Min uke på Madlatun

Uke 27 hadde jeg sommerjobb på Madlatun aktivitetssenter og litt på Madlatun bofellesskap. Dette bør flere politikere gjøre!

Mange som kjenner meg vet at Hallgeir Langeland er en god mentor og læremester for meg. Inspirert av han har jeg satt meg en målsetting om at så lenge jeg er politiker skal jeg ta meg en ukes sommerjobb innenfor noe som er relevant. Nå som jeg stiller til Bystyret er det relevant å lære mer om kommunens foretak og denne gangen ble det Madlatun.

Ettersom jeg ikke er eldre enn 20 år vet jeg at jeg ikke sitter med monopol på «vede» og at jeg har mye å lære. I tillegg har jeg mye erfaring som ikke andre har. Men det er viktig for meg å representere folket på en god måte når jeg forhåpentligvis velges inn som en av byens bystyremedlemmer til høsten.

Når man driver med politikk er det lett at man kveles av tall, lange saksdokumenter og uttalelser. Derfor er det utrolig viktig å møte menneskene bak tallene og saksdokumentene, de vi egentlig sitter der for. Derfor mener jeg at flere av Stavanger-politikerne bør gjøre det samme som Langeland og meg. Livet på Rådhuset er et langt annet enn ute i kommunen…

Mens de på Rådhuset vil ha kontorene sine vasket hver dag, vil de nå vurdere å kutte i renholdet på byens skoler. Det er rimelig frekt å si at politikerne trenger det rent hver dag, mens byens elever – framtida – får nøye seg med vask to dager i uka.

På Madlatun har jeg møtt mange mennesker med forskjellige skjebner, men et felles mål: en meningsfylt hverdag. Mange av menneskene jeg har møtt har delt av sine personlige historier. Det setter jeg stor pris på og det de har fortalt meg har styrtket meg i troen på at vi trenger slike gode tilbud som det i dag eksisterer på Madlatun, men også Verket, Fontenehuset og Kulturaktiviteten. SV ønsker å beholde de eksisterende tilbudene, fordi de er livsviktige!

Alternativet for mange er å sitte hjemme om dagene, og helt ærlig talt så er ikke det i mine øyne et alternativ! I sin tid ble huset gitt av ekteparet Regine og K.O. Oftedal til «de gamle på Madla». I 2002/2003 ble eldrehjemmet flyttet til nabobygget, hvor Madlatun bofellesskap holder hus. Da overtok aktivitetssenteret, som i gjennom årene har hjulpet mange ut i arbeid og til et mer meningsfylt liv. Noen av brukerne er fullt uføretrygdet, andre jobber litt ved siden. Vi skal også ha et rom for disse i Stavanger!

Jeg mener ikke bare flere politikere bør ta seg sommerjobb fordi det er viktig å holde kontakt med virkeligheten, det er nemlig veldig kjekt! På den uken jeg har vært der har jeg møtt mange snille og interessante mennesker, vi har grillet, gått turer, spilt yatzy, lagt fine skåler og diskutert mange forskjellige saker! De er åpenbart veldig opptatt av om kommunen skal kutte eller redusere tilbudet deres. Jeg har lovet dem at SV skal kjempe mot dette med nebb og klør, og det står jeg beinhardt på!

For noen er de timene med sosial omgang med andre ekstremt vikitge. Tenk deg selv om du ikke møtte andre mennesker enn personen i speilet. Jeg ville blitt tussete bare av det.  Vi har godt av å være med andre, særlig om vi er i en tøff periode i livet. For noen er nedturene lenger enn oppturene, og det skal vi har respekt for. Men vi skal også hjelpe dem opp, gi livsglede og fortelle dem at «du er god nok!», som er Eddi Eidsvågs evige mantra. Mange presser seg til å bestige høye fjell eller drive med ekstremsport. For andre er det en bragd å gå en tur i butikken. Vi mennesker er så forskjellige – og det er sannelig meg også politikerne!

Regnbuelertallet (Høyre, Ap, Venstre, Krf og Sp) vil spare penger. De har råd til alt de vil, men ikke til det mest verdifulle for brukerne. Vanligvis er det gull i enden av regnbuen, men ikke i Stavanger. I 2003 la flerallet ned fire dagssentertilbud i bydelene, for å spare de fire som var igjen. I 2006/2007 la de ned 15 dagssenterplasser for eldre og i 2010 la de ned Måkereiret. I år vil de legge ned værestedet for psykisk utviklingshemmede – for å spare en million. Listen er deprimerende lang, og brukerne bekymrer seg naturlig nok.

Det er hjerterått å kutte i tilbud til de som trenger det mest. For mange av brukerne er det viktig å bygge seg opp et nettverk som de også kan omgås utenfor dagssenteret. Mens alle andre er på jobb, er ikke de fleste brukerne det. Da kan de treffes på Madlatun og gjerne gå på kafe eller en tur etterpå. Dette er svært verdifultt og SV vil støtte opp om det arbeidet som gjøres på slike sentre!

Jeg vil takke alle som har tatt i mot meg, enten av ansatte eller av brukere. Det var en veldig kjekk uke sammen med dere og jeg har satt enormt stor pris på deres ærlighet. Det er nok ikke siste gangen vi snakkes, men takk for denne gang.

Til alle som leser dette: Riktig god sommer!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s