SV vil forby pelsdyroppdrett

SV foreslår å forby pelsdyroppdrett i Norge og bruke dagens utgifter til støtteordninger for å stimulere til omstilling for de som i dag driver i næringa. I dag går det i underkant av 40 millioner kroner til pelsdyrnæringa, først og fremst gjennom fôrstøtte og avløsertilskudd.

 

Det er ikke mulig å kombinere god dyrevelferd med oppdrett av pelsdyr. Bildene vi så høsten 2010 viser med all tydelighet hvilke skader pelsdyrene blir utsatt for i et oppdrettsmiljø. SV ønsker forbud mot nye anlegg og en styrt avvikling av dagens pelsdyrnæring.

 

Flere oppdrettere har investeringsplaner. Før eventuelle investeringer blir gjort, er det derfor viktig å gi tydelige politiske signaler på at denne næringa ikke har framtida foran seg. I en overgangsfase er det også viktig med omstillingsordninger for dem som allerede er i næringa.

 

Våren 2009 meldte avisene at kun én av 28 pelsdyrfarmer hadde blitt fullt ut godkjent av kontrollørene fra Mattilsynet. I tida etterpå fulgte flere bekymringsmeldinger og bilder av lidende dyr. Landbruksministeren ga bransjen gult kort, og en mulighet til å ordne opp. Likevel, ett år etter, fikk vi på nytt presentert bilder av dyr med åpne sår, manglende lemmer og avvikende atferd.

 

Sommer 2012 kom det nok en gang nye avsløringer. Denne gangen kunne Dyrebeskyttelsen og Nettverk for dyrs frihet dokumentere at tilstanden i norsk pelsdyrnæring er verre enn vi trodde, til tross for avsløringene og debattene høsten 2010. Rapporten viste en dramatisk økning i svært alvorlige regelbrudd på farmene i 2010 og 2011. Det ble avdekket manglende oppfølging av nye forskriftskrav. Dette slår bein under argumentet om at «næringen nå har ryddet opp.

 

Dagens pelsdyrhold er basert på hold av aktive rovdyr i små nettingbur og betyr at dyrene ikke får tilfredsstilt naturlige adferdsbehov. Konsekvensen er at dyrene blir utsatt for lidelser. På tross av gjentatt advarsler og gode intensjoner i næringa viser det seg at dyrevelferden fortsatt er for dårlig. SV mener derfor at tiden nå er moden for å avvikle alt pelsdyrhold i Norge.

 

Nok er nok. SV ønsker forbud mot nye anlegg fra 2015 og en overgangsfase fram 2019 med omstillingsordninger for dem som driver i dag. De subsidiene pelsdyrnæringen får i dag bør gradvis endres til omstillingsstøtte for dem som skal ut av næringen.

2 kommentarer om “SV vil forby pelsdyroppdrett

  1. At dyremishandling kan godkjennes og atpåtil støttes økonomisk av politikerne er i tillegg til å være flaut og feigt også tragisk. Flaut og feigt at de folkevalgte ikke tør å sette beinet ned ovenfor ei næring det ikke går ann å forsvare driften til lenger(mennesker trenger ikke pels for å holde seg varme). Tragisk at ikke demokratiet fungerer( jeg er overbevist om at flertallet forbarmer seg over dyrene og vil stemme mot pelsdyroppdrett ved en folkeavstemming – Hvem ville ønske et sånt liv/avlivingsmetode for sin hund eller katt?) Kjære Eirik og SV – STÅ PÅ med å få slutt på denne barbariske og fullstendig meningsløse næringen.

    Unn

  2. Veldig bra at SV vil forby pelsdyroppdrett! Men savner mer handling og prioritering av denne saken..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s