Stavanger-skolen 2012

Ordfører,

Barn og unge er 20 % av befolkningen og 100 % av fremtiden. Derfor er satsning på en god skole et riktig grep for en best mulig fremtid. Det er vår oppgave å gi lærerne tillit og rom til å gjøre en god jobb.

Det skjer mye bra i Stavanger-skolen. Det gode som skjer skyldes lærerne. Det er ikke på grunn av flertallspartiene, tvert i mot er det på tross av flertallspartiene. De store skolekuttene og den manglende satsning på skolen gjør skolens jobb vanskelig.

Forrige uke var flere av bystyrets skolepolitikere samlet til debatt på Nylund skole. Her fikk vi høre flere historier som i hvert fall var hjerteskjærende for meg. De barna som har størst behov for oppfølging og tilrettelagt undervisning er de som sviktes av kommunens politikere. Barn med multidiagnoser som ikke får den oppfølgingen de fortjener. Fordi flertallspartiene i årevis har latt skolene forfalle, kuttet i budsjettene og ikke fulgt opp. Dette vil SV snu!

Jeg vil sitere fra utfordringer under kapittel 3. Grunnleggende ferdigheter og mestring:

«Utfordringene ligger i å få til en utvikling slik at skolene kan holde trykket oppe i en periode der økonomiske rammer gir skolene utfordringer de skal håndtere parallelt med tiltak for å styrke læringsarbeidet.»

Samtidig skrev Rådmannen i Kvalitets og utviklingsmeldingen 2011 at ”innsparingene i grunnskolesektoren vil på sikt kunne påvirke elevens læringsutbytte”. Det er en ganske alvorlig erkjennelse som Bystyret er nødt å ta på alvor. Tiden for kutt må være over nå!

Det er også snakk om «Det utvidete klasserom», altså arenaer for læring utenfor klasserommet. Mens enkelte elever får dra på leirskole, er det slik at andre ikke får det. Regjeringen gir 2000 kr per elev til opphold på leirskole. Disse pengene er ikke øremerket, men intensjonen fra Storting og regjering er at de skal gå til dette formålet. Allikevel er det slik at mange skoler i Stavanger ikke har råd til leirskole. Selv var jeg og min klasse på Sandsa-hytta på leirskole. Vi lærte mye og klassemiljøet ble styrket! Dette unner jeg alle elever i Stavanger-skolen.

SV er opptatt av leksehjelp. Ideen bak er at de som har behov for hjelp til leksene skal tilbys det som en parallell del av SFO. Men slik det er nå får jeg blandede tilbakemeldinger om hvordan leksehjelpen brukes. SV ønsker at det er pedagogisk personell som skal være leksehjelpere. Det vil bli et problem hvis tanken er at leksehjelp skal tilbys til de som har ekstra behov for hjelp, mens praksisen er at alle benytter det. Jeg skulle ønske det hadde kommet en oversikt over hvordan leksehjelpen ble brukt og hvor mange som bruker det.

SV tenker stort om de små og vil fortsette med det. Det gode arbeidet skolen gjør må fortsette, men det er vår jobb å tette de økonomiske hullene i skolen. Det håper SV flertallspartiene snart innser.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s