1. mai-appell

dsc_0126

Eirik Faret Sakariassen, leder Stavanger Sosialistisk Ungdom

Gode kamerater!

Gratulerer med dagen!

Dette er i hovedsak en dag for å feire og kjempe. Vi her i dag viser at venstresiden er stor og sterk og klar for nye kamper. Der hvor de rikeste har penger og økonomiske ressurser, har vi styrke gjennom solidaritet. Står vi sammen, står vi sterkt. Med mange på laget kan vi sikre gode rettigheter, stille krav og sikre en sterk velferdsstat.

Tanken på hvorfor vi kjemper denne kampen er viktig. Hva er målet, og ikke minst: hvor lang er veien?

I 2005 mobiliserte venstresiden og fagbevegelsen kraftig for en «Ny kurs». Kampen gikk for å sikre rød-grønt stortingsflertall og regjering – som vi jo vet resultatet av. Herfra må vi kjempe for videre stø kurs!

Finanskrisen herjinger er et vitnesbyrd om mange ting. Men kanskje mest av alt vitner det om verdien i velferdsstaten.

Den velferdsstaten vi har i dag er et godt utgangspunkt, som vi bør videreutvikle. Å være sikret grunnleggende rettigheter gjennom det offentlige er viktig – og den største faren for en rasering av velferdsstaten er høyresiden, med Fremskrittspartiet i spissen. Under fanen «frihet» går de til stadige angrep mot det offentlige.

Men hva er vel frihet? Og hvorfor lar vi Siv Jensen definere frihet?

Høyresidens frihet, det betyr skattelette til de rikeste. Da er det «frihet» til å kjøpe seg bedre muligheter enn andre. Men for meg handler frihet om at alle skal ha muligheter. At samfunnet tar så godt vare på hverandre at vi alle får frihet til gratis skolegang, helsevesen gjennom folketrygden og retten til trygd og dagpenger når vi trenger det. Denne friheten har vi nå. Videre blir det viktig å utvide friheten: innordne tannhelse i folketrygden – og gjøre tennene til en del av kroppen.

Men denne dagen handler som sagt ikke bare om å feire de seirene vi har – vi må også kjempe for nye saker. Jeg vil sende en tanke til Karmøy i dag. Mer spesifikt til en bekjent av meg, Jan-Olav, som i går hadde sin siste arbeidsdag på Hydro Karmøy. Sammen med flere hundre kolleger var han en av dem som mistet jobben som følge av finanskrisen. Jeg sender derfor en solidarisk støtte til de som nå står uten jobb på Karmøy.

Kamerater, nå har vi hatt en rød-grønn regjering i fire år. Mot slutten av forrige stortingsperiode kom mye kritikk mot regjeringen. Det gjør det nå også. Men hva er forskjellen på kritikken da og kritikken nå?

Forrige regjering liberaliserte og privatiserte over lav sko. De gjorde hva de kunne for å konkurranseutsette. De var mislikt for å ha gått for langt med sin liberaliserende politikk. Kritikken mot dagens regjering er jo at de gjør for lite! Det er for tregt og for lite rød-grønn politikk. Folket vil ha mer! Bedre barnehager, mer fellesskapsløsninger og undersøkelser viser at folk gjerne betaler mer skatt om de ser at de får mer igjen for det.

Kunnskapssamfunnet Norge er det mye snakk om. Forrige regjering hadde et mål om at hele 2/3 av de videregående skolene skulle være private. Det satte SV og de rød-grønne et stopper for. Å jobbe videre for å gjøre den offentlige norske skole enda bedre enn den allerede er, det er viktig. Vi må skape en kunnskapsskole, ikke en konkurranseskole. Vi må bruke skolen aktivt til å integrere innvandrere. I mange sentrale samfunnsspørsmål er skolen nøkkelen til en god løsning. En arena hvor alle møtes – så lenge vi har en offentlig skole.

Klimatrusselen har banket på døren lenge, og nå ser den ut til å gløtte inn. Det blir viktig å ta klimaendringene på alvor – og jobbe for å få vedtatt mer grønn politikk. Er det bare jeg som er lei av å vente på bybanen? Mens Høyre lokalt prioriterer å bygge vei, så syter de når bybanen ikke blir prioritert. Hver gang Høyre åpner munnen, spyr de ut tvetydige påstander. Og slik reduserer vi ikke forurensende utslipp.Vi må jobbe for å sikre bybane, høyhastighetstog og rensing av gasskraftverket på Kårstø!

Studenter og lærlinger er noen av dem som fortjener fokus. Det første området er boligpolitikk. For som ung i dag gruer jeg meg til mitt første møte med boligmarkedet. Boligutleiere, som sitter på flere titalls leiligheter er med på å presse boligprisene til værs. I Oslo står store hus tomme – mens det er dyrt og vanskelig å få tak i gode og rimelige leiligheter. Hvor lenge skal vi la dette fortsette? SV ønsker 1000 nye studentboliger i året – og i år bygger regjeringen 1300 studentboliger!

Så vil jeg snakke litt om lærlinger, konkret. Første fokus for lærlingenes skyld må være å lovfeste retten til lærlingeplass. Etter endt skolegang er det mange som skal ut i en periode som lærlinger. Mange har store vanskeligheter med å finne steder å jobbe som lærling. Slik kan vi ikke ha det, om vi vil jobbe for et Norge med dyktige og godt utdanna arbeidere. Derfor har SV vedtatt å jobbe for lovfestet rett til lærlingeplass.

Veien videre har alt å si. I tillegg har det alt å si hvem vi går den sammen med. Fagbevegelsen og de rød-grønne må fortsette å jobbe sammen. Mitt håp er at fagbevegelsen blir bedre hørt i regjeringskontorene den kommende periode. Men for at det skal skje, må vi sikre et nytt rød-grønt flertall – med et mye sterkere SV!

Ha en fortsatt super 1. mai-feiring og tusen, tusen takk for oppmerksomheten!

5 kommentarer om “1. mai-appell

  1. Dette er feil, Sakariassen.

    Den forrige regjeringen leverte skattelettelser til vanlige folk, og vi fikk rentenedgang. Med denne regjeringen økte renten hver jækla gang, bortsett fra i disse krisetider…

    Den forrige regjeringen leverte sine skattelettelser på ca. 23 milliarder til å øke minstefradraget.

    Hvor mye mer betaler egentlig Røkke foreks fra vår regjering til din??

  2. Det gjorde den, og det er politikk jeg er stolt av. Det som provoserer meg er derimot at du beskriver det som om vi «bare» «gir» skattelette til de aller rikeste. Det er selvfølgelig ikke tilfellet. Vi vil «gi» skattelette til alle, fordi dette er det moralsk riktige.

  3. Tilbaketråkk: Innspill til 1. mai-tale « Frem kamerater!

  4. Tilbaketråkk: Hva er vel frihet? « Frem kamerater!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s