Nei til pels

pels_minker

På torsdag ble det holdt en markering mot pelsindustrien i Stavanger. Dette skjedde over hele landet, også i Stavanger. Jeg holdt appell, og her er hva jeg sa.

«God kveld, alle sammen!

Hvert år blir 700 000 dyr drept på norske pelsfarmer. I ryggen har vi som står her i kveld 70 % av den norske befolkninga, om at vi ikke ønsker pelsdyropdrett. Det som skremmer meg, i det minste, er at pelsindustrien hvert år mottar ca. 70 millioner kroner i statlig støtte… Slik kan vi ikke ha det!

Sosialistisk Ungdom tar totalt avstand fra den bestialske pelsindustrien. Dette er en virksomhet som tar sikte på å dekke et behov. Ikke et nødvendig behov, men et behov de selv har skapt. Slagordet «Forfengelighet dreper» er utrolig passende, for det er jo nettopp det denne saken dreier seg om. Det at noen vil kle seg opp i dyr sørger for at utallige dyr må dø. Mink, rev, kaniner og andre dyr blir drept, etter fangenskap i trange bur. Kan vi akseptere at dette får fortsette?

Med dagens teknologi finnes det syntetiske stoffer man kan lage jakker av. Dette viser jo bare at pels er helt unødvendig. Hva er da gode grunner til å støtte pelsindustrien?

Forrige helg var jeg i Oslo. Der ramlet jeg over en butikk som utelukkende solgte pelsjakker og ikke nok med det – det var til og med salg! Jeg visste at jeg skulle snakke her i dag og gikk derfor innom. Jeg har aldri vært i en slik forretning før, og jeg ble skremt da jeg kom innafor døra. Veggene var overfylt av mink, rev og kaniner. Utenom dama som jobba der, var det to kunder i butikken. Vestkantsfruer på handletur, lørdag formiddag. «Den hvite sto godt til ansiktet ditt,» sa den ene. Jeg tror det var en kanin venninna hennes hadde som krage. Den ansatte dama spurte om hun kunne hjelpe meg med noe. På ingen måte.

Jeg ble rett og slett kvalm av hele butikken. Det er for meg hårreisende at man i det hele tatt kan la en slik industri holde på som dem gjør. Når skal politikerne ta ansvar og si nei til pels!?

SU vil legge ned all pelsindustri. For oss er det ikke godt nok at man bedrer forholda for dyrene – fangenskap er dyreplageri og tortur – det vil Sosialistisk Ungdom aldri godta! Derfor sier vi NEI til pels!

Takk for oppmerksomheten!»

I tillegg holdt Kari Mills appell. Totalt møtte omtrent 200 stykker opp, og vi gikk i fakkeltog.

11 kommentarer om “Nei til pels

 1. Men husk på, at syntetiske stoffer ofte kan ver veldig miljøfiendtlige. Så kanskje det iche e et så bra alternativ som folk tror?

  Men joda, eg e enige forsåvidt. bare belyse andre sider.

  Sats på gjennbruk heller! Kor mye har kanskje du som e kjøpt på Fretex?

 2. Det er helt forferdelig!
  Forkastelig er det!
  Tenk noe så forkastelig at det blir gitt statsstøtte til en industri. Dette må slutte.

  Men pelsdrift er helt greit by me.
  Dersom 70% av befolkningen ikke vil ha pels, så trenger ikke denne delen av befolkningen å gå i pels.
  Men må virkelig alt en ikke liker forbys?

 3. Bra at SU e mot pelsindustrien, det e dessverre få partier i landet som gidde å føra seriøs politikk knytta te dette.
  Men e det verre at dyr dør fordi me vil kle oss i de, enn fordi me vil spisa de?

  Kossen kan du gå så hardt ut mot pelsindustrien, men ikkje nevne kjøttindustrien med et ord? Selvfølgelig e det bra å begynna ein plass, men å sei at pels e feil, men kjøtt e ok, e bare dobbeltmoralsk.

  Kossen du ble så så opprørt av et besøk på ei pelssjappa, hvis du ikkje reagere lika sterkt når du plukke deg ut dagens middag fra frysedisken?

  Begge deler e unødvendig. Begge deler e luksusprodukter.
  Begge deler innebære innesperring, fangeskap, tortur og drap. Koss kan någen ver mot det eina, men støtta det andra?

 4. Menneske trenger kjøtt. Bare les linken under så ser du hvordan enn kan få det hvis kroppen ikke mottar det den trenger. Dette er mishandling på det sterkeste.

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/scotland/article4
  087734.ece

  Nei vi trenger ikke pels. Men noen ønsker det. Jeg er enig med Jørn Kyle at vi ikke bare skal forby noe. Sett inn strengere kontroller på farmene. Gjør det evt. vanskeligere å ha en farm men ikke nekt folk å drive.

  Dyremishandling er ikke greit på noen som helst måte. Ei heller fangenskap. Hvor ligger forkjellen på hva de på minkfarmene og folk hjemme i sine egne hjem gjør? Vi nekter jo tross alt dyrene våre å gå fritt.

 5. Jeg håper Eirik vil tillate meg å dele ut betegnelser, for dersom debatten beveger seg fra å forby pels, (glimrende argumenter Jørgen) over til å kjempe mot kjøtt… Da har vi med selvopphøyde, vegetariske hippier å gjøre.

  Høyresiden har med sine moralister også en del forbudssaker på samvittigheten sin hvor en ønsket å forby alt en ikke likte eller syntes var moralsk forkastelig.

  HELDIGVIS så har vi beveget oss bort fra moralismens forbudslinje og tillater nå at folk lever sammen uten å være gift, at noen foretrekker mennesker av samme kjønn osv.

  DESSVERRE har vi ikke beveget oss bort fra BEDREVITERNEs forbudslinje hvor en forbyr alt som en selv mener er galt og «unødvendig».
  Ja, det er mye som er unødvendig, men det gjør det ikke verdiløst eller galt.

 6. Alt i for stor mengde bidrar til fedme, kreft, hjerte og-karsykdommer, diabetes osv.

  Kjøtt har visse proteiner som essensielle i oppbyggningen av hjernecellene spes. i tiden du vokser mest.

  Burfugler feks. de har det jammen godt. De kan gjøre det de er skapt til?

  Men i fykt for å bli usaklig så vil jeg trekke dette tilbake på farmene og.
  Vi kan ikke forby alt som vi ikke liker. Vi kan heller ikke bryte loven bare fordi at vi ikke liker lovene. Er det humant å slippe minkene ut av burene sine for så å ikke klare å leve? Det er mishandling på en annen måte. Jeg har aldri likt tanken på å eie noe som lever, tilogmed dyr er født frie og burde forbli det så lenge det ikke er fare for utryddelse.

 7. «Jeg har aldri likt tanken på å eie noe som lever, tilogmed dyr er født frie og burde forbli det så lenge det ikke er fare for utryddelse.» Sjøl om eg e uenig i ca. alt sa så komme du med et vanvittig bra poeng heilt på slutten her. Props te deg for det:)

  Koss kan ein «liberalist» som Kyle eller deg komma med et einaste ord for industrier som e direkte frihetsberøvende for levende vesner, både dyr og mennesker? Eg ønske liberalisering av vanvittig møje, men kjøttindustrien eller pelsindustrien har ingenting med frihet å gjør. Dokkor som hevde å kjempa for individets frihet syns det e ok at dyr, som og e individer, drepes, torturers, mishandles fordi et annet individ har et ønske om å nyttegjør seg av huden eller kjøttet dets. Eg ser ikkje koss dokkor får det te å henga samen.

  Og kossen i all verden kan Kyle, som eg ikkje kjenne, men som eg har forstått e ein person som e involvert i partipolitikk på relativt høgt plan, tillata seg å ver så simpel at han stemple meg og andre som annerkjenne dyrs rett te frihet som «selvopphøyde, vegetariske hippier».

  JA eg e vegetariane, e meget stolt av det, det e ein av de beste avgjørelsane eg har tatt i mitt liv:) Men eg e på ingen måte selvopphøyd, og lagt i fra ein hippie. Du ska ha ganske kraftig ryggdekning for å komme med sånne uttalelser, og eg syns det e direkte ufint, usaklig og ein barnsliggjøring av heile debatten. Te nå har samtlige klart å forholda seg saklige, på begge sider, og det gjør meg trist at du kan framvisa ein sånn ignoranse gjennom et slikt utsagn. Du vise kun mangle på saklig argumenter og forståelse av saken når du tyr te så lavmåls virkemidler.

  Mennesket trenge ikkje kjøtt. Det e godt bevist fakta og burde ikkje ein gang ver nødvendig å nevna.

  Å trekka inn kjøttindustrien e ikkje någen avsporing fra temaet, som enkelte hevde, tvert imot ein konkretisering av temaet. Eg meine at alle dyr har krav på frihet og at all utnyttelse e lika gal, om det e snakk om pels, kjøtt, underholdingsindustri osv. Dette e prinsippielle spørsmål, derfor velge eg å kjempa for alles frihet, ikkje kun mennesker, eller pelsdyr.

  Ingen er frie før alle er frie.

 8. Igjen prestere du å henga deg opp i stereotype og overfladiske beskrivelser av de som ikkje e enige med deg. Eg e sjøl ikkje overbegeistra for dreads sånn stilmessig, men ka slags relevans hårfasongen te demonstrantene har i denne sammenhengen ser eg ikkje. Eg ser heller ikkje ka grunnlag du har for å stempla meg, ein person du ikkje kjenne, ut fra ein kommentar eg skreiv på ein blogg. Det forekomme meg svært merkelig at du, som basere så møje av din politikk på individ, likavel plassere alle enkeltperonane som kjempe for dyrs frihet i ein boks, styrt av ein parodisk og latterilig sterotypi.

  Likavel så forstår ka slags personer du sikte te og forstår at det kan ver ubehagelig å ble verbalt angrepet av disse, hvis det va tilfellet.

  Det e ofta vondt å ble konfrontert med deler av virkeligheten man helst ikkje vil ta inn over seg. Det gir oss ingen rett te å lata som om disse mørke sidene ikkje eksistere, eller forsøka å pynta på de.

  Et par poenger, basert på din bloggpost om «ja til pels»:

  – Eg meine ikkje at mennesker og dyr e det sama. Forskjellane legetimere likavel ikkje den utnyttelsen som me praktisere i dag.

  – Du bevege deg på meget vaklande og dypt filosofisk grunn når du tar opp «ka e et individ»-debatten. Det at de fleste av oss ville valgt spara livet te et menneske hvis det stod mellom et menneske og ein hund e ikkje någe argument for hverken pels eller kjøttindustrien.

  – Industrien knytta te dyr begrense ikje bare dyrs frihet, men og millioner av mennesker verden over. Mange får hjemstedene sine rasert og jordå i området lagt brakk for alltid i jakten på kortsiktig profitt. En reduksjon i den vestlige verdens kjøttforbruk med omtrent 10% hadde ført te at ma hadde frigjort nok jordbruksmark te å mette flere millioner sultende i verden.

  – Sitatet fra jegeren svekka i mine øyne bare din sak, fordi drap av dyr på ingen måte e nødvendig for menneskenes eksistens. Den industrille drapspraksisen me føre i dag e tvert i mot et av våre styste globale problemer, med tanke på fordeling, ressursbruk forurensning, og ikkje minst ka slags mentalitet me har ovenfor planetå me leve på og skapningane me omgir oss med.

  – Det e meget skummelt å rangera skapninger i et hierarki etter inteligens, skaperevne eller andre egenskaper, og det avsløre ein tankegang som i ytterste konsekvens minne om diverse høyre eller venstre-ekstreme ideologier.

  Når alt dette e sagt så tror eg bare me kan innse at me e fundamentalt uenige, og at ingenting av dette komme te å forandra det i någen retning. Men hvis du e åpen for mins sides argumenter sette eg selvsagt pris på det:)

 9. Eg mente isje å plassere deg i bås med disse menneskene.
  Eg beskrev utelukkende de menneskene som flokka seg rundt meg.

  Ja, eg ser f.eks å redusere kjøttinntaktet hadde gjort mye praktisk. Men alle som eier jord, ønsker å gjøre mest utav denne til beste for seg, sin familie og sitt nærmiljø.

  Derfor lønner det seg ofte å produsere kjøtt fordi dette er etterspurt.
  Å rangere mennesker etter inteligens, skaperevne eller andre egenskaper, men det er riktig å si at mennesket overgår dyr på mange, mange områder

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s