Innlegg interpellasjon om bemanningsbyrå og direktiv

Ordfører,

SV og jeg fremmer den følgende interpellasjonen av flere grunner. I likhet med interpellasjonen om papirløse asylsøkere håper vi Bystyret vil være med å sende et signal til regjeringen i denne viktige saken.

Direktivet fra Brüssel er omfattende. Men jeg vil først gjøre to ting klart:

  • Dette er ikke en debatt om ja eller nei til norsk EU-medlemskap
  • SV syns likebehandlingsprinsippet i direktivet er bra. At vikarer skal få samme lønns- og arbeidsvilkår syns vi er bra – dette kan også regjeringen innføre uten dette direktivet

Vi vet alle at vikaransettelser er mer ustabile og usikre, det gjør at man ikke kan ta lån og man har mindre trygghet i hverdagen. Trygghet er viktig. Det er som en reklame sier: Når jeg føler trygghet kan jeg gi trygghet videre. Det er dette det til syvende og sist handler om!

Direktivet truer den strenge reguleringen av vikarbruk og midlertidige ansettelser. NHO sier at de mener dagens arbeidsmiljølov må svekkes slik at unødig vikarbruk ikke lenger er forbudt etter arbeidsmiljøloven.

Selvsagt trengs vikarer. Når ansatte i barnehage, skole, sykehjem eller i privat sektor blir syke trengs vikarer. Dette er ingen i mot. Det vi er for er at faste ansettelser fortsatt skal være normen i Norge!

Vi lever i en region hvor det allerede er vanskelig å få boliglån om man er ung. Enda vanskeligere om man er enslig. Om man da i tillegg kun har en vikarstilling er det umulig. Det skal ikke være slik at bolig kun skal være for de aller rikeste i byen vår. Alle har rett til et sted å bo.

Mitt ønske i dag er at Bystyret ikke blokkerer interpellasjonen, men at vi sender et tydelig signal til flertallet i regjeringen som har sagt ja. Vi bør legge bort det politiske spillet og se hva som er bra for folk. Fast jobb er bra. Et sted å bo er bra. Trygghet og stabilitet er bra!

Mer vikarbyrå betyr mindre stabilitet i lokalsamfunnene. Det kan føre til færre bofaste og flere vikarer som kommer inn akkurat når arbeidskraften behøves. Da reduseres skatteinntektene til kommunen, det går ut over servicenæringen lokalt og lokalsamfunnet med demokrati og frivillighet får mindre stabilitet og folk med eierskap til utviklingen.

SV og jeg inviterer bystyret til å gjøre følgende vedtak:
Stavanger bystyre ser med uro på veksten i bemanningsbransjen, og hvordan dette setter rettighetene og arbeidsvilkårene til arbeidstakerne under press. Faste ansettelser bør være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Vi merker oss at flere LO-forbund er imot innføring av EUs vikarbyrådirektiv her i landet. Stavanger bystyre ber derfor regjeringen bruke reservasjonsretten mot innføringen av dette direktivet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s