Unge brukte stemmeretten!

De tallene jeg har sett har vist at mane unge brukte stemmeretten sin. Forsøksordningen har blitt kritisert av folk som sier at ungdommen ikke tar ansvar, ikke kan politikk eller ikke kommer til å gidde å bruke stemmeretten.

Her ser vi jo at trenden er stikk motsatt. Ungdom har gått til stemmeurnene, avgitt sin stemme og bidratt til vårt demokrati. Dette vitner om for meg at stemmerett for 16-åringer er bra.

SV er for utvidelse av demokratiet og at flere skal få ta del i det. Derfor er jeg glad for å se at å senke stemmerettsalderen ikke bare er en floskel om at «det er viktig å stemme» men en manifestasjon av at unge vil være med på å bestemme!

Det som derimot er bekymringsverdig er at valgdeltagelsen er så lav. Det er det viktigste bidraget til demokratiet og langt flere burde ta del i det.

Men jeg er veldig glad for at ungdommen brukte muligheten til å påvirke samfunnet! Stå på!

3 kommentarer om “Unge brukte stemmeretten!

 1. Sjøl syns jeg ikke sekstenåringer har noe å gjøre foran stemmeurnene, Feil fokus, kortsiktig tenkning, ingen helhetlig tanke… Her- og nåtenkning. Men absolutt en fordel for ytterparti – f.eks fikk jo FRP stemmer på å snakke om billig alkohol og røyk, så helt bortkastet var det jo ikke… Både jeg og søstre har vært seksten år og latt oss påvirke av karismatiske politikere som fokuserte på kortidspolitikk, og vi brydde oss ikke om hvordan ting skulle finansieres, f.eks. Så unge mennesker har heller ikke muligheten til å tenke langt frem, å se ting i et tiårsperspektiv, forstå at det vi ofrer nå kan ha effekt i overskuelig fremtid. For en sekstenåring er ti år mer enn halve livet, og det er ganske uoverkommelig å tenkte seg. Et godt eksempel på det er at det er for få som benytter seg av BSU før de er tjue. Jeg håper det blir med dette prøveprosjektet. Det utelukker ikke unges påvirking av politikk, det må bare tenkes nytt.

 2. 59,7% stemte. Noe under landsgjennomstnittet.
  Jeg er helt enige med gunnhild.
  16 åringer vet ikke hva som er best for dem. Om du mener de vet det, Eirik, åpner du for ølsalg til dem ?

  Jeg har vært 16. Jeg vet hvor lett det er å bli dratt med i suggesjon. At en ting er kult.

  Fagforbundet leide inn Åge Alexandersen til en landsturne.
  Tenk om de leide inn Karpe Diem til en skoleturne rett før valget med mulighet til å møte gutta.

  Da kan du dr*te i politiske argument. Et slikt stunt er så kult at politikk har ingen ting å si lenger.
  Og slike forhold skal vi ikke ha.

 3. Tallene viser at ungdom som var med på stemmerettsforsøket (16- og 17-åringer) i de 20 kommunene, hadde lavere valgdeltakelse enn gjennomsnittet i resten av befolkningen. Dette til tross for at de politiske partiene hadde alle muligheter til å formidle sin politikk til denne gruppen, gjennom valgtorg og andre arrangementer. Når vi også vet at mange fikk muligheten til å forhåndsstemme på sin videregående skole, i skoletiden, så skulle forholdene ligge til rette for at det burde vært en mye høyere valgdeltakelse. Jeg trekker ikke konklusjoner, men jeg mener at det er riktig at disse tallene også kommer frem når du bidrar til å danne et annet bilde med dette innlegget.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s