-atalen?
  Siden Island nå er i ferd med å bli enda et medlems land, underskriver Island enda en kontrakt!:S

  Dessuten, om Island blir med i EU betyr ikke det at Norge må gå etter!:P Norge hadde to folkeavstemninger: I 1972 hvor 54% svarte Nei
  Og et annet I 1994 hvor 52% svarte Nei
  Jeg, personlig mener at Norge blir hørt tydligere uten EU! :D

 9. Tilbaketråkk: 2010 på Frem Kamerater! « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s