Flere kvalifiserte fagfolk!

I går hadde jeg møte med representanter fra næringslivet. Sammen med to frisører, en murer og en fra byggebransjen diskuterte vi mangel på kvalifiserte lærlinger og fagfolk.

Den generelle frustrasjonen gikk på utdanningssystemet, hvor mye teori og hvor lite praksis det er nå. I samfunnet er det blitt et jag etter at «alle» skal ta høyere utdanning. Dette er en trend vi må snu. Vi ser at søkertallene til yrkesfaglig utdanning svekkes, og vi vet at frafallet er skremmende høyt.

Det jobbes med å praksisrette yrkesfagene mer enn det de er i dag. PTF (prosjekt til fordypning) er 9 timer i uka, rektor avgjør om dette foregår på skolen eller i bedrift. De var veldig tydelige på at elevene og bransjen hadde mest å tjene på å ha mest tid ute i bedriftene.

Mens situasjonen mange steder er slik at det er mangel på lærlingeplasser, er det i Rogaland i stor grad mangel på lærlinger. Næringslivet (i enkelte sektorer) skriker etter flere kvalifiserte fagfolk. Det er viktig at vi er nøye med hvor vi øker elevtallene. Vi vet at det er vanskelig å få lærlingeplass innenfor media og kommunikasjon, som gjør at vi nok bør holde igjen antallet skoleplasser der. Samfunnets behov må komme først.

Jeg ba dem komme med tre konkrete krav, og det gjørde de:

3 krav fra fagfolka:

1. Få mer av selve faget tilbake i undervisningen
2. Gjør yrkesfolk til «vinnere» igjen
3. Hele PTF ute i bedrift (før søknadsfristen går ut)

Det var et nyttig møte. For en ung bystyrerepresentant er det viktig å lytte til folk, treffe mennesker med ekte historier og lære av folk med erfaring.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s