Tale mot tjæresand

Indianeren George Poitras, meg og indianerhøvding Francois Paulette

Gode venner av miljøet!

SVs syn er klinkende klart. Tjæresandutvinning er en skadelig og farlig måte å produsere olje på. Staten må bruke sitt eierskap aktivt!

Mitt navn er Eirik Faret Sakariassen, jeg er Rogaland SVs miljøpolitiske talsmann!

Et av de viktigste argumentene mot tjæresand for min del er at staten må bruke sitt eierskap. Ettersom SV i regjering fikk gjennom å opprette et etikkråd for Oljefondet (som stiller krav til bl. a. miljø, barnearbeid, våpen etc.) skulle det bare mangle at vi stilte etiske krav til de selskapene vi selv eier. Vi kan ikke kreve at alle andre selskaper opptrer etisk, uten at vi stiller samme krav til oss selv! Det er hyklersk!

Hver og en av oss eier 445 Statoil-aksjer. Jeg tar mitt ansvar som Statoil-eier på alvor, og vil at mitt eierskap skal forvaltes slik at jeg kan være stolt av Statoil og selskapets virksomhet. Det er dessverre ikke tilfelle i dag.

 Tjæresand og produksjon av dette slipper ut 10 ganger mer enn den oljen vi tar opp fra Barentshavet. I tillegg brukes naturgass i denne prosessen, som er som å bruke champagne for å brygge øl. Det ødelegger store naturressurser, og mange som bor i områdene rundt vil bli rammet.

Jeg har møtt og blitt kjent med to indianere. George Poitras og Francois Paulette. Sistnevnte har vært indianerhøvding. Disse lever, som sine forfedre, av det naturen kan skaffe dem av medisiner, mat og utstyr. Mye av det disse lever av vil forsvinne.

Vi ønsker å gå inn i fremtiden uten å gi våre barnebarn for store problemer. Dette er ikke et prosjekt som sikrer dette! Statoil må få hodet ut av tjæresanden og tenke på fremtiden!

En kommentar om “Tale mot tjæresand

  1. Erik :
    Skal vi bruke eierskap som virkemiddel?
    Oljen er ikke vår. Den er Canada sin. De velger fritt hvem de skal bruke til å utvinne oljen.

    Da må jeg spørre deg : Tror du Canada, som er for utvinning, kommer til å stanse utvinningen dersom du klarer å overbevise eierne av Statoil til å trekke seg ut ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s