1. mai-tale på Folkets Hus

Gode venner og kamerater!

Gratulerer med dagen!

Arbeid gir frihet for den enkelte, og velstand for Norge. Det er det vi feirer og forsvarer i dag!

Høyresiden kommer med stadige angrep mot arbeidere og arbeidsmiljøloven. Da de satt i regjering la de opp til at vi skulle åpne for lengre arbeidsdager. Høyresiden snakker også varmt om frihet. Men da lurer jeg: når er du mest fri? Når du har fri eller ikke har fri?

SV og de rødgrønne vil forsvare dagens arbeidsmiljølov!

Til tross for høy sysselsetting og god økonomisk vekst, er fremdeles antallet kvinner som ufrivillig jobber deltid stort. Deltidsfella hindrer likestilling. Med likestilling av skift og turnus og innsats mot ufrivillig deltid blant annet i helsesektoren har vi kommet et stykke på vei. Men det er langt igjen.

Det må bli slutt på at arbeidsgivere spekulerer i å lyse ut stillinger med lavere brøker enn det reelle behovet for å spare penger. Det offentlige må gå først, og rydde opp i den omfattende bruken av deltid særlig innen helse og omsorg.

For å fremme likelønn og kvinners økonomiske selvstendig går SV til valg på å lovfeste retten til heltid.

Høyre driver med velferdsløgn. De later til å støtte det arbeiderbevegelsen har kjempet frem gjennom hundre år. Sannheten er at de har strittet i mot alle fremskritt vi har stått for!

Høyre, Erna Solberg og Bent Høie har fått seg ny retorikk, uten å endre politikk. Det er slik at du kan sminke en gris, men det er fortsatt en gris! Vellykket høyrepolitikk fører til mislykket velferdspolitikk

I Sverige, hvor Høyres søsterparti Moderaterna styrer, er resultatene av høyrepolitikken følgende:
– arbeidsledigheten går opp
– læringen i skolen går ned
– de sosiale ordningene fjernes for vanlige folk

Norge er bedre enn dette. I Norge skal vi ikke bare gi folk et sikkerhetsnett; vi skal gi folk en stige! Vi skal gi dem muligheten til å løfte seg opp. Det får vi ikke med Høyres velferdsløgner! Norge skal være bedre enn dette de neste fire årene også!

Avtalen er enkel: vi står kompromissløst på for velferd fremfor skattekutt!

Vi har vunnet 100% av de gangene vi har stilt til valg som rødgrønt alternativ! Vi gjorde det i 2005, og i 2009. Vi skal gjøre det igjen i 2013!

1. mai er vår merkedag. Det er en dag for å markere våre seire, og for å kjempe for nye. Vi vet at ingenting kommer av seg selv. Mye av det vi tar for gitt i dag var omstridt, sett på som radikalt og virkelighetsfjernt da det først ble fremmet. I år feirer vi at det er 100 år siden kvinner fikk stemmerett. I dag er det en selvfølge, men la oss ikke glemme kampen.

Takk for meg og ha en fortsatt fin 1. mai!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s