Interpellasjon: Ja til faste ansettelser, nei til EUs vikarbyrådirektiv

Ja til faste ansettelser, nei til EUs vikarbyrådirekti

Ordfører

De siste tjue årene har vi sett en sterk vekst i bemanningsbransjen her i landet. SV mener dette er en trussel mot arbeidsfolks levevilkår og rettigheter. Bemanningsbransjens eksistens gjør det mulig for bedrifter å bare ha en liten fast stab, mens alle andre behov for arbeidskraft dekkes opp av bemanningsbyrå.

For arbeidsplassen betyr dette en stadig strøm av mennesker inn og ut som ikke har noen tilknytning til stedet og som ikke deltar i det sosiale livet. De midlertidige ansatte har usikker inntekt og kan ikke etablere seg med bolig og familie når arbeidssted – og inntekt ikke så lite forutsigbar.

En slik fleksibilitet er kanskje gunstig med hensyn til aksjeutbytte, men ikke med hensyn til lokalsamfunnet eller arbeidstakerne. SV vil blant annet derfor forsvare at faste ansettelser fremdeles skal være hovedregelen i norsk arbeidsliv.

Snart må regjeringen ta stilling til EUs vikarbyrådirektiv. SV frykter at dette direktivet vil medføre enda mer bruk av innleid arbeidskraft. Flere LO-forbund har allerede vedtatt at regjeringen bør reservere seg mot direktivet. SV støtter fagbevegelsen i dette kravet.Tryggheten og arbeidsvilkårene i norsk arbeidsliv er under kraftig press.
SV mener derfor at regjeringen bør vurdere restriksjoner på kommersielle bemanningsbyråer. I første omgang må regjeringen si nei til innføring av EUs vikarbyrådirektiv her i landet. Jeg håper ordføreren vil støtte dette kravet fra LO-forbundene og SV.
SV og jeg inviterer bystyret til å gjøre følgende vedtak:
Stavanger bystyre ser med uro på veksten i bemanningsbransjen, og hvordan dette setter rettighetene og arbeidsvilkårene til arbeidstakerne under press. Faste ansettelser bør være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Vi merker oss at flere LO-forbund er imot innføring av EUs vikarbyrådirektiv her i landet. Stavanger bystyre ber derfor regjeringen bruke reservasjonsretten mot innføringen av dette direktivet.

En kommentar om “Interpellasjon: Ja til faste ansettelser, nei til EUs vikarbyrådirektiv

  1. Ansatte i vikarbyrå er så godt som rettsløse. De kan også benyttes som streikebrytere i en konfliktsituasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s