Høyres usosiale boligkøkutt

Aftenbladet har de siste dagene fortalt at Stavanger kommune har 201 som står på venteliste for å få kommunal bolig. Det er selvsagt ikke godt nok, og vi må gjøre mer for de som har en krevende boligsituasjon.

Jevnt over er boligutfordringene i regionen store. Høyresidens svar er at dette må markedet ordne selv, for det er ikke et kommunalt ansvar. Men de har gått med på at kommunen har et ansvar for de som trenger bolighjelp, gjennom kommunale boliger. Allikevel er behovet langt større enn hva vi per i dag kan tilby. SVs løsning på dette er å bygge flere kommunale boliger og hjelpe flere. Jeg må si jeg ble veldig overrasket over hva leder for kommunalstyret for Levekår, Høyres Kåre Reiten fremhevet som sine tre løsninger på de lange ventelistene:

  1. «Større sirkulasjon» i de kommunale boligene
  2. Stramme inn kriterieriene slik at færre får rett på kommunal bolig
  3. Annen hjelp til de som da ikke lenger får rett

I SVs øyne er dette en helt bakvent måte å løse utfordringene på. Det Høyres representant her sier er følgende: måten vi skal løse boligmangelen på er ved å frata flere boligrettigheter, slik at det er færre som søker.

Der hvor svaret burde vært at kommunen skal bygge flere kommunale boliger er svaret at vi skal ha større sirkulasjon. Det betyr at folk tidligere skal fratas sin kommunale bolig. Det er usosialt å kaste ut noen som trenger bolig, for å få plass til noen andre som har samme behov.

Der hvor svaret burde vært at kommunen skal gjøre mer for å hjelpe blir svaret at det skal bli vanskeligere å få rett på kommunal bolig. Køen skal løses ved å nekte flere å stå i kø.

I stedet for å hjelpe folk mens de bor i kommunal bolig, skal man hjelpe dem som ikke får. Og det er selvsagt bra å hjelpe de som mangler jobb, de som har rusproblemer og de som sliter med psykiske lidelser. Men man hjelper dem lite hvis de ikke får et skikkelig sted å bo!

Valgkampen er over, og Høyres sanne ansikt kommer frem. Samtidig som de nasjonalt gir uførepensjonister mindre pensjon, strammer de inn den sosiale boligpolitikken som skal hjelpe de som har det vanskeligst. Dette er usosialt! SV vil gjøre mest for de som har minst – mens Høyre ser ut til at de vil gjøre minst for de som trenger det mest!

Eirik Faret Sakariassen, bystyrerepresentant (SV)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s