Mer arbeiderstyre i norske bedrifter!

worker_413335

 En undersøkelse utført av Norstat svarte hele 63 % ja til at «arbeidstakere i Norge bør bli sterkere representert på eiersiden i bedriftene hvor de jobber.» Bare 25 % svarte nei.

Det aller mest demokratiske i arbeidslivet er å gi arbeiderne mer makt over egen hverdag og egen arbeidsplass. I en verden med stadig større fokus på kapital og maksprofitt, glemmes fort tanken om at vi må sikre folk arbeid.

Globaliseringens bakside er at arbeidsplasser flyttes fra Norge og til utlandet, hvor arbeidskraften er en langt annen, med tanke på at lønningene i andre land ofte er lavere enn her. Når det er en ledelse, med maksprofitt som eneste mål for øyet, som tar beslutningene vil arbeiderne ikke bli hørt.

LO-kongressen denne uken burde vedta en uttalelse om å jobbe for mer arbeiderstyre i norske bedrifter. Dette vil være et alternativ til den brutale, markedsliberalistiske tanken om å tjene mest mulig penger, uten hensyn til å sikre arbeid.

7 kommentarer om “Mer arbeiderstyre i norske bedrifter!

 1. Hjelper det, når de rødgrønne kjører sitt eget, uavhengige løp uansett? Skjønner ikke hvorfor LO fortsatt gir dem penger.

  LO burde stilt til valg. Ja til arbeiderstyrte politiske partier!

 2. Jeg likte tegningen. Penger representerer helt riktig svette. Penger er en forlengelse av ditt eget liv. Din svette, din tid, og da naturligvis dine penger. Jeg går derfor utifra at de pengesekkene representerer den delen av livet ditt staten beslaglegger i form av skatt? :)

 3. Dette er jeg veldig enig i. At arbeidere får økt eierskap i bedrifter er veldig bra, både moralsk og pragmatisk, ettersom de da vil øke sin egeninteresse. Det beste hadde naturligvis vært om alle drev enmannsbedrifter, selv om det er urealistisk.

  Det jeg derimot er usikker på, er hvordan dette skal oppnås? Skal folk tvinges til å kjøpe seg inn i bedriften hvor han jobber? Så vidt jeg kan se, er økt eierskap et rasjonelt valg, som bare kan utføres frivillig. Man kan ikke tvinge folk til å være fornuftige.

 4. Økt eierskap innenfor dette markedssystem kan vel bare skje igjennom økt økonomisk makt for arbeiderne. Jeg vil tro at økt representasjon i administrasjons-delen av bedrifter kan bare skje igjennom økt innflytelse av arbeiderforeninger og et lovsystem som støtter det, men problemet ligger vel i at det ikke er i ledelsens interesse å minske dem egens innflytelse og økonomisk velstand. Marxistisk klasse kamp? Dagens neoliberalisme ville ikke gitt lov til nok lovslagerne til å forstyrre den private sektor nok til å endre hierarkiet.

 5. Slik produksjonen er i dag, kan man si at man har penger, som man investerer/bytter med i varer, som man igjen får mer penger (P-V-P’). Det er denne prosessen som er udemokratisk og ustabil. Så lenge pengestrømmen er det mest sentrale vil markedet være ustabilt. Denne prosessen står uendret hvis en bedrift blir arbeiderstyrt.

  En arbeiderstyrt bedrift må fortsatt fokusere på kapital, profitt, og konkurransedyktighet. Hvis flere bedrifter blir arbeiderstyrte vil også kampen om lederne bli større og lederlønningene presses opp mot at lønningene til alle andre presses ned.

  Selvfølgelig er det en grei kamp i dag, men på sikt er arbeiderstyrte bedrifter en like råtten ide som kapitalismen selv. En «sosialistisk» utopi hvor man kun fjerner utseendet på en ting, mens mekanismen består.

 6. Magnus, så lenge dette hierkiet er noe man frivillig velger å innordne seg i for å sikre sin levestandard.

  Mats, det du sa ga ikke egentlig mening, men selv hvis det hadde gjort det, hvor ligger problemet?

 7. Hvis du ser 4 år tilbake Eirik så hadde du sett at med den forrige regjeringens skattepolitikk så ble det etabler flere nye bedrifter i Norge. Vi ga de et insentiv til å investere i eget land ved å la de beholde noe av det de tjener. Selvfølgelig flytter de når dere skal ta alt vekk.

  Det er sosialismen, ikke globaliseringen som hiver arbeidskraften til utlandet. De store bedriftene vil ikke være her nettopp fordi at de ikke tjener nok.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s