Boligsviket

Boligprisene i Stavanger er så høye at det snart bare er Høyre-folk som har råd til å bo her…

Flere ganger har SV etterlyst hvilke verktøy Stavanger kommune har for å få bygget nok boliger. De borgerlige har ingen gode svar!

Stavanger kommune hadde som mål for 2012 at det skulle bygges 1000 boliger i Stavanger. Resultatet ble 650 boliger, altså 350 færre enn det kommunen hadde sagt at det skulle leveres. I år er ambisjonene de samme, men ettersom de borgerlige styringspartiene ikke ønsker å bruke noen virkemidler for å få orden på boligbygginga her i byen. Da første tertialrapport for Stavanger ble fremlagt for ikke så lenge siden var det dyster lesning på boligområdet:

«Det ble gitt igangsettingstillatelse til 305 boliger i første tertial, og 215 boliger ble fullført. Dersom kommunen opprettholder denne aktiviteten ut året, vil det bli gitt igangsettingstillatelse til 915 boliger og 645 boliger vil bli fullført i 2013.»

I ytterste konsekvens betyr det at vi kan ende opp med et like dårlig resultat også ved slutten av dette året – fordi flertallspartiene og ordføreren fullstendig mangler handlekraft og gjennomføringsevner! Alt skal være som før – men alt skal bli så mye bedre!

Det hele blir ytterligere spesielt, ettersom Bystyret har økt ambisjonsnivået til at det fra 2014 skal bygges 1250 nye boliger i året. Dette støtter SV – men så lenge flertallspartiene overser våre forslag for økt boligbygging står vi uten sjanse til å levere på løftene.

Det er nemlig slik at byggebransjen sjøl kan gjløre akkurat slik de vil, uten at kommunen stiller krav til at de leverer. På denne måten holdes prisene oppe, og bransjen tjener mer. Man kan spekulere i om dette er bevisst fra bransjen for å tjene mer penger. De er utvilsomt noe vi unge og førstegangsetablerere taper på!

SV har fremmet flere forslag for å øke boligbyggingen:

Vi ønsker å etablere et kommunalt tomteselskap, etter modell fra Sandnes. Der har de en aktiv boligpolitikk som gir gode resultater. Det ønsker vi også for Stavanger
I tillegg vil vi etablere et tomtefond. Tomtefondet skal ikke være tomt, men fullt av penger, som vi bruker til strategisk kjøp av tomter for boligbygging.

Aftenbladet har gjennom flere reportasjer vist hvordan enkelte tjener store penger på å være bolighaier. Mens enkelte tjener gode penger på folks behov for et sted å bo, er vi mange som taper på dette. Med utviklingen hvor noen få eier mye, mens andre leier skaper vi og opprettholder vi store forskjeller mellom folk. Den negative utviklingen i boligmarkedet fører til større klasseskiller. Og det er en hel generasjon som står i fare for å bli taperne som en følge av andres grådighet. Skillet mellom de som er innenfor – eller har foreldre som kan løse inngangsbilletten for seg – og oss som er utenfor, har blitt skarpere. Høyresiden påstår de er for privat eiendomsrett. Det stemmer ikke. De er for at noen få skal eie mange boliger, men at andre skal leie. Vi i SV ønsker at flest mulig skal eie sin egen bolig.

Det svares ofte at det ikke er nok tomter i Stavanger. Dette stemmer rent faktisk ikke. Det er ferdigregulerte tomter til mellom 3000 og 4000 nye boliger. Her må vi komme i gang! SV er bekymret for den stadig negative utviklingen og flertallspartienes handlingslammelse! Hvis de ikke snart tar grep vil situasjonen stadig forverres. Resultatet blir at vanlige folk ikke har råd til å bo her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s