Et tilbakeblikk på Stavanger2008

dsc_0115

Nå går året 2008 mot sin slutt. I går var jeg på avslutningsseremonien til Stavanger2008. Her kommer mine refleksjoner rundt avslutning, rundt året og rundt de neste årene – og hva dette kan bety for Stavangers kulturliv.

Jeg har i det minste hatt et flott kulturår, med mange utrolig bra kultur-øyeblikk. Det tror jeg mange har hatt, og det er jo det det handler om. At man skal oppleve øyeblikk hvor man kanskje føler et snev av lykke. Det har Stavanger2008 greid.

Om de har greid å sette Stavanger på kartet gjenstår jo ennå å se. Det som kulturbyåret i det minste har greid er å skape debatt. Å det er jo i seg selv bra – men har vi fått diskutert de riktige og viktige tingene? Debattene har jo ofte handler om hvorfor det blir brukt så mye penger på kultur, på om Mary Miller gjør en god jobb eller om Stavanger2008 er en stor fiasko. Jeg mener det er andre områder som burde diskuteres.

Kulturen skal jo utfordre oss, samfunnet og de kjerneverdiene som finnes i samfunnet. Det har vært flere kulturhappenings som kunne skape debatt. «Kulturkirken Skåre» som har vært et forum som skal utfordre kirken på områder som homofili, miljø og andre områder vi sjelden debatterer.

Noe som derimot skapte en god debatt var 2008-prosjektet Geoparken. Her fantes det lovlige graffitivegger, noe som fyrte opp under FrPs kulturfraksjon. Det endte med en god debatt om ungdomskultur, ytringsfrihet og «Open port» og Mangfoldsåret 2008. Her kom det frem en god debatt, som vi ennå ikke har sett slutten på.

Men noe av det viktigste Stavanger2008 og Mary Miller må oppnå er at kultyrbyåret setter varige spor for kulturlivet i Stavanger og regionen. Under avslutningsshowet ble det lagt første stein som er en del av det nye konserthuset i Stavanger, som skal stå ferdig i slutten av 2011. Men nedleggelsen av steinen gikk ikke smertefritt.

dsc_0135

Jeg har kost meg i løpet av kulturbyåret 2008. Jeg vil takke Stavanger2008, Mary Miller og alle andre som har vært med på å gjøre dette fantastiske året mulig! Her kommer også et siste bilde, av Mary Miller og en lokal komiker: Pervo-Bjarne. Han kom bort, og forstyrret oss under et møte i sommer :-)

dsc_0006

Blir det en Open port? Only the future can tell!

7 kommentarer om “Et tilbakeblikk på Stavanger2008

 1. Utrolig bra! Synes selv at kulturbyen 2008 har vært utrolig gøy, har jo fått være med på så mye! Ble litt irritert da noen i klassen klaget å sa at de ikke hadde fått være med på noe som helst. Jeg måtte svare med at de har gått glipp av noe svært, gjennom et helt år! Trist at det nå er slutt da. Vi får håpe de vil opprettholde det nye kulturryktet vi har fått på Stavanger/Sandnes.
  Favoritthappeningen til Eirik var? (:

 2. Geoparken er jo såklart min favoritt med hele opplegget, men utenom må det vel være… barnas by i sandnes (det var gøy å hjelpe til), en del konserter.. og jeg fikk offisielt totalt hjerneteppe.

 3. Hadde det bare vært litt [drastisk mye] mer for ungdom mellom 13 og 19 så hadde jeg gått med på det. Tror ikke det var mange 16 åringer som kledde seg rundt som troll eller svar med på noe særlig.
  Spørs om disse er ukulturelle og innadvendte eller det rett og slett ikke var et bra tilbud.
  Bortsett fra å betale millioner for gauling så kan vi jo se tilbake og se at vi virkelig har brent mye penger.
  Det møtte jo opp flere mennesker på TSW gjenforeningen i regi av Statoil. Det sier seg selv.

 4. Jeg synes din argumentasjon blir vel tynn, Simon. Mye var for ungdom mellom 13 og 19 – men selv om det var kulturår så kommer ikke all kultur hjem i stua di. Ofte må man selv ta initiativ. JEG var en av dem som gjorde det, og jeg har blitt beriket av mange flotte kulturopplevelser. I tillegg til alle som så på så må du også tenke på alle som deltok i ulike ting. Og hva mener du med at flere mennesker møtte opp på The September When-gjenforerningen? Flere enn?

 5. De av dere som vet hvem jeg er vet også at meg og kultur ikke er helt på bølgelengde. Iløpet av dette året så har jeg valgt å sette fokus på andre ting enn teater, dansehappenings og andre events.

  Men, jeg har vært på ett og da må nødvendigvis det være det beste av det jeg har sett… Dette var selvfølgelig teaterstykke skrevet av Eirik og gjengen. Og med det så synes jeg at jeg har hatt nok kultur for de neste par årene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s