Skal vi synes synd på Frelsesarmeens ungdom?

frelsesarmeen

Saken om at Frelsesarmeens ungdom har mistet statsstøtten er ikke en het potet, lenger, men jeg ser fortsatt mitt snitt til å kommentere saken. For alle som ikke kjenner saken, her kommer en kort oppsummering av situasjonen.

For første gang har Frelsesarmeens ungdom mistet statsstøtten, som utgjør omtrent 1,2-1,3 millioner kroner. Det er regjeringen som har fratatt dem statsstøtten – men grunnen er god nok!

«Frelsesarmeen har en foreskrift som sier at lederen og nestelederen i organisasjonen skal være soldat. Hvis du er soldat kan du ikke være homofil. Det strider mot fores kriftene våre,» opplyser rådgiver i Fordelingsutvalget Carl F. Gjerdrum til Dagbladet.no.

Dette er jo ikke annet enn diskriminerende, og det er selvsagt at Staten ikke kan gi penger til organisasjoner som diskriminerer på grunnlag av legning.

Men det virker som media ønsker at vi skal synes synd på Frelsesarmeens ungdom. Dette mener også KrF:

«Jeg synes dette er veldig overraskende. Det kan ikke være slik at vi politikere skal sensurere ulike organisasjoner hvis vi er uenige med hva de står for,» sier stortingspolitikerer May Helen Molvær Grimstad, til NRK.

Til dette har SU et svar: «Jeg merker meg at KrF benytter enhver anledning til å ta diskriminering av homofile i forsvar. Heldigvis blir de en stadig mer marginal gruppe, og jeg er glad for at Regjeringa nå sørger for at homofobe holdninger ikke skal finansieres gjennom fellesskapets penger,» sier SU-lederen Mali Steiro Tronsmoen.

Nå som det går mot jul står Frelsesarmeen rundt om i norske storbyer og samler inn penger. Jeg mener man skal tenke seg om en gang og to før man beslutter å gi dem penger.

14 kommentarer om “Skal vi synes synd på Frelsesarmeens ungdom?

 1. Bra kommentar, Eirik.

  Jeg velger å støtte Kirkens bymisjon. De gjør en like god og viktig jobb som Frelsesarmeen, og de diskriminerer ingen.

  Arve Andersen
  Leder LLH Rogaland

 2. Så tro- og religionsfriheten er ikke lenger reell her i landet? Det handler ikke om diskriminering, for det er ingen som sier at homofile ikke får bli soldater i Frelsesarmeen. Derimot handler det om at Frelsesarmeen stiller etiske krav til de som blir soldater. Hva er forresten poenget med en organisasjon om den skal være enig med staten i ett og alt? Da kan det vel ikke kalles en organisasjon lenger…

  Slik statsstøtteordningen er lagt opp, er det en straff å bli fratatt støtten. Det er derfor ikke umulig at saken kan bli anket helt opp til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Der er det ingen tvil om hvem som vil vinne fram.

  Hvorfor er det forresten bare FabU som mister statsstøtten? Hva med alle de andre organisasjonene med tilsammen 100 000 medlemmer som har samme retningslinjer for lederne sine? Bør også disse miste statsstøtten?

  Hvis jeg som mener ekteskapet er for mann og kvinne søker om jobb i LLH, bør jeg få jobben hvis jeg er best kvalifisert?

  FabU og deres moderorganisasjon gjør et fantastisk arbeid for de svakeste i samfunnet. Rent strategisk var det idioti av fordelingsutvalget å ta støtten nettopp fra FabU. Alle elsker jo deres arbeid, og vet at dette er mennesker som kjemper for de svake i samfunnet mer enn de aller fleste.

 3. «dei kristenfascistiske dobbeltmoralistane kan berre ha det så godt»
  Ja sosialfascisme er jo sååå mye bedre…..

 4. «Hva er forresten poenget med en organisasjon om den skal være enig med staten i ett og alt? Da kan det vel ikke kalles en organisasjon lenger…»

  Ein organisasjon er ein samanslutnad av fleire enkeltindivid som jobbar mot felles mål og interesser. Dersom du og eg møtes jamnleg for å diskutere skjeggvekst (der målet er djupare refleksjon over skjeggvekst, og kanskje ein informasjonskampanje), kan me kalla oss ein organisasjon.

  Du er heilt bak mål. Det er snakk om diskriminering, men du snakkar rundt det og konstruerer stråmenn ved å unngå å nevne diskriminering. Der med må du ta stilling til dette: Dersom det er gale å fjerne statsstøtte på grunn av at staten er usamd med organisasjonen i noko, ventar eg at du vil stille deg positiv til å gi statsstøtte til Vigrid eller andre rasistiske organisasjonar også? Det skal jo ikkje straffa seg å diskriminere «berre» fordi det er i motstrid til «kva staten meiner,» ifølge logikken din…

 5. «Hvorfor er det forresten bare FabU som mister statsstøtten? Hva med alle de andre organisasjonene med tilsammen 100 000 medlemmer som har samme retningslinjer for lederne sine? Bør også disse miste statsstøtten?»

  Ja. Du får tipse Jens om dei viss du kjenner til fleire.

  «Hvis jeg som mener ekteskapet er for mann og kvinne søker om jobb i LLH, bør jeg få jobben hvis jeg er best kvalifisert?»

  Det hadde kanskje vore ei god samanlikning dersom saka dreide seg om at Frelsesarmeen «diskriminerte» ikkje-kristne eller folk som var mot bistandsarbeid, men den retten trur eg dei framleis har…

 6. Juveth: FAbU visste kva dei gjekk til. Dei som vil ha statsstønad, får forholda seg til krava som gjeld, og om dei ikkje er samde i krava, får dei arbeida politisk for å endra dei.

 7. Siden du er så veldig opptatt av denne påståtte diskrimineringen fra Frelsesarmeen må du vel mene at alle muslimske organisasjoner og moskeer skal miste statsstøtten også. Eller gjelder det helt andre regler for muslimene?

  Frelsesarmeen gjør et flott arbeid og hjelper mange som har det vanskelig. Er ikke det det viktigste?

 8. Om muslimske organisasjoner har retningslinjer som diskrimminerer på bakgrunn av seksuell legning så gjelder samme regler for dem, selvsagt. Det er bra at de gjør godt arbeid, men staten kan ikke finansiere diskrimminering… Jeg håper Frelsesarmeens ungdom tar til vett og endrer vedtektene sine.

 9. Eirik, bare et spørsmål. Om du vet om mormonerne får støtte? Hvis de får så burde disse og komme under samme kamm. De mener tross alt at de med mørk hud har blitt forbannet av gud…

 10. Det vet jeg sannelig ikke, men jeg regner med at regjeringen ser på deres retningslinjer før de får statsstøtte. Men så lenge de bare mener det, og ikke har en paragraf om at mørkhudete ikke kan ha leder-verv tviler jeg på at de vil miste noen støtte…

 11. frelsesarmeen er no piss, for min del så kan du kjøre hele frelsesarmeen opp i ræva :)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s