Høyres valgkamp sponset med blodpenger!

h_yre__solberg_titt_748676x

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

På trykk i Stavanger Aftenblad 7. januar 2009

På sine hjemmesider skryter Høyre over et «rekordhøyt bidrag til Høyres valgfond», på 10 millioner kroner. Pengene kommer fra Uglands rederi – som nå blir konfrontert med at de ikke har rent mel i posen.

Uglands rederi har nå innrømmet å ha brutt internasjonale miljøforpliktelser. Sosialistisk Ungdom sentralt tok kontakt med J.J. Ugland Company etter at dette ble kjent. I en lengre samtale med administrerende direktør kommer det frem at selskapet har solgt skip på 90-tallet som har blitt hugget opp kort tid etter at selskapet har solgt dem. Han innrømmer videre at J.J. Ugland Company ikke stilte noen krav til hvordan de utslitte skipene skulle behandles, selv om det ikke finnes tvil om at utslitte skip har en rekke materialer som innebærer store miljørisikoer, og at slike krav heller ikke stilles i dag.

Når SU konfronterer selskapet med at dette er brudd på grunnleggende internasjonale prinsipper innrømmer administrerende direktør dette, og sier at takket være SUs initiativer vil J.J. Ugland Company for framtida begynne å stille krav når de selger gamle skip, om at miljøskadelige stoffer skal bli tatt hånd om på en forsvarlig måte.

Videre kommer det frem at selskapet har sagt til Høyre at de ikke har fått hugget opp noen skip i eget eie siden 1987, og at det dermed bør være uproblematisk for Høyre å ta i mot pengegaven fra rederiet. SUs samtale med selskapet viser imidlertid at Uglands praksis er under enhver kritikk, og selv selskapets administrerende direktør innrømmer at det er nødvendig å innføre nye tiltak for framtida. Sosialistisk Ungdom krever at Høyre tilbakebetaler pengere til Uglands rederi, om de ikke ønsker å drive valgkamp med blodpenger!

SUs kilde som viser at skipene har blitt hugget opp i Bangladesh og India, og som viser Uglands eierskap til skipene, er den anerkjente Lloyds List. Dette er en database som viser skips eiere, salgstidspunkt og opphuggingstidspunkt. Databasen viser blant annet at J.J. Ugland Company eide skipet Farland fram til 1993, og så solgte skipet til et annet Ugland-selskap, Andreas Ugland Bulk A/S, som fikk skipet hugget opp i Alang i 1994. På strendene i Alang brukes barnearbeidere, dødsfall og alvorlige sykdommer som følge av skadelige arbeidsforhold er utbredt, og svært skadelige miljøgifter slippes rett ut i havet. J.J. Ugland Company gjorde ingenting for at det utslitte skipet de kvittet seg med skulle bli tatt hånd om på forsvarlig vis, og generelle anslag fra den belgiskbaserte Shipbreakingplatform indikerer at J.J.Ugland kan ha tjent opp mot 20 millioner kroner på salget.

«Gaven er gitt fordi jeg er opptatt av å sikre oppslutning om en politikk som kan sikre norske arbeidsplasser,» sier giver Johan Jørgen Ugland. Men selv om Ugland ønsker seg et borgerlig styre, må Høyre nå vise ansvar og troverdighet. Om partiet vil vinne valget med blod på hendene har Høyre mistet all moral og etikk! For det råder nemlig ingen tvil om at dette er blodpenger!

7 kommentarer om “Høyres valgkamp sponset med blodpenger!

 1. Tilbaketråkk: Demonstrasjonen i Stavanger er flyttet! « Se, en verden å ta tak i!

 2. Hei Eirik!

  Når skip skal hugges opp, noe alle rederier gjør med jevne mellomrom, blir skipene først solgt til en skraphandler, som igjen selger skipene videre til stedet som gir best huggepris.
  Med andre ord, Ugland var ikke eier av disse skipene når de ble hugget.
  Det har ved flere anledninger blitt sagt at norske rederier benytter seg av barnearbeid, samt bryter internasjonale miljølover, men sannheten her er rederiene ikke har noe med selve huggingen å gjøre.
  Den riktige parten å beskylde er med andre ord internasjonale skraphandlere.

 3. Skipet «Farland», eid av Ugland fra 1989-1993, hadde Andreas Ugland Bulk A/S , et datterselskap av j.j. Ugland companies som eier frem til det ble kjørt opp på stranda i Alang, India, hvor det ble hugget opp 10. juli 1994.

  Så det var faktisk eid av Ugland frem til opphugginga. Jeg har mitt på det rene

 4. Du drar jo sammenhenger ut av ting som har skjedd for lenge siden. Du skriver ikke fakta, slik direktøren har sagt det, og vrir om på absolutt alt.
  Er du missunnelig fordi det ikke var dere som fikk pengene eirik? Derfor du måtte komme med dette barnslige oppslaget?

 5. 1. Det er en hersketeknikk å fremstille meg som barnslig.
  2. Selvsagt er jeg ikke misunnelig, men JEG har sosial samvittighet. Det håpte jeg Høyre også hadde.
  3. Jeg skriver jo fakta: «Skipet “Farland”, eid av Ugland fra 1989-1993, hadde Andreas Ugland Bulk A/S , et datterselskap av j.j. Ugland companies som eier frem til det ble kjørt opp på stranda i Alang, India, hvor det ble hugget opp 10. juli 1994.

  Så det var faktisk eid av Ugland frem til opphugginga. Jeg har mitt på det rene» Hva kaller dere dette i Unge Høyre?
  4. Hva vrir jeg om på?

  Høyre får ta ansvar for de pengene dere mottar. DERE burde være dem som fant ut at det var penger som var tjent på urenslig vis, DERE burde stille krav til Ugland og DERE burde takke nei til bidraget. OM dere vinner valget, så gjør dere det med blod på fingrene. Vil du være bekjent av det?

 6. Har Høyre mistet all moral?

  Unnskyld at jeg spør, men er ikke du medlem i SV?

  SV ble stiftet som parti fordi man ønsker at Norge og Vesten skulle tape den kalde krigen mot Sovjet, et av de største tyranniene i historien.

  SV jobber aktivt for at NATO skal tape krigen mot terror.

  SV er et parti som støtter Hamas, en terroristorganisasjon som oppfordrer til folkemord.

  Venstresiden i Norsk politikk har alltid leflet med eller nektet å ta avstand fra noen av de styggeste overgrep begått mot menneskeheten i moderne tid.

  Da bør man ikke anklage andre for å ikke ha moral.

  Forøvrig så er disse skipene ikke lenger Uglands ansvar etter at de er solgt. Definisjonen av solgt er at salgsobjektet skifter eier. Den nye eier har sådan ansvaret for skipet.

  Retorikken og argumentasjonen din svikter på samtlige logiske punkter. Det ville vært omtrent like dumt å påstå at selgeren av en bil er skyld i en trafikkulykke.

 7. frydonomics: Egentlig burde jeg vel overse innlegget ditt, men jeg tar meg bryet med å fortelle deg hvordan virkeligheten er. SV ble stiftet som et parti som ikke ønsker å støtte alle imperialistiske kamper, uten sidestykke. NATO-skepsisen er naturlig, med tanke på at NATO kan angripe land som utfordrer deres oljeressurser økonomisk.

  SV ANERKJENTE Hamas, men støttet det aldri. Her er det en VESENTLIG forskjell.

  Din forklaring av salg/kjøp-prosessen er riktig. Men et underselskap av Uglands rederi eide skipet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s