Røykfritt oljefond

Advarsel: denne bloggposten er helt fri for nikotin og vil IKKE ta livet av deg. De langsiktige skadene av overeksponering av bloggen er ikke kartlagt.

Finansminister Kristin Halvorsen går inn for å fjerne alle investeringer Oljefondet har i tobakksindustrien.

«Jeg kan ikke garantere at vi på lang sikt tjener like mye, men jeg kan garantere at vi investerer de pengene på en måte som er bedre for folkehelsa,» sier Halvorsen.

Politisk styring av Oljefondet er en viktig seier for SV. 14,2 milliarder kroner kan nå investeres andre plasser. Morgensendingen på TV2 Nyhetskanalen hadde et innslag om dette, og et av forslagene som kom var at de midlene kunne for eksempel investeres i fornybar energi.

Årlig er det mange som dør som følge av å ha røykt. Nå er ikke den norske stat lenger med på å bidra til dette. Et viktig prinsipp for meg er at Norge ikke skal proffitere på død; derfor er investeringsstopp i tobakks- og i tillegg våpenindustrien noe jeg synes er svært positivt.

FrP ønsker at Oljefondet skal tjene penger – koste hva det koste vil!

9 kommentarer om “Røykfritt oljefond

 1. Jeg vet virkelig ikke hvor jeg skal begynne…
  Oljefondets penger skal gå til trygge investeringer med høyest mulig avkastning for å sikre at oljeformuen blir størst mulig for kommende generasjoner.
  Den er IKKE et pressmiddel som SV kan leke seg med. HØYST umoralsk å leke med andres penger på denne måten!

 2. Ja, Kyle, pengene må kun brukes der hvor de gir høyest avkastning. For eksempel atomvåpen, alkohol, tobakk, prostitusjon, porno, narkotika, sexhandel osv. Vi vet jo at det er i disse næringene det ligger penger. Norge som sitter på en av de største fondsformuene skal i hvert fall ikke gå i front og vise at man kan tjene penger på framtidens teknologi.

  Nå vet jeg ikke helt hva slags verden du vil ha i morgen Kyle, men i mitt hode er mindre penger til våpen og tobakksindustrien et framskritt.

 3. Sitat; Kyle: «HØYST umoralsk å leke med andres penger på denne måten!»
  Det er strengt tatt VÅRE penger, som VI har gitt SV lov til å leke med. Jeg ser veldig mye lettere på å motta pensjon hvis eg vet det er «rene penger», for å si det sånn.
  Norge har verdens 3. største fond ((de to største er private)ok det er gamle tall, men drit i det), det gir enormt mye makt og er en måte å styre markedet fordiom markedet ikke vil bli styrt. Markedet velger letteste vei ned, og til slutt er man i bunnen av dalen… Da kommer man ingen vei.

 4. Hva oljefondet skal investere i er ikke viktig så lenge varene og investeringene er lovlige. Tobakk er en lovlig vare, og da er det ikke problematisk og investere i disse. Oljefondets strategi er å spre seg ut på flest mulig sikre investeringer UTEN å bli for store slik at eventuelle svingninger i aksjemarkedet merkes minimalt.

  Oljefondet var aldri ment som et politisk verktøy, men som en sparekasse som skulle komme alle til gode.

  Når Kristin velger å selge seg ut av lovlige tobakksinvesteringer når de ligger på bunn betyr at vi selger med tap uten grunn.
  Halvorsen velger en lovlig vare, og stenger den ute. Hun kunne like gjerne stengt ute McDonalds, BurgerKing, Friday’s, Big Horn Steak House, CocaCola og andre mat- og drikkeprodusenter som produserer mat og drikke som forårsaker fedme som er en større dødsårsak enn tobakk

 5. Til Kyle:Oljefondet går også til 6 selskaper som hugger ned regnskogen for kortsiktig kapitalisme.

 6. Vel merk at dette er 3 ganger så stort beløp som blir invistert i disse selskapene enn det er i regnskogbevaringen som Norge støtter.

 7. Sexhandel var også en lovlig vare for en stund siden…

  Tidene snur Kyle, prøv å se litt lengre enn du tenker i det minste.

 8. Kyle prøver visst å seie at det er meir legitimt å forby noko enn å stenge for handel med oljefondet. Men eg er sikker på at han hadde klaga også dersom regjeringa hadde forbudt norske aktørar på generelt grunnlag å handle regnskog- eller tobakksvarer (lat oss seie frå utlandet), involvera seg i produksjon eller distribusjon av omstridte vapen, eller handle i andre sektorar/marknader der oljefondet no har trekt seg ut. Då hadde han kanskje sagt: «Hallo, dette er å gå for langt – det er éin ting om staten gjennom oljefondet vil halda henda sine reine, men kvifor skal dei tvinge andre aktørar til å opptre moralsk framfor profittmaksimerande?»

  Argumentet er skreddersydd for å gi eit skinn av prinsippfastleik, men har nok først og fremst til hensikt å kritisere all inngripen i «Den Heilage Marknaden.» Bravo, Kyle! Du vert nok ein flink FrP-politikar når du blir stor.

 9. Oljefondet en del av det frie markedet? Spøker du? Oljefondet er statskapitalisme, ikke mer. Jeg er mot idéen om at staten skal drive med «rovkapitalisme», det tror jeg Kyle er òg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s