Bevar pappapermen!

Høyre og FrP er på kollisjonskurs med norske foreldre når de vil frata fedrene retten til foreldrepermisjon. Under fem prosent av befolkningen mener at fedrekvoten bør fjernes. Likevel vil Høyre og FrP fjerne den. Hvorfor?

 

SV og de andre regjeringspartiene har stått i spissen for en solid utvidelse av fedrekvoten, fra 5 uker i 2005 til 14 uker i dag. Samtidig har vi utvidet den totale permisjonstida med 6 uker. SV vil gå enda lenger: Vi vil gi fedrene individuell rett til pappapermisjon slik at de som i dag faller utenfor ordninga får de samme rettighetene som alle andre.

 

På grunn av pappapermisjonen har det skjedd en likestillingsrevolusjon når det gjelder menns omsorg for barn. I dag er det helt naturlig for de fleste menn å si til arbeidsgiveren sin at de ønsker å være sammen med barna.

 

Fedrekvoten bidrar til at flere fedre er hjemme med barna sine. Det er bra for barna, det er bra for fedrene, og det er bra for mødrene. Når vi ikke lenger har tradisjonelle forventninger om at alle mødre vil være mye hjemme med barn mens alle fedre vil prioritere jobb og karriere, gir det større frihet til oss alle sammen som individer. Vi slipper å møte forutinntatte holdninger og kjønnsroller som begrenser valgfriheten vår. Det som er naturlig for menn blir like naturlig for kvinner – og omvendt. Historien er full av eksempler på at politiske føringer har endret måten vi tenker på i det daglige og at dette har gitt oss et større spillerom.

 

Før fedrekvoten ble innført i 1993, tok 2-3 prosent av norske fedre ut permisjon. Nesten over natta økte andelen til over 90 prosent. Det viser at valgfriheten ikke var reell den gangen det var «opp til familiene selv å fordele permisjonen mellom mødre og fedre».

 

Fortsatt tar de aller fleste fedre ut fedrekvoten, og antallet dager fedre tar ut øker i takt med antallet uker de har rett til. Dersom fedrekvoten fjernes, vil med all sannsynlighet færre fedre være hjemme med barna sine. Det sier forskerne og det viser erfaringene. I Danmark fjernet de f.eks. edrekvoten i 2001. Danske fedre tar ut bare 8 prosent av permisjonsdagene. Dette er langt lavere enn i Norge, hvor fedrene i snitt tar ut nesten 20 prosent av permisjonsdagene.

 

Høyre og Frp sin politikk er derfor basert på teorier som ikke stemmer overens med virkeligheten. Dessverre er det fortsatt fordommer mot fedre som vil være hjemme med barna sine, og mange møter motstand på arbeidsplassen. Oppfordringen fra Høyre om å ”stole på fedrene” er en hån mot alle fedre som vil være hjemme, men som opplever press fra arbeidsgiver om å bli værende i jobb, eller som av andre grunner ikke når fram når permisjonen skal fordeles.

 

Dersom Høyre og FrP vinne valget, betyr det at fedrekvoten forsvinner. Det vil være et angrep på fedres rettigheter og redusere fars muligheter til å være hjemme med barn. Likestillingen vil settes tilbake, valgfriheten vil bli dårligere for svært mange og flere kvinner vil oppleve arbeidsgivere som ser på dem med større skepsis enn de ser på en mannlig konkurrent eller kollega. Dette kan ikke kalles framskritt, men tilbakeslag.

 

Inga Marte Thorkildsen, likestillingsminister

Eirik Faret Sakariassen, stortingskandidat

En kommentar om “Bevar pappapermen!

  1. Vil Høyre frata pappaer retten til permisjon?
    De vil ikke det. Retten skal være der, men familien skal kunne bestemme selv, mener de.

    Så : Lyver du, eller vet du bare ikke hva du snakker om?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s