Skjenkeinnlegg Bystyret

Ordfører,

«Mot dumheten kjemper selv Gudene forgjeves», skrev den tyske forfatteren Johan Wolfgang Goethe for 300 år siden. Jeg tror klokskap er jevnt fordelt i norsk politikk, men det er jo påfallende når Høyre og FrP benekter det som er dokumentert gjennom et utall nasjonale og internasjonale forskningsrapporter: Det er sammenheng mellom tilgjengelighet og konsum, og det er sammenheng mellom alkoholkonsum, skjenketider og vold.

Det er en underlig retorikk vi hører fra Høyre og FrP: Alt skal være som før, men alt skal bli så mye bedre! Vi vet at utelivsvolden i Stavanger er et stort problem, og vi har et ansvar for å gjøre noe med det.

Så skal naturligvis også skjenkepolitikken sees i et mer overordnet perspektiv hvor vi ser sammenhengen mellom totalt alkoholkonsum i et samfunn og de alkoholskader et samfunn må håndtere. Det krever en kunnskapsbasert alkohol- og ruspolitikk.

Det er den totale alkoholpolitikken i Stavanger som er avgjørende, og ikke alene for eksempel hvorvidt skjenketidene reduseres eller utvides med en time eller to. Men når Høyre og FrP lar alkoholpolitikk primært være næringspolitikk, da bærer dette galt av sted.

SV og jeg er opptatt av at alle skal føle seg trygge på kveldstid i Stavanger – enten det er onsdag eller det er lørdag. Undersøkelser viser at de aller fleste føler seg trygge i sentrum på dagtid og kveldstid fram til midnatt. Langt færre føler seg trygge i sentrum etter midnatt. Kvinner føler seg mindre trygge enn menn, spesielt etter midnatt. Det er ikke godt nok for vår by som vi ønsker skal være et trygt sted for alle.

Det sies at «Staten skal ikke bestemme når voksne mennesker må ta kvelden». Det høres høyverdig ut, men i realiteten er ikke skjenkeliberalismen stort mer fornuftig enn det folk pleier å ralle av seg like føre stengetid en lørdag kveld på byen.

Det blir for dumt dersom stengetid klokken ett er et autoritært overgrep, mens stengte kraner en eller to timer seinere er helt ok.

Utvidet skjenketid handler i siste instans om to ting: Utestedenes inntjening og vår rett til å bli enda litt mer stupfulle. Da blir det for dumt å gjøre spørsmålet om til en lakmustest på om Norge er en Sovjetstat eller ikke.

2 kommentarer om “Skjenkeinnlegg Bystyret

  1. «Utvidet skjenketid handler i siste instans om to ting: Utestedenes inntjening og vår rett til å bli enda litt mer stupfulle. Da blir det for dumt å gjøre spørsmålet om til en lakmustest på om Norge er en Sovjetstat eller ikke.»

    Jøss – jeg trodde det handlet om at folk vil kose seg, jeg.
    Hvor mange % blir stupfulle og til bryderi for andre?
    Jeg syns kanskje du slår alle over en kam…..

    • En kan jo da vise til resultater, at der skjenkebevilgningen har vært kortere, har der vært ferre slosskamper. Det er ikke slik at det er kjedelig på byn på grunn av at skjenketiden er 1-2 timer kortere!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s